Rogvleugel met zeekraal, limoen en kappertjes
Recept

Rogvleugel met zeekraal, limoen en kappertjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 rogvleugels
  • peper en zout
  • arachideolie
  • 1 pakje zeekraal
  • zeste van limoen
  • 2 el kappertjes
Rogvleugel met zeekraal, limoen en kappertjes

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2 / 8

Dep de rogvleugels goed droog en knip met een schaar de dunne randjes van de vleugels af, omdat die toch alleen maar opkrullen en verbranden. Kruid ze met peper en een snuifje zout.

3 / 8

Zet een braadpan op een hoog vuur en verhit er een scheutje arachideolie in.

4 / 8

Bak de rogvleugels in de pan, één tot twee minuten aan elke zijde, tot ze licht goudgeel zijn.

5 / 8

Neem een ovenschotel, doe er wat olie in en leg er de rogvleugels in. Giet het braadvocht uit de pan bovenop de vis.

6 / 8

Plaats de schotel in de voorverwarmde oven en gaar de vis gedurende 12 tot 15 minuten (de exacte gaartijd is afhankelijk van de dikte van de rogvleugels).

7 / 8

Plaats je braadpan opnieuw op het vuur, smelt er een klontje boter in. Voeg dan de zeekraal toe en fruit ze enkele minuten aan tot ze zacht worden. Voeg geen zout toe, enkel peper, want zeekraal heeft al een specifieke zilte smaak.

8 / 8

Werk af met de limoenzeste en de kappertjes.

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Haal de rogvleugels uit de oven, schik ze op warme borden en schep er de zeekraal overheen.

2 / 2

Serveer dit gerecht met aardappelpuree of gekookte aardappelen.

Laat het smaken.

Dat vis kraakvers is, is altijd een goede zaak, maar voor rogvleugel is dat al helemaal noodzakelijk. Als je die ook maar eventjes te lang bewaart, gaat de rogvleugel namelijk naar ammoniak ruiken. En als er iets is wat eten voor mij verpest, is het die geur wel. Als ik bijvoorbeeld in hele rijpe kazen het kleinste vleugje ammoniak ruik, kan ik ze al niet meer eten.

Maar verse rogvleugel is natuurlijk een absolute lekkernij. Dit recept heb ik een beetje afgekeken van Patrick, een goede vriend van me. De afwerking met de zeekraal, de kappertjes en wat limoenzeste smaakt gewoon perfect. Een (h)eerlijke bereiding voor een heel mooie vis.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Dep de rogvleugels goed droog en knip met een schaar de dunne randjes van de vleugels af, omdat die toch alleen maar opkrullen en verbranden. Kruid ze met peper en een snuifje zout.
  3. Zet een braadpan op een hoog vuur en verhit er een scheutje arachideolie in.
  4. Bak de rogvleugels in de pan, één tot twee minuten aan elke zijde, tot ze licht goudgeel zijn.
  5. Neem een ovenschotel, doe er wat olie in en leg er de rogvleugels in. Giet het braadvocht uit de pan bovenop de vis.
  6. Plaats de schotel in de voorverwarmde oven en gaar de vis gedurende 12 tot 15 minuten (de exacte gaartijd is afhankelijk van de dikte van de rogvleugels).
  7. Plaats je braadpan opnieuw op het vuur, smelt er een klontje boter in. Voeg dan de zeekraal toe en fruit ze enkele minuten aan tot ze zacht worden. Voeg geen zout toe, enkel peper, want zeekraal heeft al een specifieke zilte smaak.
  8. Werk af met de limoenzeste en de kappertjes.

Dresseren

  1. Haal de rogvleugels uit de oven, schik ze op warme borden en schep er de zeekraal overheen.
  2. Serveer dit gerecht met aardappelpuree of gekookte aardappelen.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer