Rogvleugel met zeekraal, limoen en kappertjes
Recept

Rogvleugel met zeekraal, limoen en kappertjes

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 rogvleugels
  • peper en zout
  • arachideolie
  • 1 pakje zeekraal
  • zeste van limoen
  • 2 el kappertjes
Rogvleugel met zeekraal, limoen en kappertjes

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2 / 8

Dep de rogvleugels goed droog en knip met een schaar de dunne randjes van de vleugels af, omdat die toch alleen maar opkrullen en verbranden. Kruid ze met peper en een snuifje zout.

3 / 8

Zet een braadpan op een hoog vuur en verhit er een scheutje arachideolie in.

4 / 8

Bak de rogvleugels in de pan, één tot twee minuten aan elke zijde, tot ze licht goudgeel zijn.

5 / 8

Neem een ovenschotel, doe er wat olie in en leg er de rogvleugels in. Giet het braadvocht uit de pan bovenop de vis.

6 / 8

Plaats de schotel in de voorverwarmde oven en gaar de vis gedurende 12 tot 15 minuten (de exacte gaartijd is afhankelijk van de dikte van de rogvleugels).

7 / 8

Plaats je braadpan opnieuw op het vuur, smelt er een klontje boter in. Voeg dan de zeekraal toe en fruit ze enkele minuten aan tot ze zacht worden. Voeg geen zout toe, enkel peper, want zeekraal heeft al een specifieke zilte smaak.

8 / 8

Werk af met de limoenzeste en de kappertjes.

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Haal de rogvleugels uit de oven, schik ze op warme borden en schep er de zeekraal overheen.

2 / 2

Serveer dit gerecht met aardappelpuree of gekookte aardappelen.

Laat het smaken.

Dat vis kraakvers is, is altijd een goede zaak, maar voor rogvleugel is dat al helemaal noodzakelijk. Als je die ook maar eventjes te lang bewaart, gaat de rogvleugel namelijk naar ammoniak ruiken. En als er iets is wat eten voor mij verpest, is het die geur wel. Als ik bijvoorbeeld in hele rijpe kazen het kleinste vleugje ammoniak ruik, kan ik ze al niet meer eten.

Maar verse rogvleugel is natuurlijk een absolute lekkernij. Dit recept heb ik een beetje afgekeken van Patrick, een goede vriend van me. De afwerking met de zeekraal, de kappertjes en wat limoenzeste smaakt gewoon perfect. Een (h)eerlijke bereiding voor een heel mooie vis.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Dep de rogvleugels goed droog en knip met een schaar de dunne randjes van de vleugels af, omdat die toch alleen maar opkrullen en verbranden. Kruid ze met peper en een snuifje zout.
  3. Zet een braadpan op een hoog vuur en verhit er een scheutje arachideolie in.
  4. Bak de rogvleugels in de pan, één tot twee minuten aan elke zijde, tot ze licht goudgeel zijn.
  5. Neem een ovenschotel, doe er wat olie in en leg er de rogvleugels in. Giet het braadvocht uit de pan bovenop de vis.
  6. Plaats de schotel in de voorverwarmde oven en gaar de vis gedurende 12 tot 15 minuten (de exacte gaartijd is afhankelijk van de dikte van de rogvleugels).
  7. Plaats je braadpan opnieuw op het vuur, smelt er een klontje boter in. Voeg dan de zeekraal toe en fruit ze enkele minuten aan tot ze zacht worden. Voeg geen zout toe, enkel peper, want zeekraal heeft al een specifieke zilte smaak.
  8. Werk af met de limoenzeste en de kappertjes.

Dresseren

  1. Haal de rogvleugels uit de oven, schik ze op warme borden en schep er de zeekraal overheen.
  2. Serveer dit gerecht met aardappelpuree of gekookte aardappelen.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer