Zeewolf is een mooie stevige vis die makkelijk te bereiden is. Omdat zeewolf een niet enorm uitgesproken smaak heeft zullen ook je gasten die niet enorm gek zijn op vis dit gerecht wel weten te appreciëren. Ik heb een echte Catalaanse versie van deze rollade gemaakt, ik ben tenslotte een grote Barcelona-liefhebber.
In Barcelona zou ik calçots gebruiken voor deze rollade (dat is een soort van ui die ook een beetje op prei lijkt en die in deze periode van het jaar super populair is) maar die kun je in België niet vinden, dus ga ik hier voor lente-ui. Wat de ham betreft moet je zelf een beetje kiezen. Jamon Iberico is de absolute wereldtop. Het probleem is dat je die zelden in grote plakken kunt krijgen, maar misschien kun je ze wel vinden in de speciaalzaak, of bij je slager. Seranno ham is een veel betaalbaarder alternatief en ook lekker!
De romesco-saus die ik in Barcelona graag eet bij de calçots wanneer die in krantenpapier in de barbecue worden bereid, maak ik hier in een wat consistentere vorm, zodat die als een soort van tapenade in de rollade kan verwerkt worden. Dit is een hoofdgerecht waar je best patatas bravas bij serveert, al zijn krieltjes uit de oven ook bijzonder lekker.
Bereiding
Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer
Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer
Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer
Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer
Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer
Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer
Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer
Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer