Rollade van Zeewolf en Spaanse ham met lente-ui en romesco
Recept

Rollade van Zeewolf en Spaanse ham met lente-ui en romesco

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 filets van Zeewolf
  • 12 plakjes Spaanse ham: Jamon Iberico of Seranno ham
  • 8 lente-uien
  • 200 gr gegrilde paprika
  • 200 gr half zongedroogde tomaten
  • 10 gr tomatenpuree
  • 160 gr amandelen
  • Een takje peterselie
  • Peper en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • Wat chili vlokken
  • Wat broodkruim (paneermeel of panko)
Rollade van Zeewolf en Spaanse ham met lente-ui en romesco

Zeewolf is een mooie stevige vis die makkelijk te bereiden is. Omdat zeewolf een niet enorm uitgesproken smaak heeft zullen ook je gasten die niet enorm gek zijn op vis dit gerecht wel weten te appreciëren. Ik heb een echte Catalaanse versie van deze rollade gemaakt, ik ben tenslotte een grote Barcelona-liefhebber. In Barcelona zou ik calçots gebruiken voor deze rollade (dat is een soort van ui die ook een beetje op prei lijkt en die in deze periode van het jaar super populair is) maar die kun je in België niet vinden, dus ga ik hier voor lente-ui. Wat de ham betreft moet je zelf een beetje kiezen. Jamon Iberico is de absolute wereldtop. Het probleem is dat je die zelden in grote plakken kunt krijgen, maar misschien kun je ze wel vinden in de speciaalzaak, of bij je slager. Seranno ham is een veel betaalbaarder alternatief en ook lekker! De romesco-saus die ik in Barcelona graag eet bij de calçots wanneer die in krantenpapier in de barbecue worden bereid, maak ik hier in een wat consistentere vorm, zodat die als een soort van tapenade in de rollade kan verwerkt worden. Dit is een hoofdgerecht waar je best patatas bravas bij serveert, al zijn krieltjes uit de oven ook bijzonder lekker.   Bereiding

11 stappen

1 / 11

Leg drie plakjes ham naast elkaar.

2 / 11

Leg daar je filet van zeewolf op.

3 / 11

Maak de romescosaus door de paprika, de look, de tomaten en tomatenpuree, de amandelen en de peterselie met de chili vlokken, te mixen in de blender.

4 / 11

Voeg wat olijfolie toe als de mix te korrelig is en voeg wat paneermeel toe als de mix te vloeibaar is. Je wil eigenlijk een smeuïge pasta bekomen.

5 / 11

Smeer de vis in met de romesco-pasta.

6 / 11

Stoom je lente-ui al dente en laat het vocht er uitlopen, dep droog.

7 / 11

Leg twee gestoomde lente-uitje op je vis en romesco-pasta.

8 / 11

Rol de rollade dicht.

9 / 11

Stop twee in koud water geweekte tandenstokers (zo verbranden ze niet in de oven) in de rollade om alles vast te zetten of bind vast met keukentouw.

10 / 11

Stop een kleine 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

11 / 11

Serveer met patatas bravas of krieltjes.

Laat het smaken.

Zeewolf is een mooie stevige vis die makkelijk te bereiden is. Omdat zeewolf een niet enorm uitgesproken smaak heeft zullen ook je gasten die niet enorm gek zijn op vis dit gerecht wel weten te appreciëren. Ik heb een echte Catalaanse versie van deze rollade gemaakt, ik ben tenslotte een grote Barcelona-liefhebber.

In Barcelona zou ik calçots gebruiken voor deze rollade (dat is een soort van ui die ook een beetje op prei lijkt en die in deze periode van het jaar super populair is) maar die kun je in België niet vinden, dus ga ik hier voor lente-ui. Wat de ham betreft moet je zelf een beetje kiezen. Jamon Iberico is de absolute wereldtop. Het probleem is dat je die zelden in grote plakken kunt krijgen, maar misschien kun je ze wel vinden in de speciaalzaak, of bij je slager. Seranno ham is een veel betaalbaarder alternatief en ook lekker!

De romesco-saus die ik in Barcelona graag eet bij de calçots wanneer die in krantenpapier in de barbecue worden bereid, maak ik hier in een wat consistentere vorm, zodat die als een soort van tapenade in de rollade kan verwerkt worden. Dit is een hoofdgerecht waar je best patatas bravas bij serveert, al zijn krieltjes uit de oven ook bijzonder lekker.

Bereiding

  1. Leg drie plakjes ham naast elkaar.
  2. Leg daar je filet van zeewolf op.
  3. Maak de romescosaus door de paprika, de look, de tomaten en tomatenpuree, de amandelen en de peterselie met de chili vlokken, te mixen in de blender.
  4. Voeg wat olijfolie toe als de mix te korrelig is en voeg wat paneermeel toe als de mix te vloeibaar is. Je wil eigenlijk een smeuïge pasta bekomen.
  5. Smeer de vis in met de romesco-pasta.
  6. Stoom je lente-ui al dente en laat het vocht er uitlopen, dep droog.
  7. Leg twee gestoomde lente-uitje op je vis en romesco-pasta.
  8. Rol de rollade dicht.
  9. Stop twee in koud water geweekte tandenstokers (zo verbranden ze niet in de oven) in de rollade om alles vast te zetten of bind vast met keukentouw.
  10. Stop een kleine 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
  11. Serveer met patatas bravas of krieltjes.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS MERLOT CABERNET SAUVIGNON

Ik ben een groot liefhebber van rode krachtpatsers die toch een vleug verfijning hebben en zalig dansen in het glas. Dit is een wijn zoals ik die graag drink. Dankzij de volrijpe merlot- en cabernetdruiven is deze prestigewijn rijk aan zwarte kersen en wordt hij gekenmerkt door zijn satijnzachte structuur.

Bestel hier mijn Merlot Cabernet Sauvignon

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer