Rollade van Zeewolf en Spaanse ham met lente-ui en romesco

Zeewolf is een mooie stevige vis die makkelijk te bereiden is. Omdat zeewolf een niet enorm uitgesproken smaak heeft zullen ook je gasten die niet enorm gek zijn op vis dit gerecht wel weten te appreciëren. Ik heb een echte Catalaanse versie van deze rollade gemaakt, ik ben tenslotte een grote Barcelona-liefhebber.

In Barcelona zou ik calçots gebruiken voor deze rollade (dat is een soort van ui die ook een beetje op prei lijkt en die in deze periode van het jaar super populair is) maar die kun je in België niet vinden, dus ga ik hier voor lente-ui. Wat de ham betreft moet je zelf een beetje kiezen. Jamon Iberico is de absolute wereldtop. Het probleem is dat je die zelden in grote plakken kunt krijgen, maar misschien kun je ze wel vinden in de speciaalzaak, of bij je slager. Seranno ham is een veel betaalbaarder alternatief en ook lekker!

De romesco-saus die ik in Barcelona graag eet bij de calçots wanneer die in krantenpapier in de barbecue worden bereid, maak ik hier in een wat consistentere vorm, zodat die als een soort van tapenade in de rollade kan verwerkt worden. Dit is een hoofdgerecht waar je best patatas bravas bij serveert, al zijn krieltjes uit de oven ook bijzonder lekker.

 

Bereiding

 1. Leg drie plakjes ham naast elkaar.
 2. Leg daar je filet van zeewolf op.
 3. Maak de romescosaus door de paprika, de look, de tomaten en tomatenpuree, de amandelen en de peterselie met de chili vlokken, te mixen in de blender.
 4. Voeg wat olijfolie toe als de mix te korrelig is en voeg wat paneermeel toe als de mix te vloeibaar is. Je wil eigenlijk een smeuïge pasta bekomen.
 5. Smeer de vis in met de romesco-pasta.
 6. Stoom je lente-ui al dente en laat het vocht er uitlopen, dep droog.
 7. Leg twee gestoomde lente-uitje op je vis en romesco-pasta.
 8. Rol de rollade dicht.
 9. Stop twee in koud water geweekte tandenstokers (zo verbranden ze niet in de oven) in de rollade om alles vast te zetten of bind vast met keukentouw.
 10. Stop een kleine 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
 11. Serveer met patatas bravas of krieltjes.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS MERLOT CABERNET SAUVIGNON

Ik ben een groot liefhebber van rode krachtpatsers die toch een vleug verfijning hebben en zalig dansen in het glas. Dit is een wijn zoals ik die graag drink. Dankzij de volrijpe merlot- en cabernetdruiven is deze prestigewijn rijk aan zwarte kersen en wordt hij gekenmerkt door zijn satijnzachte structuur.

Bestel hier mijn Merlot Cabernet Sauvignon