SPAGHETTI BOLOGNESE VAN PIJLINKTVIS MET MERGUEZ

Ik heb echt geweldige vrienden. Stuk voor stuk mensen waar ik van houd, die mij ook graag zien, en met wie ik graag quality-tijd doorbreng. Niks leuker dan hen uitnodigen voor een lekkere lunch. Dan ben ik echt uren bezig met allerlei lekkere gerechtjes te maken en dan verwen ik hen uiteraard ook met plezante bijpassende wijntjes. Dat is voor mij werkelijk de grootste ontspanning die er bestaat: zondagse uitgebreide lunches met zeven of acht gerechtjes voorbereiden. En ik heb het gevoel dat mijn vrienden ook altijd blij zijn wanneer ze een uitnodiging krijgen. Ik heb ook nooit stress als ik voor hen kook, wel integendeel. Ik ben tenslotte geen sterrenchef, maar een Would Be zonder al te veel culinaire pretentie. Als het maar lekker is!

Toch moet ik bekennen dat vorige zondag een tikje anders was. Want toen kwamen Gert De Mangeleer (de drie sterren chef van Hertog Jan in Brugge) zijn fantastische vrouwtje Annelies en hun vier geweldige kinderen eten. Echt zenuwachtig was ik niet, maar ik vond het wel een hele uitdaging. Koken voor één van de 100 beste chefs van de wereld, is één ding, maar ook voor zijn vier kinderen, de oudste is dertien, de jongste anderhalf, is toch wel spannend: je wilt natuurlijk een klein beetje indruk maken, maar kinderen willen uiteraard niet al te veel gedoe. Maar ik heb gewoon gedaan wat ik altijd doe. Met goede ingrediënten plezierige comfortfood gemaakt, en de hele familie leek tevreden (of ze waren gewoon beleefd). In elk geval: mijn “spaghetti bolognese” van pijlinktvis met merguez vond Gert mijn beste gerechtje, en hij zei zelfs dat hij het gerecht in z’n tweede restaurant Less (een top adres voor zalige tapas) op de kaart zal zetten. Kijk, daar ben ik dus wel een beetje trots op natuurlijk. Ik deel het recept hier graag met jullie.

Bereiding

  1. Gebruik de beste merguez die je vinden kunt. Knijp het vlees uit het vel van de worstjes, en kies zelf of je grotere stukjes worst wil proeven of eerder een fijne vleessaus wil maken. Bak het vlees een paar minuten aan in de olijfolie.
  2. Snipper je ui en het teentje look en voeg die na enkele minuten toe aan het vlees
  3. Voeg wanneer de uitjes glazig zijn geworden de tomaten uit blik en de ketchup toe. Ook de oregano, peper en zout en naar smaak enkele druppeltjes tabasco (of een vers gesneden pepertje.) Indien de saus te droog wordt, kan je aanlengen met wat water, rode wijn of het kookvocht van de pasta
  4. Snij de gekuiste pijlinktvis overlangs in twee en snij dan met een scherp mes de inktvis in zo lang mogelijke slierten. Dit is jouw spaghetti. Ik stoom die meestal in enkele minuutjes gaar, maar pocheren kan even goed.

Dresseren

Dresseer de pasta van inktvis met de saus van merguez, wat Parmezaanse kaas, basilicum en verse kruiden.