SPIRELLI MET BALLEKES EN “TRAGE TOMATENSAUS”

Op een zondag vorig jaar hadden we bij ons thuis een grote bbq en bij het hoofdgerecht, prachtige côte à l’os met lekkere aardappeltjes in de oven, had ik een hele grote schotel tomaten klaar gemaakt. Allerlei ouderwetse tomatensoorten gecombineerd met smakelijke zoete kerstomaatjes, met wat basilicum, rode ui, olijfolie, peper en zout en wat oude balsamico. De tomatenschotel was zo groot dat er na de copieuze maaltijd nog echt teveel over was.

Tomaten weggooien is natuurlijk geen optie, wat een prachtig ingrediënt is dat toch. Ik heb de heerlijke tomaatjes dan maar lekker in de oven gestopt, de hele nacht zelfs, tot maandagmiddag. Aan 90 graden ongeveer, waardoor ze lekker uitdroogden, en ik dus het effect van “zongedroogde tomaatjes” kreeg, zonder zon. Vervolgens heb ik die lekker in de thermomix gedraaid (maar dat kan ook in een andere blender) en afgewerkt met peper, zout en wat tabasco.

Samen met lekkere ballekes, bolletjes mozzarella, spirelli, parmezaan, en kleine blaadjes basilicum een heerlijk gerecht.

Bereiding

  1. Snij alle tomaatjes in stukken, doe er wat peper en zout over, snipper er wat basilicum over, en de rode ui. Stop alles in de oven aan 90 graden, en neem lekker lang de tijd (een nachtje of zo)
  2. Stop alles in de blender, voeg er naar smaak wat tabasco aan toe, en extra peper en zout.
  3. Rol balletjes van het lekker gekruid gemengde gehakt en stoom of blancheer die gaar.
  4. Kook de spirelli zo lang als aangegeven op de verpakking (maar zorg dat de pasta echt al dente blijft.
  5. Meng de pasta met de balletjes en de mozzarellabolletjes, en de tomatensaus.
  6. Werk af met peper en zout, een scheut olijfolie, wat parmezaan en de kleine basilicumblaadjes.