TE ZALIG: JAPANNERS ETEN HUN STEAK ZO!
Recept

Te zalig: japanners eten hun steak zo!

Dit heb je nodig 4 personen

  • filet pur of contrefilet
  • olijfolie
  • peper
  • enkele sjalotjes, fijngesnipperd
  • enkele el sojasaus
TE ZALIG: JAPANNERS ETEN HUN STEAK ZO!

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Smeer de filets pur in met wat olijfolie en wat peper en grill die.

2 / 7

Zorg dat het vlees een lekker korstje krijgt, maar binnenin moet je zo’n lekker vlees natuurlijk saignant laten.

3 / 7

Wanneer het vlees gebakken is, laat je het wat rusten onder aluminiumfolie.

4 / 7

Snijd het daarna in plakjes.

5 / 7

Snipper de sjalotjes heel fijn.

6 / 7

Dien het vlees op met de rauwe sjalotjes en sojasaus.

7 / 7

Als je met stokjes kunt eten, moet je dat bij dit gerecht gewoon doen: neem een plakje rundvlees met wat sjalotjes en dip het in de sojasaus. Dit is zo puur, zo lekker. In de dagen dat ik keihard aan het diëten was, kon ik dit wel twee keer per week eten.

Laat het smaken.

Toen ik al ruim acht jaar geleden op reis was in het bruisende Tokio en het prachtige oude Kyoto, viel ik ontzettend op. Ik woog toen nog zeker meer dan 110 kilo, en behalve een occasionele sumoworstelaar, kun je in Japan bijna niemand van een dergelijke omvang tegenkomen. Mensen staren je dan ook aan wanneer je als gezellige dikkerd door de stad loopt. Op een bepaald moment stond een oud, graatmager vrouwtje aan de verkeerslichten naast me en ze keek naar mijn buik alsof ze voor het eerst een olifant zag. Of een nijlpaard. Whatever.

Japanse mensen zijn zo mager omdat ze ook zo fantastisch gezond eten. Heel veel groenten en rauwe vis en heldere soepjes en kruiden. En als je al eens naar een sterrenrestaurant gaat, zullen ze je hooguit één stukje vlees serveren, een klein stukje wagyu. Dat is het beste vlees ter wereld, van koeien die extra goed verzorgd, vertroeteld en, naar men zegt, zelfs gemasseerd worden. Ik heb het thuis ook wel eens bereid, maar het is erg duur vlees. Met rundvlees van minder exclusieve komaf kun je even makkelijk aan de slag. Het is puur, en heerlijk, en je geniet veel meer van elk stukje vlees, door de simpele maar uitstekende combinatie van drie eenvoudige ingrediënten!

Bereiding

  1. Smeer de filets pur in met wat olijfolie en wat peper en grill die.
  2. Zorg dat het vlees een lekker korstje krijgt, maar binnenin moet je zo’n lekker vlees natuurlijk saignant laten.
  3. Wanneer het vlees gebakken is, laat je het wat rusten onder aluminiumfolie.
  4. Snijd het daarna in plakjes.
  5. Snipper de sjalotjes heel fijn.
  6. Dien het vlees op met de rauwe sjalotjes en sojasaus.
  7. Als je met stokjes kunt eten, moet je dat bij dit gerecht gewoon doen: neem een plakje rundvlees met wat sjalotjes en dip het in de sojasaus. Dit is zo puur, zo lekker. In de dagen dat ik keihard aan het diëten was, kon ik dit wel twee keer per week eten.

MIJN WIJNTIP

MIJN WIJN ORNELIS BAROLO

Wat een stoere Barolo! Diep bruinrood. Zeer krachtig en rijk van smaak. Met zoet zwart fruit, ceder en een vleugje cacao. 18 maanden gerijpt in eiken vaten. Ideaal bij wild en gerechten met truffel. Of voor bijzondere momenten. 100% nebbiolo. 14,5% alc. Lekker bij pasta duxelles met kastanjepaddenstoelen of kalfsvlees met witte truffel. Nu op dronk tot 2032.

bestel hier mijn barolo

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer