Toen ik al ruim acht jaar geleden op reis was in het bruisende Tokio en het prachtige oude Kyoto, viel ik ontzettend op. Ik woog toen nog zeker meer dan 110 kilo, en behalve een occasionele sumoworstelaar, kun je in Japan bijna niemand van een dergelijke omvang tegenkomen. Mensen staren je dan ook aan wanneer je als gezellige dikkerd door de stad loopt. Op een bepaald moment stond een oud, graatmager vrouwtje aan de verkeerslichten naast me en ze keek naar mijn buik alsof ze voor het eerst een olifant zag. Of een nijlpaard. Whatever.
Japanse mensen zijn zo mager omdat ze ook zo fantastisch gezond eten. Heel veel groenten en rauwe vis en heldere soepjes en kruiden. En als je al eens naar een sterrenrestaurant gaat, zullen ze je hooguit één stukje vlees serveren, een klein stukje wagyu. Dat is het beste vlees ter wereld, van koeien die extra goed verzorgd, vertroeteld en, naar men zegt, zelfs gemasseerd worden. Ik heb het thuis ook wel eens bereid, maar het is erg duur vlees. Met rundvlees van minder exclusieve komaf kun je even makkelijk aan de slag. Het is puur, en heerlijk, en je geniet veel meer van elk stukje vlees, door de simpele maar uitstekende combinatie van drie eenvoudige ingrediënten!
Wat een stoere Barolo! Diep bruinrood. Zeer krachtig en rijk van smaak. Met zoet zwart fruit, ceder en een vleugje cacao. 18 maanden gerijpt in eiken vaten. Ideaal bij wild en gerechten met truffel. Of voor bijzondere momenten. 100% nebbiolo. 14,5% alc. Lekker bij pasta duxelles met kastanjepaddenstoelen of kalfsvlees met witte truffel. Nu op dronk tot 2032.
Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer
Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer
Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer
Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer
Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer
Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer
Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer