TE ZALIG: JAPANNERS ETEN HUN STEAK ZO!
Recept

Te zalig: japanners eten hun steak zo!

Dit heb je nodig 4 personen

  • filet pur of contrefilet
  • olijfolie
  • peper
  • enkele sjalotjes, fijngesnipperd
  • enkele el sojasaus
TE ZALIG: JAPANNERS ETEN HUN STEAK ZO!

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Smeer de filets pur in met wat olijfolie en wat peper en grill die.

2 / 7

Zorg dat het vlees een lekker korstje krijgt, maar binnenin moet je zo’n lekker vlees natuurlijk saignant laten.

3 / 7

Wanneer het vlees gebakken is, laat je het wat rusten onder aluminiumfolie.

4 / 7

Snijd het daarna in plakjes.

5 / 7

Snipper de sjalotjes heel fijn.

6 / 7

Dien het vlees op met de rauwe sjalotjes en sojasaus.

7 / 7

Als je met stokjes kunt eten, moet je dat bij dit gerecht gewoon doen: neem een plakje rundvlees met wat sjalotjes en dip het in de sojasaus. Dit is zo puur, zo lekker. In de dagen dat ik keihard aan het diëten was, kon ik dit wel twee keer per week eten.

Laat het smaken.

Toen ik al ruim acht jaar geleden op reis was in het bruisende Tokio en het prachtige oude Kyoto, viel ik ontzettend op. Ik woog toen nog zeker meer dan 110 kilo, en behalve een occasionele sumoworstelaar, kun je in Japan bijna niemand van een dergelijke omvang tegenkomen. Mensen staren je dan ook aan wanneer je als gezellige dikkerd door de stad loopt. Op een bepaald moment stond een oud, graatmager vrouwtje aan de verkeerslichten naast me en ze keek naar mijn buik alsof ze voor het eerst een olifant zag. Of een nijlpaard. Whatever.

Japanse mensen zijn zo mager omdat ze ook zo fantastisch gezond eten. Heel veel groenten en rauwe vis en heldere soepjes en kruiden. En als je al eens naar een sterrenrestaurant gaat, zullen ze je hooguit één stukje vlees serveren, een klein stukje wagyu. Dat is het beste vlees ter wereld, van koeien die extra goed verzorgd, vertroeteld en, naar men zegt, zelfs gemasseerd worden. Ik heb het thuis ook wel eens bereid, maar het is erg duur vlees. Met rundvlees van minder exclusieve komaf kun je even makkelijk aan de slag. Het is puur, en heerlijk, en je geniet veel meer van elk stukje vlees, door de simpele maar uitstekende combinatie van drie eenvoudige ingrediënten!

Bereiding

  1. Smeer de filets pur in met wat olijfolie en wat peper en grill die.
  2. Zorg dat het vlees een lekker korstje krijgt, maar binnenin moet je zo’n lekker vlees natuurlijk saignant laten.
  3. Wanneer het vlees gebakken is, laat je het wat rusten onder aluminiumfolie.
  4. Snijd het daarna in plakjes.
  5. Snipper de sjalotjes heel fijn.
  6. Dien het vlees op met de rauwe sjalotjes en sojasaus.
  7. Als je met stokjes kunt eten, moet je dat bij dit gerecht gewoon doen: neem een plakje rundvlees met wat sjalotjes en dip het in de sojasaus. Dit is zo puur, zo lekker. In de dagen dat ik keihard aan het diëten was, kon ik dit wel twee keer per week eten.

MIJN WIJNTIP

MIJN WIJN ORNELIS BAROLO

Wat een stoere Barolo! Diep bruinrood. Zeer krachtig en rijk van smaak. Met zoet zwart fruit, ceder en een vleugje cacao. 18 maanden gerijpt in eiken vaten. Ideaal bij wild en gerechten met truffel. Of voor bijzondere momenten. 100% nebbiolo. 14,5% alc. Lekker bij pasta duxelles met kastanjepaddenstoelen of kalfsvlees met witte truffel. Nu op dronk tot 2032.

bestel hier mijn barolo

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groentenWBC-75178

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groenten #advertentie

Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde GroentenWBC-75342

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde Groenten

Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie

Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer