TE ZALIG: JAPANNERS ETEN HUN STEAK ZO!
Recept

Te zalig: japanners eten hun steak zo!

Dit heb je nodig 4 personen

  • filet pur of contrefilet
  • olijfolie
  • peper
  • enkele sjalotjes, fijngesnipperd
  • enkele el sojasaus
TE ZALIG: JAPANNERS ETEN HUN STEAK ZO!

Bereiding

7 stappen

1 / 7

Smeer de filets pur in met wat olijfolie en wat peper en grill die.

2 / 7

Zorg dat het vlees een lekker korstje krijgt, maar binnenin moet je zo’n lekker vlees natuurlijk saignant laten.

3 / 7

Wanneer het vlees gebakken is, laat je het wat rusten onder aluminiumfolie.

4 / 7

Snijd het daarna in plakjes.

5 / 7

Snipper de sjalotjes heel fijn.

6 / 7

Dien het vlees op met de rauwe sjalotjes en sojasaus.

7 / 7

Als je met stokjes kunt eten, moet je dat bij dit gerecht gewoon doen: neem een plakje rundvlees met wat sjalotjes en dip het in de sojasaus. Dit is zo puur, zo lekker. In de dagen dat ik keihard aan het diëten was, kon ik dit wel twee keer per week eten.

Laat het smaken.

Toen ik al ruim acht jaar geleden op reis was in het bruisende Tokio en het prachtige oude Kyoto, viel ik ontzettend op. Ik woog toen nog zeker meer dan 110 kilo, en behalve een occasionele sumoworstelaar, kun je in Japan bijna niemand van een dergelijke omvang tegenkomen. Mensen staren je dan ook aan wanneer je als gezellige dikkerd door de stad loopt. Op een bepaald moment stond een oud, graatmager vrouwtje aan de verkeerslichten naast me en ze keek naar mijn buik alsof ze voor het eerst een olifant zag. Of een nijlpaard. Whatever.

Japanse mensen zijn zo mager omdat ze ook zo fantastisch gezond eten. Heel veel groenten en rauwe vis en heldere soepjes en kruiden. En als je al eens naar een sterrenrestaurant gaat, zullen ze je hooguit één stukje vlees serveren, een klein stukje wagyu. Dat is het beste vlees ter wereld, van koeien die extra goed verzorgd, vertroeteld en, naar men zegt, zelfs gemasseerd worden. Ik heb het thuis ook wel eens bereid, maar het is erg duur vlees. Met rundvlees van minder exclusieve komaf kun je even makkelijk aan de slag. Het is puur, en heerlijk, en je geniet veel meer van elk stukje vlees, door de simpele maar uitstekende combinatie van drie eenvoudige ingrediënten!

Bereiding

  1. Smeer de filets pur in met wat olijfolie en wat peper en grill die.
  2. Zorg dat het vlees een lekker korstje krijgt, maar binnenin moet je zo’n lekker vlees natuurlijk saignant laten.
  3. Wanneer het vlees gebakken is, laat je het wat rusten onder aluminiumfolie.
  4. Snijd het daarna in plakjes.
  5. Snipper de sjalotjes heel fijn.
  6. Dien het vlees op met de rauwe sjalotjes en sojasaus.
  7. Als je met stokjes kunt eten, moet je dat bij dit gerecht gewoon doen: neem een plakje rundvlees met wat sjalotjes en dip het in de sojasaus. Dit is zo puur, zo lekker. In de dagen dat ik keihard aan het diëten was, kon ik dit wel twee keer per week eten.

MIJN WIJNTIP

MIJN WIJN ORNELIS BAROLO

Wat een stoere Barolo! Diep bruinrood. Zeer krachtig en rijk van smaak. Met zoet zwart fruit, ceder en een vleugje cacao. 18 maanden gerijpt in eiken vaten. Ideaal bij wild en gerechten met truffel. Of voor bijzondere momenten. 100% nebbiolo. 14,5% alc. Lekker bij pasta duxelles met kastanjepaddenstoelen of kalfsvlees met witte truffel. Nu op dronk tot 2032.

bestel hier mijn barolo

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer