STOEMP MET WITTE KOOL EN BALLEKES MET GORGONZOLA

Het is zo ver. We mogen weer ongestoord gaan genieten van herfst- en winterkost. Ik vind dat eigenlijk wel fijn nieuws. En wat is er lekkerder dan stoemp? Ik heb vanavond stoemp met witte kool gemaakt. En natuurlijk is een stukje boerenworst of merguez daar heerlijk bij, maar ik heb lekkere ballekes gemaakt. Ballekes die ik voor de gelegenheid heb gevuld met een gepeperde, smeuïge gorgonzola-mengeling. Moet je echt eens proberen, want het is een heerlijke combinatie.

Bereiding

VOOR DE BALLETJES

  1. Meng de gorgonzola en de verse kaas met een scheutje lichte room of soja light. Voeg voldoende peper aan toe.
  2. Doe de kaasmengeling in een siliconenmatje met bolletjesvormen, en plaats een uurtje of twee in de diepvriezer.
  3. Meng onder je gehakt een stevige eetlepel mosterd, een eitje, wat paneermeel, peper en zout, en desgevallend wat gedroogde kruiden.
  4. Rol de balletjes kaas die je uit de diepvriezer gehaald hebt in het gehakt, haal vervolgens door de bloem, door wat eiwit, en rol ze in paneermeel.
  5. Bak in een voorverwarmde oven van 190 graden een goede 20 minuten gaar.

VOOR DE STOEMP

  1. Stoof de fijngesnipperde ui aan in wat goede boter.
  2. Snipper een halve witte kool heel fijn en voeg toe aan de gestoofde ui, met voldoende peper en zout.
  3. Voeg na enkele minuten voldoende water toe en zet het deksel op de pot en laat rustig verder stoven.
  4. Kook je aardappelen tot ze gaar zijn.
  5. ‘Stoemp’ de aardappelen en de witte kool samen met de zure room en voeg eventueel wat rundsfond toe en een kneepje citroen of wat wijnazijn voor de diepere smaak.

Dresseren

  1. Onderaan lekker veel stoemp op het bord leggen met daarop twee of drie ballekes.
  2. Snipper wat verse witte kool en doe die erover. Witte kool is ook lekker als sla, dus is een mooie manier om een knapperige toets toe te voegen.