STOEMP MET WITTE KOOL EN BALLEKES MET GORGONZOLA
Recept

Stoemp met witte kool en ballekes met gorgonzola

Dit heb je nodig 4 personen

  • 400 gr gehakt
  • Paneermeel
  • Een ei
  • 2 el mosterd
  • Wat bloem
  • 75 gr gorgonzola
  • 75 gr lichtkaas genre Philadelphia of Madame Loïk
  • Een scheut light room of soja light
  • Een halve witte kool
  • Een zoete ui
  • 6 bloemige aardappelen
  • 5 el zure room
STOEMP MET WITTE KOOL EN BALLEKES MET GORGONZOLA

VOOR DE BALLETJES

5 stappen

1 / 5

Meng de gorgonzola en de verse kaas met een scheutje lichte room of soja light. Voeg voldoende peper aan toe.

2 / 5

Doe de kaasmengeling in een siliconenmatje met bolletjesvormen, en plaats een uurtje of twee in de diepvriezer.

3 / 5

Meng onder je gehakt een stevige eetlepel mosterd, een eitje, wat paneermeel, peper en zout, en desgevallend wat gedroogde kruiden.

4 / 5

Rol de balletjes kaas die je uit de diepvriezer gehaald hebt in het gehakt, haal vervolgens door de bloem, door wat eiwit, en rol ze in paneermeel.

5 / 5

Bak in een voorverwarmde oven van 190 graden een goede 20 minuten gaar.

VOOR DE STOEMP

5 stappen

1 / 5

Stoof de fijngesnipperde ui aan in wat goede boter.

2 / 5

Snipper een halve witte kool heel fijn en voeg toe aan de gestoofde ui, met voldoende peper en zout.

3 / 5

Voeg na enkele minuten voldoende water toe en zet het deksel op de pot en laat rustig verder stoven.

4 / 5

Kook je aardappelen tot ze gaar zijn.

5 / 5

‘Stoemp’ de aardappelen en de witte kool samen met de zure room en voeg eventueel wat rundsfond toe en een kneepje citroen of wat wijnazijn voor de diepere smaak.

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Onderaan lekker veel stoemp op het bord leggen met daarop twee of drie ballekes.

2 / 2

Snipper wat verse witte kool en doe die erover. Witte kool is ook lekker als sla, dus is een mooie manier om een knapperige toets toe te voegen.

Laat het smaken.

Het is zo ver. We mogen weer ongestoord gaan genieten van herfst- en winterkost. Ik vind dat eigenlijk wel fijn nieuws. En wat is er lekkerder dan stoemp? Ik heb vanavond stoemp met witte kool gemaakt. En natuurlijk is een stukje boerenworst of merguez daar heerlijk bij, maar ik heb lekkere ballekes gemaakt. Ballekes die ik voor de gelegenheid heb gevuld met een gepeperde, smeuïge gorgonzola-mengeling. Moet je echt eens proberen, want het is een heerlijke combinatie.

Bereiding

VOOR DE BALLETJES

  1. Meng de gorgonzola en de verse kaas met een scheutje lichte room of soja light. Voeg voldoende peper aan toe.
  2. Doe de kaasmengeling in een siliconenmatje met bolletjesvormen, en plaats een uurtje of twee in de diepvriezer.
  3. Meng onder je gehakt een stevige eetlepel mosterd, een eitje, wat paneermeel, peper en zout, en desgevallend wat gedroogde kruiden.
  4. Rol de balletjes kaas die je uit de diepvriezer gehaald hebt in het gehakt, haal vervolgens door de bloem, door wat eiwit, en rol ze in paneermeel.
  5. Bak in een voorverwarmde oven van 190 graden een goede 20 minuten gaar.

VOOR DE STOEMP

  1. Stoof de fijngesnipperde ui aan in wat goede boter.
  2. Snipper een halve witte kool heel fijn en voeg toe aan de gestoofde ui, met voldoende peper en zout.
  3. Voeg na enkele minuten voldoende water toe en zet het deksel op de pot en laat rustig verder stoven.
  4. Kook je aardappelen tot ze gaar zijn.
  5. ‘Stoemp’ de aardappelen en de witte kool samen met de zure room en voeg eventueel wat rundsfond toe en een kneepje citroen of wat wijnazijn voor de diepere smaak.

Dresseren

  1. Onderaan lekker veel stoemp op het bord leggen met daarop twee of drie ballekes.
  2. Snipper wat verse witte kool en doe die erover. Witte kool is ook lekker als sla, dus is een mooie manier om een knapperige toets toe te voegen.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer