STOEMP MET WITTE KOOL EN BALLEKES MET GORGONZOLA
Recept

Stoemp met witte kool en ballekes met gorgonzola

Dit heb je nodig 4 personen

  • 400 gr gehakt
  • Paneermeel
  • Een ei
  • 2 el mosterd
  • Wat bloem
  • 75 gr gorgonzola
  • 75 gr lichtkaas genre Philadelphia of Madame Loïk
  • Een scheut light room of soja light
  • Een halve witte kool
  • Een zoete ui
  • 6 bloemige aardappelen
  • 5 el zure room
STOEMP MET WITTE KOOL EN BALLEKES MET GORGONZOLA

VOOR DE BALLETJES

5 stappen

1 / 5

Meng de gorgonzola en de verse kaas met een scheutje lichte room of soja light. Voeg voldoende peper aan toe.

2 / 5

Doe de kaasmengeling in een siliconenmatje met bolletjesvormen, en plaats een uurtje of twee in de diepvriezer.

3 / 5

Meng onder je gehakt een stevige eetlepel mosterd, een eitje, wat paneermeel, peper en zout, en desgevallend wat gedroogde kruiden.

4 / 5

Rol de balletjes kaas die je uit de diepvriezer gehaald hebt in het gehakt, haal vervolgens door de bloem, door wat eiwit, en rol ze in paneermeel.

5 / 5

Bak in een voorverwarmde oven van 190 graden een goede 20 minuten gaar.

VOOR DE STOEMP

5 stappen

1 / 5

Stoof de fijngesnipperde ui aan in wat goede boter.

2 / 5

Snipper een halve witte kool heel fijn en voeg toe aan de gestoofde ui, met voldoende peper en zout.

3 / 5

Voeg na enkele minuten voldoende water toe en zet het deksel op de pot en laat rustig verder stoven.

4 / 5

Kook je aardappelen tot ze gaar zijn.

5 / 5

‘Stoemp’ de aardappelen en de witte kool samen met de zure room en voeg eventueel wat rundsfond toe en een kneepje citroen of wat wijnazijn voor de diepere smaak.

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Onderaan lekker veel stoemp op het bord leggen met daarop twee of drie ballekes.

2 / 2

Snipper wat verse witte kool en doe die erover. Witte kool is ook lekker als sla, dus is een mooie manier om een knapperige toets toe te voegen.

Laat het smaken.

Het is zo ver. We mogen weer ongestoord gaan genieten van herfst- en winterkost. Ik vind dat eigenlijk wel fijn nieuws. En wat is er lekkerder dan stoemp? Ik heb vanavond stoemp met witte kool gemaakt. En natuurlijk is een stukje boerenworst of merguez daar heerlijk bij, maar ik heb lekkere ballekes gemaakt. Ballekes die ik voor de gelegenheid heb gevuld met een gepeperde, smeuïge gorgonzola-mengeling. Moet je echt eens proberen, want het is een heerlijke combinatie.

Bereiding

VOOR DE BALLETJES

  1. Meng de gorgonzola en de verse kaas met een scheutje lichte room of soja light. Voeg voldoende peper aan toe.
  2. Doe de kaasmengeling in een siliconenmatje met bolletjesvormen, en plaats een uurtje of twee in de diepvriezer.
  3. Meng onder je gehakt een stevige eetlepel mosterd, een eitje, wat paneermeel, peper en zout, en desgevallend wat gedroogde kruiden.
  4. Rol de balletjes kaas die je uit de diepvriezer gehaald hebt in het gehakt, haal vervolgens door de bloem, door wat eiwit, en rol ze in paneermeel.
  5. Bak in een voorverwarmde oven van 190 graden een goede 20 minuten gaar.

VOOR DE STOEMP

  1. Stoof de fijngesnipperde ui aan in wat goede boter.
  2. Snipper een halve witte kool heel fijn en voeg toe aan de gestoofde ui, met voldoende peper en zout.
  3. Voeg na enkele minuten voldoende water toe en zet het deksel op de pot en laat rustig verder stoven.
  4. Kook je aardappelen tot ze gaar zijn.
  5. ‘Stoemp’ de aardappelen en de witte kool samen met de zure room en voeg eventueel wat rundsfond toe en een kneepje citroen of wat wijnazijn voor de diepere smaak.

Dresseren

  1. Onderaan lekker veel stoemp op het bord leggen met daarop twee of drie ballekes.
  2. Snipper wat verse witte kool en doe die erover. Witte kool is ook lekker als sla, dus is een mooie manier om een knapperige toets toe te voegen.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer