STOEMP MET WITTE KOOL EN BALLEKES MET GORGONZOLA
Recept

Stoemp met witte kool en ballekes met gorgonzola

Dit heb je nodig 4 personen

  • 400 gr gehakt
  • Paneermeel
  • Een ei
  • 2 el mosterd
  • Wat bloem
  • 75 gr gorgonzola
  • 75 gr lichtkaas genre Philadelphia of Madame Loïk
  • Een scheut light room of soja light
  • Een halve witte kool
  • Een zoete ui
  • 6 bloemige aardappelen
  • 5 el zure room
STOEMP MET WITTE KOOL EN BALLEKES MET GORGONZOLA

VOOR DE BALLETJES

5 stappen

1 / 5

Meng de gorgonzola en de verse kaas met een scheutje lichte room of soja light. Voeg voldoende peper aan toe.

2 / 5

Doe de kaasmengeling in een siliconenmatje met bolletjesvormen, en plaats een uurtje of twee in de diepvriezer.

3 / 5

Meng onder je gehakt een stevige eetlepel mosterd, een eitje, wat paneermeel, peper en zout, en desgevallend wat gedroogde kruiden.

4 / 5

Rol de balletjes kaas die je uit de diepvriezer gehaald hebt in het gehakt, haal vervolgens door de bloem, door wat eiwit, en rol ze in paneermeel.

5 / 5

Bak in een voorverwarmde oven van 190 graden een goede 20 minuten gaar.

VOOR DE STOEMP

5 stappen

1 / 5

Stoof de fijngesnipperde ui aan in wat goede boter.

2 / 5

Snipper een halve witte kool heel fijn en voeg toe aan de gestoofde ui, met voldoende peper en zout.

3 / 5

Voeg na enkele minuten voldoende water toe en zet het deksel op de pot en laat rustig verder stoven.

4 / 5

Kook je aardappelen tot ze gaar zijn.

5 / 5

‘Stoemp’ de aardappelen en de witte kool samen met de zure room en voeg eventueel wat rundsfond toe en een kneepje citroen of wat wijnazijn voor de diepere smaak.

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Onderaan lekker veel stoemp op het bord leggen met daarop twee of drie ballekes.

2 / 2

Snipper wat verse witte kool en doe die erover. Witte kool is ook lekker als sla, dus is een mooie manier om een knapperige toets toe te voegen.

Laat het smaken.

Het is zo ver. We mogen weer ongestoord gaan genieten van herfst- en winterkost. Ik vind dat eigenlijk wel fijn nieuws. En wat is er lekkerder dan stoemp? Ik heb vanavond stoemp met witte kool gemaakt. En natuurlijk is een stukje boerenworst of merguez daar heerlijk bij, maar ik heb lekkere ballekes gemaakt. Ballekes die ik voor de gelegenheid heb gevuld met een gepeperde, smeuïge gorgonzola-mengeling. Moet je echt eens proberen, want het is een heerlijke combinatie.

Bereiding

VOOR DE BALLETJES

  1. Meng de gorgonzola en de verse kaas met een scheutje lichte room of soja light. Voeg voldoende peper aan toe.
  2. Doe de kaasmengeling in een siliconenmatje met bolletjesvormen, en plaats een uurtje of twee in de diepvriezer.
  3. Meng onder je gehakt een stevige eetlepel mosterd, een eitje, wat paneermeel, peper en zout, en desgevallend wat gedroogde kruiden.
  4. Rol de balletjes kaas die je uit de diepvriezer gehaald hebt in het gehakt, haal vervolgens door de bloem, door wat eiwit, en rol ze in paneermeel.
  5. Bak in een voorverwarmde oven van 190 graden een goede 20 minuten gaar.

VOOR DE STOEMP

  1. Stoof de fijngesnipperde ui aan in wat goede boter.
  2. Snipper een halve witte kool heel fijn en voeg toe aan de gestoofde ui, met voldoende peper en zout.
  3. Voeg na enkele minuten voldoende water toe en zet het deksel op de pot en laat rustig verder stoven.
  4. Kook je aardappelen tot ze gaar zijn.
  5. ‘Stoemp’ de aardappelen en de witte kool samen met de zure room en voeg eventueel wat rundsfond toe en een kneepje citroen of wat wijnazijn voor de diepere smaak.

Dresseren

  1. Onderaan lekker veel stoemp op het bord leggen met daarop twee of drie ballekes.
  2. Snipper wat verse witte kool en doe die erover. Witte kool is ook lekker als sla, dus is een mooie manier om een knapperige toets toe te voegen.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer