SUPERGEZOND EN LEKKER BLOEMKOOLPIZZA
Recept

Supergezond en lekker bloemkoolpizza

Dit heb je nodig 2 personen

  • 1 bloemkool
  • 150 gram geraspte light kaas
  • 1 ei
  • peper
  • 1 kl oregano
  • Een kopje passata
  • 100 gram gekookte mosseltjes
  • Enkele grote roze garnalen
  • Een blikje sardienen, scheur de sardientjes stuk
  • Een halve ui
SUPERGEZOND EN LEKKER BLOEMKOOLPIZZA

Bereiding

12 stappen

1 / 12

Cutter de volledige bloemkool in een keukenrobot (of rasp ze in kleine rijstkorreltjes. Hoe kleiner hoe beter.

2 / 12

Bak heel zacht in een pan zonder vetstof, of zet een half uurtje drie kwartiertjes in een oven op 100 graden. Je wil het vocht laten ontsnappen.

3 / 12

Laat afkoelen. Knijp met je handen al het vocht uit de bloemkool

4 / 12

Voeg een geklutst eitje en onder gram gemalen kaas toe (ik gebruik light kaas) en eventueel wat verse tijm of andere kruiden. Kruid wat af met peper.

5 / 12

Kneed tot een deeg (je mag gerust nog eens het vocht uit de massa knijpen)

6 / 12

Stort de massa uit bakpapier.

7 / 12

Duw plat tot een cirkel van een halve centimeter tot een centimeter dik

8 / 12

Bak 20 minuten in een oven van 180 graden. Pas op, als de pizzabodem zwarte randjes krijgt, het vuur iets zachter zetten

9 / 12

Beleg naar smaak. Ik gebruikte passata op de bodem en werkte af met mosseltjes, garnalen, en sardientjes uit blik.

10 / 12

Strooi er wat gedroogde oregano over en een handvol geraspte lightkaas

11 / 12

Stop nog even een tiental minuutjes in de oven tot de kaas een korstje heeft.

12 / 12

Belangrijk: ik gebruik nu zeevruchten, maar je kunt op elke mogelijke andere manier je pizza beleggen. Ham? Mozzarella? Olijfjes? Salami? Alles wat je lekker vindt is mogelijk. Maar je wil natuurlijk je inspanningen niet te niet doen met te heavy toppings

Laat het smaken.

Ik weet het ook wel, ik ben eigenlijk een beetje laat. Het is intussen al jaren een trend in Hollywood, waar de sterren natuurlijk ontzettend hard bezig zijn met hun lijntje en alle koolhydraten proberen te vermijden: bloemkoolpizza. Maar ik heb het gisterenavond eindelijk ook eens geprobeerd en het resultaat is echt wel lekker. En het goede nieuws: op de kaas na misschien (maar ik heb light kaas gebruikt, dus dat valt ook best mee) is dit natuurlijk een super lichte maaltijd. Eén dingetje wel: probeer zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool te knijpen, zo hangt je deeg meer aan elkaar. Maar als je een beetje op je lijn wil letten, en toch wil genieten van een lekkere pizza, probeer dit echt eens uit, en doe gewoon alsof je een chique en super gezonde Hollywood-meneer of mevrouw bent. Amaaaaazing!!!!

Bereiding

  1. Cutter de volledige bloemkool in een keukenrobot (of rasp ze in kleine rijstkorreltjes. Hoe kleiner hoe beter.
  2. Bak heel zacht in een pan zonder vetstof, of zet een half uurtje drie kwartiertjes in een oven op 100 graden. Je wil het vocht laten ontsnappen.
  3. Laat afkoelen. Knijp met je handen al het vocht uit de bloemkool
  4. Voeg een geklutst eitje en onder gram gemalen kaas toe (ik gebruik light kaas) en eventueel wat verse tijm of andere kruiden. Kruid wat af met peper.
  5. Kneed tot een deeg (je mag gerust nog eens het vocht uit de massa knijpen)
  6. Stort de massa uit bakpapier.
  7. Duw plat tot een cirkel van een halve centimeter tot een centimeter dik
  8. Bak 20 minuten in een oven van 180 graden. Pas op, als de pizzabodem zwarte randjes krijgt, het vuur iets zachter zetten
  9. Beleg naar smaak. Ik gebruikte passata op de bodem en werkte af met mosseltjes, garnalen, en sardientjes uit blik.
  10. Strooi er wat gedroogde oregano over en een handvol geraspte lightkaas
  11. Stop nog even een tiental minuutjes in de oven tot de kaas een korstje heeft.
  12. Belangrijk: ik gebruik nu zeevruchten, maar je kunt op elke mogelijke andere manier je pizza beleggen. Ham? Mozzarella? Olijfjes? Salami? Alles wat je lekker vindt is mogelijk. Maar je wil natuurlijk je inspanningen niet te niet doen met te heavy toppings

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer