PITTIGE THAISE VOL-AU-VENT
Recept

Pittige thaise vol-au-vent

Dit heb je nodig 4 personen

  • 2 grote kippenfilets
  • 200 gram kippengehakt
  • 1 chili pepertje
  • Koriander
  • Een stukje gember ter grote van een halve duim
  • 2 bosuitjes
  • Een ui
  • Een eiwit
  • Een klein blikje kokosmelk
  • Een doosjes kerstomaatjes
  • 3 el ketchup
  • Een doosje voorverpakte en gekookte roze garnalen
  • Een vel bladerdeeg
  • 1 kl samurai saus
PITTIGE THAISE VOL-AU-VENT

Bereiding

15 stappen

1 / 15

Ik kruid mijn mijn kippenfilets met wat peper en zout, en doe er wat olijfolie over, wikkel ze folie en stoom ze gaar (in de steamer zo’n half uurtje op 75 graden). Maar je kunt ze uiteraard ook even blancheren in bouillon of zelfs op een zacht vuurtje bakken.

2 / 15

Doe het pepertje, de halve duim verse gember, de koriander, twee bosuitjes, en een lepeltje groene curry in de blender. Haal de helft eruit (die ga je gebruiken om je saus te maken.)

3 / 15

Doe het kippengehakt en een eiwit in de blender en cutter alles tot de kruiden mooi onder het gehakt zitten.

4 / 15

Maak je handen nat en rol kleine balletjes van het gehakt. Stoom ze één minuutje op 100 graden, of gaar ze kort in de groentenbouillon.

5 / 15

Snipper een ui en stoof die zacht aan met wat wokolie en de helft van de (gecutterde) kruiden in de wok.

6 / 15

Voeg de gehalveerde kerstomaatjes toe en laat meestoven in de wok

7 / 15

Voeg er het blokje kokosmelk bij, en de ketchup

8 / 15

Laat alles een beetje inkoken.

9 / 15

Snij de kippenfilets in kleine reepjes, en voeg die net als de gestoomde balletjes toe aan de saus.

10 / 15

Proef of de saus pittig genoeg is en voeg desnoods nog wat tabasco toe.

11 / 15

Snij met twee verschillende vormen vier ringen uit het bladerdeeg. Ik gebruik een groot duvelglas en een metalen kleinere ring. Bak het bladerdeeg tussen twee platen goudbruin

12 / 15

Maak een dip van wat Samoeraisaus (bijvoorbeeld van Devos Lemmens) kokosmelk en groene curry. Je hebt die enkel nodig om puntjes te maken op je bladerdeeg waarop je garnalen geserveerd worden

13 / 15

Doe de Thaise vol-au-vent in een diep bord. Leg er een balderdeegringetje op.

14 / 15

Zet daar puntjes op met de dip en plaats daar de roze garnalen op.

15 / 15

Werk af met wat limoen zeste en wat blaadjes verse koriander.

Laat het smaken.

Laat ik maar met de deur in huis vallen, en eventuele criticasters vlug even voor zijn: een echte vol-au-vent is dit natuurlijk niet. Maar het is wel een toffe variant op het thema. En met de Thaise smaakjes erbij nog eens een bijzonder lekkere ook.

Ik gebruik kippenfilets en kippengehakt, en voeg er dan uiteindelijk ook enkele gekookte roze garnalen aantoe. Met de ring van bladerdeeg er bovenop is het een gerechtje dat niet enkel lekker smaakt, maar er ook nog eens plezierig uitziet. Zeker eens proberen.

Bereiding

  1. Ik kruid mijn mijn kippenfilets met wat peper en zout, en doe er wat olijfolie over, wikkel ze folie en stoom ze gaar (in de steamer zo’n half uurtje op 75 graden). Maar je kunt ze uiteraard ook even blancheren in bouillon of zelfs op een zacht vuurtje bakken.
  2. Doe het pepertje, de halve duim verse gember, de koriander, twee bosuitjes, en een lepeltje groene curry in de blender. Haal de helft eruit (die ga je gebruiken om je saus te maken.)
  3. Doe het kippengehakt en een eiwit in de blender en cutter alles tot de kruiden mooi onder het gehakt zitten.
  4. Maak je handen nat en rol kleine balletjes van het gehakt. Stoom ze één minuutje op 100 graden, of gaar ze kort in de groentenbouillon.
  5. Snipper een ui en stoof die zacht aan met wat wokolie en de helft van de (gecutterde) kruiden in de wok.
  6. Voeg de gehalveerde kerstomaatjes toe en laat meestoven in de wok
  7. Voeg er het blokje kokosmelk bij, en de ketchup
  8. Laat alles een beetje inkoken.
  9. Snij de kippenfilets in kleine reepjes, en voeg die net als de gestoomde balletjes toe aan de saus.
  10. Proef of de saus pittig genoeg is en voeg desnoods nog wat tabasco toe.
  11. Snij met twee verschillende vormen vier ringen uit het bladerdeeg. Ik gebruik een groot duvelglas en een metalen kleinere ring. Bak het bladerdeeg tussen twee platen goudbruin
  12. Maak een dip van wat Samoeraisaus (bijvoorbeeld van Devos Lemmens) kokosmelk en groene curry. Je hebt die enkel nodig om puntjes te maken op je bladerdeeg waarop je garnalen geserveerd worden
  13. Doe de Thaise vol-au-vent in een diep bord. Leg er een balderdeegringetje op.
  14. Zet daar puntjes op met de dip en plaats daar de roze garnalen op.
  15. Werk af met wat limoen zeste en wat blaadjes verse koriander.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer