
PITTIGE THAISE VOL-AU-VENT
Laat ik maar met de deur in huis vallen, en eventuele criticasters vlug even voor zijn: een echte vol-au-vent is dit natuurlijk niet. Maar het is wel een toffe variant op het thema. En met de Thaise smaakjes erbij nog eens een bijzonder lekkere ook.
Ik gebruik kippenfilets en kippengehakt, en voeg er dan uiteindelijk ook enkele gekookte roze garnalen aantoe. Met de ring van bladerdeeg er bovenop is het een gerechtje dat niet enkel lekker smaakt, maar er ook nog eens plezierig uitziet. Zeker eens proberen.
Bereiding
- Ik kruid mijn mijn kippenfilets met wat peper en zout, en doe er wat olijfolie over, wikkel ze folie en stoom ze gaar (in de steamer zo’n half uurtje op 75 graden). Maar je kunt ze uiteraard ook even blancheren in bouillon of zelfs op een zacht vuurtje bakken.
- Doe het pepertje, de halve duim verse gember, de koriander, twee bosuitjes, en een lepeltje groene curry in de blender. Haal de helft eruit (die ga je gebruiken om je saus te maken.)
- Doe het kippengehakt en een eiwit in de blender en cutter alles tot de kruiden mooi onder het gehakt zitten.
- Maak je handen nat en rol kleine balletjes van het gehakt. Stoom ze één minuutje op 100 graden, of gaar ze kort in de groentenbouillon.
- Snipper een ui en stoof die zacht aan met wat wokolie en de helft van de (gecutterde) kruiden in de wok.
- Voeg de gehalveerde kerstomaatjes toe en laat meestoven in de wok
- Voeg er het blokje kokosmelk bij, en de ketchup
- Laat alles een beetje inkoken.
- Snij de kippenfilets in kleine reepjes, en voeg die net als de gestoomde balletjes toe aan de saus.
- Proef of de saus pittig genoeg is en voeg desnoods nog wat tabasco toe.
- Snij met twee verschillende vormen vier ringen uit het bladerdeeg. Ik gebruik een groot duvelglas en een metalen kleinere ring. Bak het bladerdeeg tussen twee platen goudbruin
- Maak een dip van wat Samoeraisaus (bijvoorbeeld van Devos Lemmens) kokosmelk en groene curry. Je hebt die enkel nodig om puntjes te maken op je bladerdeeg waarop je garnalen geserveerd worden
- Doe de Thaise vol-au-vent in een diep bord. Leg er een balderdeegringetje op.
- Zet daar puntjes op met de dip en plaats daar de roze garnalen op.
- Werk af met wat limoen zeste en wat blaadjes verse koriander.
mijn wijntip
Wijn Ornelis Grüner Veltliner
Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.
Reacties