PITTIGE THAISE VOL-AU-VENT
Recept

Pittige thaise vol-au-vent

Dit heb je nodig 4 personen

  • 2 grote kippenfilets
  • 200 gram kippengehakt
  • 1 chili pepertje
  • Koriander
  • Een stukje gember ter grote van een halve duim
  • 2 bosuitjes
  • Een ui
  • Een eiwit
  • Een klein blikje kokosmelk
  • Een doosjes kerstomaatjes
  • 3 el ketchup
  • Een doosje voorverpakte en gekookte roze garnalen
  • Een vel bladerdeeg
  • 1 kl samurai saus
PITTIGE THAISE VOL-AU-VENT

Bereiding

15 stappen

1 / 15

Ik kruid mijn mijn kippenfilets met wat peper en zout, en doe er wat olijfolie over, wikkel ze folie en stoom ze gaar (in de steamer zo’n half uurtje op 75 graden). Maar je kunt ze uiteraard ook even blancheren in bouillon of zelfs op een zacht vuurtje bakken.

2 / 15

Doe het pepertje, de halve duim verse gember, de koriander, twee bosuitjes, en een lepeltje groene curry in de blender. Haal de helft eruit (die ga je gebruiken om je saus te maken.)

3 / 15

Doe het kippengehakt en een eiwit in de blender en cutter alles tot de kruiden mooi onder het gehakt zitten.

4 / 15

Maak je handen nat en rol kleine balletjes van het gehakt. Stoom ze één minuutje op 100 graden, of gaar ze kort in de groentenbouillon.

5 / 15

Snipper een ui en stoof die zacht aan met wat wokolie en de helft van de (gecutterde) kruiden in de wok.

6 / 15

Voeg de gehalveerde kerstomaatjes toe en laat meestoven in de wok

7 / 15

Voeg er het blokje kokosmelk bij, en de ketchup

8 / 15

Laat alles een beetje inkoken.

9 / 15

Snij de kippenfilets in kleine reepjes, en voeg die net als de gestoomde balletjes toe aan de saus.

10 / 15

Proef of de saus pittig genoeg is en voeg desnoods nog wat tabasco toe.

11 / 15

Snij met twee verschillende vormen vier ringen uit het bladerdeeg. Ik gebruik een groot duvelglas en een metalen kleinere ring. Bak het bladerdeeg tussen twee platen goudbruin

12 / 15

Maak een dip van wat Samoeraisaus (bijvoorbeeld van Devos Lemmens) kokosmelk en groene curry. Je hebt die enkel nodig om puntjes te maken op je bladerdeeg waarop je garnalen geserveerd worden

13 / 15

Doe de Thaise vol-au-vent in een diep bord. Leg er een balderdeegringetje op.

14 / 15

Zet daar puntjes op met de dip en plaats daar de roze garnalen op.

15 / 15

Werk af met wat limoen zeste en wat blaadjes verse koriander.

Laat het smaken.

Laat ik maar met de deur in huis vallen, en eventuele criticasters vlug even voor zijn: een echte vol-au-vent is dit natuurlijk niet. Maar het is wel een toffe variant op het thema. En met de Thaise smaakjes erbij nog eens een bijzonder lekkere ook.

Ik gebruik kippenfilets en kippengehakt, en voeg er dan uiteindelijk ook enkele gekookte roze garnalen aantoe. Met de ring van bladerdeeg er bovenop is het een gerechtje dat niet enkel lekker smaakt, maar er ook nog eens plezierig uitziet. Zeker eens proberen.

Bereiding

  1. Ik kruid mijn mijn kippenfilets met wat peper en zout, en doe er wat olijfolie over, wikkel ze folie en stoom ze gaar (in de steamer zo’n half uurtje op 75 graden). Maar je kunt ze uiteraard ook even blancheren in bouillon of zelfs op een zacht vuurtje bakken.
  2. Doe het pepertje, de halve duim verse gember, de koriander, twee bosuitjes, en een lepeltje groene curry in de blender. Haal de helft eruit (die ga je gebruiken om je saus te maken.)
  3. Doe het kippengehakt en een eiwit in de blender en cutter alles tot de kruiden mooi onder het gehakt zitten.
  4. Maak je handen nat en rol kleine balletjes van het gehakt. Stoom ze één minuutje op 100 graden, of gaar ze kort in de groentenbouillon.
  5. Snipper een ui en stoof die zacht aan met wat wokolie en de helft van de (gecutterde) kruiden in de wok.
  6. Voeg de gehalveerde kerstomaatjes toe en laat meestoven in de wok
  7. Voeg er het blokje kokosmelk bij, en de ketchup
  8. Laat alles een beetje inkoken.
  9. Snij de kippenfilets in kleine reepjes, en voeg die net als de gestoomde balletjes toe aan de saus.
  10. Proef of de saus pittig genoeg is en voeg desnoods nog wat tabasco toe.
  11. Snij met twee verschillende vormen vier ringen uit het bladerdeeg. Ik gebruik een groot duvelglas en een metalen kleinere ring. Bak het bladerdeeg tussen twee platen goudbruin
  12. Maak een dip van wat Samoeraisaus (bijvoorbeeld van Devos Lemmens) kokosmelk en groene curry. Je hebt die enkel nodig om puntjes te maken op je bladerdeeg waarop je garnalen geserveerd worden
  13. Doe de Thaise vol-au-vent in een diep bord. Leg er een balderdeegringetje op.
  14. Zet daar puntjes op met de dip en plaats daar de roze garnalen op.
  15. Werk af met wat limoen zeste en wat blaadjes verse koriander.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groentenWBC-75178

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groenten #advertentie

Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde GroentenWBC-75342

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde Groenten

Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie

Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer