PITTIGE THAISE VOL-AU-VENT
Recept

Pittige thaise vol-au-vent

Dit heb je nodig 4 personen

  • 2 grote kippenfilets
  • 200 gram kippengehakt
  • 1 chili pepertje
  • Koriander
  • Een stukje gember ter grote van een halve duim
  • 2 bosuitjes
  • Een ui
  • Een eiwit
  • Een klein blikje kokosmelk
  • Een doosjes kerstomaatjes
  • 3 el ketchup
  • Een doosje voorverpakte en gekookte roze garnalen
  • Een vel bladerdeeg
  • 1 kl samurai saus
PITTIGE THAISE VOL-AU-VENT

Bereiding

15 stappen

1 / 15

Ik kruid mijn mijn kippenfilets met wat peper en zout, en doe er wat olijfolie over, wikkel ze folie en stoom ze gaar (in de steamer zo’n half uurtje op 75 graden). Maar je kunt ze uiteraard ook even blancheren in bouillon of zelfs op een zacht vuurtje bakken.

2 / 15

Doe het pepertje, de halve duim verse gember, de koriander, twee bosuitjes, en een lepeltje groene curry in de blender. Haal de helft eruit (die ga je gebruiken om je saus te maken.)

3 / 15

Doe het kippengehakt en een eiwit in de blender en cutter alles tot de kruiden mooi onder het gehakt zitten.

4 / 15

Maak je handen nat en rol kleine balletjes van het gehakt. Stoom ze één minuutje op 100 graden, of gaar ze kort in de groentenbouillon.

5 / 15

Snipper een ui en stoof die zacht aan met wat wokolie en de helft van de (gecutterde) kruiden in de wok.

6 / 15

Voeg de gehalveerde kerstomaatjes toe en laat meestoven in de wok

7 / 15

Voeg er het blokje kokosmelk bij, en de ketchup

8 / 15

Laat alles een beetje inkoken.

9 / 15

Snij de kippenfilets in kleine reepjes, en voeg die net als de gestoomde balletjes toe aan de saus.

10 / 15

Proef of de saus pittig genoeg is en voeg desnoods nog wat tabasco toe.

11 / 15

Snij met twee verschillende vormen vier ringen uit het bladerdeeg. Ik gebruik een groot duvelglas en een metalen kleinere ring. Bak het bladerdeeg tussen twee platen goudbruin

12 / 15

Maak een dip van wat Samoeraisaus (bijvoorbeeld van Devos Lemmens) kokosmelk en groene curry. Je hebt die enkel nodig om puntjes te maken op je bladerdeeg waarop je garnalen geserveerd worden

13 / 15

Doe de Thaise vol-au-vent in een diep bord. Leg er een balderdeegringetje op.

14 / 15

Zet daar puntjes op met de dip en plaats daar de roze garnalen op.

15 / 15

Werk af met wat limoen zeste en wat blaadjes verse koriander.

Laat het smaken.

Laat ik maar met de deur in huis vallen, en eventuele criticasters vlug even voor zijn: een echte vol-au-vent is dit natuurlijk niet. Maar het is wel een toffe variant op het thema. En met de Thaise smaakjes erbij nog eens een bijzonder lekkere ook.

Ik gebruik kippenfilets en kippengehakt, en voeg er dan uiteindelijk ook enkele gekookte roze garnalen aantoe. Met de ring van bladerdeeg er bovenop is het een gerechtje dat niet enkel lekker smaakt, maar er ook nog eens plezierig uitziet. Zeker eens proberen.

Bereiding

  1. Ik kruid mijn mijn kippenfilets met wat peper en zout, en doe er wat olijfolie over, wikkel ze folie en stoom ze gaar (in de steamer zo’n half uurtje op 75 graden). Maar je kunt ze uiteraard ook even blancheren in bouillon of zelfs op een zacht vuurtje bakken.
  2. Doe het pepertje, de halve duim verse gember, de koriander, twee bosuitjes, en een lepeltje groene curry in de blender. Haal de helft eruit (die ga je gebruiken om je saus te maken.)
  3. Doe het kippengehakt en een eiwit in de blender en cutter alles tot de kruiden mooi onder het gehakt zitten.
  4. Maak je handen nat en rol kleine balletjes van het gehakt. Stoom ze één minuutje op 100 graden, of gaar ze kort in de groentenbouillon.
  5. Snipper een ui en stoof die zacht aan met wat wokolie en de helft van de (gecutterde) kruiden in de wok.
  6. Voeg de gehalveerde kerstomaatjes toe en laat meestoven in de wok
  7. Voeg er het blokje kokosmelk bij, en de ketchup
  8. Laat alles een beetje inkoken.
  9. Snij de kippenfilets in kleine reepjes, en voeg die net als de gestoomde balletjes toe aan de saus.
  10. Proef of de saus pittig genoeg is en voeg desnoods nog wat tabasco toe.
  11. Snij met twee verschillende vormen vier ringen uit het bladerdeeg. Ik gebruik een groot duvelglas en een metalen kleinere ring. Bak het bladerdeeg tussen twee platen goudbruin
  12. Maak een dip van wat Samoeraisaus (bijvoorbeeld van Devos Lemmens) kokosmelk en groene curry. Je hebt die enkel nodig om puntjes te maken op je bladerdeeg waarop je garnalen geserveerd worden
  13. Doe de Thaise vol-au-vent in een diep bord. Leg er een balderdeegringetje op.
  14. Zet daar puntjes op met de dip en plaats daar de roze garnalen op.
  15. Werk af met wat limoen zeste en wat blaadjes verse koriander.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer