VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA
Recept

Varkensgebraad op de wijze van mijn mama

Dit heb je nodig 4 personen

  • Varkensgebraad. 800 gram
  • 1 grote wortel
  • 1 ajuin
  • 2 el mosterd
  • 1 geut cognac
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 50 gram Solo
  • 50 gram goede boter
  • 2,5 el bruine Maïzena express (om de saus te binden)
VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA

Bereiding

12 stappen

1 / 12

Laat de boter en de solo samen smelten in een niet te grote kookpot (zodat het varkensgebraadje er goed inpast)

2 / 12

Smeer het gebraad volledig in met mosterd, en kruid het daarna af met peper, zout en noostmuskaat.

3 / 12

Het gebraad om en om aanbakken in de boter

4 / 12

Snij de ajuin en de wortel in brunoise.

5 / 12

Voeg bij het gebraad en laat een drie kwartier mee stoven op een laag vuurtje, met het deksel op de pot.

6 / 12

Als de wortel en ui goed zijn aangestoofd een half glas water toevoegen Nog een tiental minuten verder laten stoven.

7 / 12

Het vlees uit de pot nemen en laten rusten onder aluminiumfolie

8 / 12

Voor de afwerking van de saus cognac en een extra koffielepel mosterd toevoegen.

9 / 12

De saus binden met de maïzena express

10 / 12

De bloemkoolroosjes (die je al dente kookt in gezouten water waarin je het sap van een halve citroen hebt geperst) nog even in wat boter aanstoven

11 / 12

De aardappeltjes koken

12 / 12

Het vlees in plakjes snijden en serveren  met een flinke lepel saus, de aardappeltjes en de bloemkoolroosjes

VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA

Laat het smaken.

Mijn mama is de vrouw die mij de liefde voor lekker eten heeft bijgebracht. Ze kookt gewoon zalig. Niks gezocht, maar super eerlijke en lekkere Vlaamse kost. Eén van haar klassieke gerechten: een sappig varkensgebraadje met een heerlijk wortel-mosterdsausje met Cognac erbij, gekookte aardappeltjes en bloemkool. Echt één van de heerlijkste gerechten uit onze kindertijd. Dikke merci aan de beste chef van vroeger en nu: mijn mama Anny!

Bereiding

  1. Laat de boter en de solo samen smelten in een niet te grote kookpot (zodat het varkensgebraadje er goed inpast)
  2. Smeer het gebraad volledig in met mosterd, en kruid het daarna af met peper, zout en noostmuskaat.
  3. Het gebraad om en om aanbakken in de boter
  4. Snij de ajuin en de wortel in brunoise.
  5. Voeg bij het gebraad en laat een drie kwartier mee stoven op een laag vuurtje, met het deksel op de pot.
  6. Als de wortel en ui goed zijn aangestoofd een half glas water toevoegen Nog een tiental minuten verder laten stoven.
  7. Het vlees uit de pot nemen en laten rusten onder aluminiumfolie
  8. Voor de afwerking van de saus cognac en een extra koffielepel mosterd toevoegen.
  9. De saus binden met de maïzena express
  10. De bloemkoolroosjes (die je al dente kookt in gezouten water waarin je het sap van een halve citroen hebt geperst) nog even in wat boter aanstoven
  11. De aardappeltjes koken
  12. Het vlees in plakjes snijden en serveren  met een flinke lepel saus, de aardappeltjes en de bloemkoolroosjes
    VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS MERLOT CABERNET SAUVIGNON

Ik ben een groot liefhebber van rode krachtpatsers die toch een vleug verfijning hebben en zalig dansen in het glas. Dit is een wijn zoals ik die graag drink. Dankzij de volrijpe merlot- en cabernetdruiven is deze prestigewijn rijk aan zwarte kersen en wordt hij gekenmerkt door zijn satijnzachte structuur.

Bestel hier mijn Merlot Cabernet Sauvignon

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer