VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA
Recept

Varkensgebraad op de wijze van mijn mama

Dit heb je nodig 4 personen

  • Varkensgebraad. 800 gram
  • 1 grote wortel
  • 1 ajuin
  • 2 el mosterd
  • 1 geut cognac
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 50 gram Solo
  • 50 gram goede boter
  • 2,5 el bruine Maïzena express (om de saus te binden)
VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA

Bereiding

12 stappen

1 / 12

Laat de boter en de solo samen smelten in een niet te grote kookpot (zodat het varkensgebraadje er goed inpast)

2 / 12

Smeer het gebraad volledig in met mosterd, en kruid het daarna af met peper, zout en noostmuskaat.

3 / 12

Het gebraad om en om aanbakken in de boter

4 / 12

Snij de ajuin en de wortel in brunoise.

5 / 12

Voeg bij het gebraad en laat een drie kwartier mee stoven op een laag vuurtje, met het deksel op de pot.

6 / 12

Als de wortel en ui goed zijn aangestoofd een half glas water toevoegen Nog een tiental minuten verder laten stoven.

7 / 12

Het vlees uit de pot nemen en laten rusten onder aluminiumfolie

8 / 12

Voor de afwerking van de saus cognac en een extra koffielepel mosterd toevoegen.

9 / 12

De saus binden met de maïzena express

10 / 12

De bloemkoolroosjes (die je al dente kookt in gezouten water waarin je het sap van een halve citroen hebt geperst) nog even in wat boter aanstoven

11 / 12

De aardappeltjes koken

12 / 12

Het vlees in plakjes snijden en serveren  met een flinke lepel saus, de aardappeltjes en de bloemkoolroosjes

VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA

Laat het smaken.

Mijn mama is de vrouw die mij de liefde voor lekker eten heeft bijgebracht. Ze kookt gewoon zalig. Niks gezocht, maar super eerlijke en lekkere Vlaamse kost. Eén van haar klassieke gerechten: een sappig varkensgebraadje met een heerlijk wortel-mosterdsausje met Cognac erbij, gekookte aardappeltjes en bloemkool. Echt één van de heerlijkste gerechten uit onze kindertijd. Dikke merci aan de beste chef van vroeger en nu: mijn mama Anny!

Bereiding

  1. Laat de boter en de solo samen smelten in een niet te grote kookpot (zodat het varkensgebraadje er goed inpast)
  2. Smeer het gebraad volledig in met mosterd, en kruid het daarna af met peper, zout en noostmuskaat.
  3. Het gebraad om en om aanbakken in de boter
  4. Snij de ajuin en de wortel in brunoise.
  5. Voeg bij het gebraad en laat een drie kwartier mee stoven op een laag vuurtje, met het deksel op de pot.
  6. Als de wortel en ui goed zijn aangestoofd een half glas water toevoegen Nog een tiental minuten verder laten stoven.
  7. Het vlees uit de pot nemen en laten rusten onder aluminiumfolie
  8. Voor de afwerking van de saus cognac en een extra koffielepel mosterd toevoegen.
  9. De saus binden met de maïzena express
  10. De bloemkoolroosjes (die je al dente kookt in gezouten water waarin je het sap van een halve citroen hebt geperst) nog even in wat boter aanstoven
  11. De aardappeltjes koken
  12. Het vlees in plakjes snijden en serveren  met een flinke lepel saus, de aardappeltjes en de bloemkoolroosjes
    VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS MERLOT CABERNET SAUVIGNON

Ik ben een groot liefhebber van rode krachtpatsers die toch een vleug verfijning hebben en zalig dansen in het glas. Dit is een wijn zoals ik die graag drink. Dankzij de volrijpe merlot- en cabernetdruiven is deze prestigewijn rijk aan zwarte kersen en wordt hij gekenmerkt door zijn satijnzachte structuur.

Bestel hier mijn Merlot Cabernet Sauvignon

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer