VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA
Recept

Varkensgebraad op de wijze van mijn mama

Dit heb je nodig 4 personen

  • Varkensgebraad. 800 gram
  • 1 grote wortel
  • 1 ajuin
  • 2 el mosterd
  • 1 geut cognac
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 50 gram Solo
  • 50 gram goede boter
  • 2,5 el bruine Maïzena express (om de saus te binden)
VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA

Bereiding

12 stappen

1 / 12

Laat de boter en de solo samen smelten in een niet te grote kookpot (zodat het varkensgebraadje er goed inpast)

2 / 12

Smeer het gebraad volledig in met mosterd, en kruid het daarna af met peper, zout en noostmuskaat.

3 / 12

Het gebraad om en om aanbakken in de boter

4 / 12

Snij de ajuin en de wortel in brunoise.

5 / 12

Voeg bij het gebraad en laat een drie kwartier mee stoven op een laag vuurtje, met het deksel op de pot.

6 / 12

Als de wortel en ui goed zijn aangestoofd een half glas water toevoegen Nog een tiental minuten verder laten stoven.

7 / 12

Het vlees uit de pot nemen en laten rusten onder aluminiumfolie

8 / 12

Voor de afwerking van de saus cognac en een extra koffielepel mosterd toevoegen.

9 / 12

De saus binden met de maïzena express

10 / 12

De bloemkoolroosjes (die je al dente kookt in gezouten water waarin je het sap van een halve citroen hebt geperst) nog even in wat boter aanstoven

11 / 12

De aardappeltjes koken

12 / 12

Het vlees in plakjes snijden en serveren  met een flinke lepel saus, de aardappeltjes en de bloemkoolroosjes

VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA

Laat het smaken.

Mijn mama is de vrouw die mij de liefde voor lekker eten heeft bijgebracht. Ze kookt gewoon zalig. Niks gezocht, maar super eerlijke en lekkere Vlaamse kost. Eén van haar klassieke gerechten: een sappig varkensgebraadje met een heerlijk wortel-mosterdsausje met Cognac erbij, gekookte aardappeltjes en bloemkool. Echt één van de heerlijkste gerechten uit onze kindertijd. Dikke merci aan de beste chef van vroeger en nu: mijn mama Anny!

Bereiding

  1. Laat de boter en de solo samen smelten in een niet te grote kookpot (zodat het varkensgebraadje er goed inpast)
  2. Smeer het gebraad volledig in met mosterd, en kruid het daarna af met peper, zout en noostmuskaat.
  3. Het gebraad om en om aanbakken in de boter
  4. Snij de ajuin en de wortel in brunoise.
  5. Voeg bij het gebraad en laat een drie kwartier mee stoven op een laag vuurtje, met het deksel op de pot.
  6. Als de wortel en ui goed zijn aangestoofd een half glas water toevoegen Nog een tiental minuten verder laten stoven.
  7. Het vlees uit de pot nemen en laten rusten onder aluminiumfolie
  8. Voor de afwerking van de saus cognac en een extra koffielepel mosterd toevoegen.
  9. De saus binden met de maïzena express
  10. De bloemkoolroosjes (die je al dente kookt in gezouten water waarin je het sap van een halve citroen hebt geperst) nog even in wat boter aanstoven
  11. De aardappeltjes koken
  12. Het vlees in plakjes snijden en serveren  met een flinke lepel saus, de aardappeltjes en de bloemkoolroosjes
    VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS MERLOT CABERNET SAUVIGNON

Ik ben een groot liefhebber van rode krachtpatsers die toch een vleug verfijning hebben en zalig dansen in het glas. Dit is een wijn zoals ik die graag drink. Dankzij de volrijpe merlot- en cabernetdruiven is deze prestigewijn rijk aan zwarte kersen en wordt hij gekenmerkt door zijn satijnzachte structuur.

Bestel hier mijn Merlot Cabernet Sauvignon

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer