
Foto: Would Be Chef
VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA
Mijn mama is de vrouw die mij de liefde voor lekker eten heeft bijgebracht. Ze kookt gewoon zalig. Niks gezocht, maar super eerlijke en lekkere Vlaamse kost. Eén van haar klassieke gerechten: een sappig varkensgebraadje met een heerlijk wortel-mosterdsausje met Cognac erbij, gekookte aardappeltjes en bloemkool. Echt één van de heerlijkste gerechten uit onze kindertijd. Dikke merci aan de beste chef van vroeger en nu: mijn mama Anny!
Bereiding
- Laat de boter en de solo samen smelten in een niet te grote kookpot (zodat het varkensgebraadje er goed inpast)
- Smeer het gebraad volledig in met mosterd, en kruid het daarna af met peper, zout en noostmuskaat.
- Het gebraad om en om aanbakken in de boter
- Snij de ajuin en de wortel in brunoise.
- Voeg bij het gebraad en laat een drie kwartier mee stoven op een laag vuurtje, met het deksel op de pot.
- Als de wortel en ui goed zijn aangestoofd een half glas water toevoegen Nog een tiental minuten verder laten stoven.
- Het vlees uit de pot nemen en laten rusten onder aluminiumfolie
- Voor de afwerking van de saus cognac en een extra koffielepel mosterd toevoegen.
- De saus binden met de maïzena express
- De bloemkoolroosjes (die je al dente kookt in gezouten water waarin je het sap van een halve citroen hebt geperst) nog even in wat boter aanstoven
- De aardappeltjes koken
- Het vlees in plakjes snijden en serveren met een flinke lepel saus, de aardappeltjes en de bloemkoolroosjes
MIJN WIJNTIP
WIJN ORNELIS MERLOT CABERNET SAUVIGNON
Ik ben een groot liefhebber van rode krachtpatsers die toch een vleug verfijning hebben en zalig dansen in het glas. Dit is een wijn zoals ik die graag drink. Dankzij de volrijpe merlot- en cabernetdruiven is deze prestigewijn rijk aan zwarte kersen en wordt hij gekenmerkt door zijn satijnzachte structuur.
Reacties