VARKENSGEBRAAD OP DE WIJZE VAN MIJN MAMA

Leve mama! Omdat 15 augustus moederdag is. In Antwerpen. En niet in Oost-Vlaanderen waar mijn mama Anny woont. Maar aangezien ik sinds een tiental jaar in Bonheiden woon, en dat in de provincie Antwerpen is, hebben we er een traditie van gemaakt om de twee moederdagen te vieren. Ik heb voor mama bloemetjes gehaald in de mooiste bloemenwinkel van het land, in Keerbergen, Olor Verde En we zijn donderdag al lekker gaan eten met de hele familie.

Mijn mama is trouwens de vrouw die me de liefde voor lekker eten heeft bijgebracht. Ze kookt gewoon zalig. Niks gezocht, maar super eerlijke en lekkere Vlaamse kost. Eén van haar klassieke gerechten: een sappig varkensgebraadje met een heerlijk wortel-mosterdsausje met Cognac erbij, gekookte aardappeltjes en bloemkool. Echt één van de heerlijkste gerechten uit onze kindertijd. Dikke merci aan de beste chef van vroeger en nu: mijn mama Anny!

Bereiding

  1. Laat de boter en de solo samen smelten in een niet te grote kookpot (zodat het varkensgebraadje er goed inpast)
  2. Smeer het gebraad volledig in met mosterd, en kruid het daarna af met peper, zout en noostmuskaat.
  3. Het gebraad om en om aanbakken in de boter
  4. Snij de ajuin en de wortel in brunoise.
  5. Voeg bij het gebraad en laat een drie kwartier mee stoven op een laag vuurtje, met het deksel op de pot.
  6. Als de wortel en ui goed zijn aangestoofd een half glas water toevoegen Nog een tiental minuten verder laten stoven.
  7. Het vlees uit de pot nemen en laten rusten onder aluminiumfolie
  8. Voor de afwerking van de saus cognac en een extra koffielepel mosterd toevoegen.
  9. De saus binden met de maïzena express
  10. De bloemkoolroosjes (die je al dente kookt in gezouten water waarin je het sap van een halve citroen hebt geperst) nog even in wat boter aanstoven
  11. De aardappeltjes koken
  12. Het vlees in plakjes snijden en serveren  met een flinke lepel saus, de aardappeltjes en de bloemkoolroosjes