Vegetarische lasagne met ‘lasagnebladen’ van pompoen

In sommige supermarkten kun je tegenwoordig lasagne-bladen van pompoen vinden. Eigenlijk zijn dat dun gesneden plakjes pompoen, die je in elke lasagne bereiding kunt gebruiken (de plakjes gebruik je in plaats van echte lasagne-bladen van pasta). Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze uiteraard ook zelf snijden.

Met die plakjes maak ik soms een volledig vegetarische lasagne, met plantaardig gehakt. Ik kan je zeggen: het resultaat is erg lekker. Het is eens iets anders, het is lekker gezond, het is veggie (maar vleeseters gaan dit ook lekker vinden, daar ben ik van overtuigd) en het is gewoon spannend en een beetje speciaal.

Bereiding

 1. Bak het plantaardige gehakt in een scheutje olijfolie.
 2. Snipper de ui, en snij de look, en voeg die samen met de fijngesneden rozemarijn en het gehakte pepertje bij het gehakt en stoof aan.
 3. Voeg de in stukjes gehakte half zongedroogde tomaatjes toe.
 4. Voeg de rode wijn toe en laat wat stoven.
 5. Voeg de pasata toe.
 6. Afkruiden met peper en zout naar smaak.
 7. Voor de bechamelsaus maak je een roux: je  smelt je de boter in een pannetje en voegt de bloem toe. Roer tot de mengeling opdroogt en naar biscuit begint te geuren. Voeg dan al roerend de melk toe.
 8. Werk de roux af met wat nootmuskaat en doe er de helft van de gemalen kaas onder.
 9. Maak laagjes in een vuurvaste ovenschotel. Onderaan de bechamelsaus. Daarboven de plakjes pompoen, dan een laagje van de tomatensaus, weer pompoenblaadjes, dan weer tomatensaus, en boven de laatste laag pompoen doe je de tweede helft van de bechamelsaus.
 10. Afwerken met een laagje gemalen oude kaas.
 11. Plaats de schotel dertig minuutjes in een voorverwarmde oven.
 12. Op het einde even de grill aanzetten voor een lekker korstje.