Vegetarische lasagne met ‘lasagnebladen’ van pompoen
Recept

Vegetarische lasagne met ‘lasagnebladen’ van pompoen

Dit heb je nodig 4 personen

  • 2 pakjes pompoen lasagnevellen
  • 1 grote (of twee kleinere uien)
  • 1 teentje look
  • Een klein pepertje
  • Wat rozemarijn (of een lepeltje Provençaalse kruiden)
  • Een paar scheuten olijfolie
  • 400 gr vegetarisch gehakt
  • 1 doosje half zongedroogde tomaten
  • 75 cl passata
  • 1 glas rode wijn
  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 4 dl melk
  • 200 gr oude Hollandse kaas, gemalen
Vegetarische lasagne met ‘lasagnebladen’ van pompoen

Bereiding

12 stappen

1 / 12

Bak het plantaardige gehakt in een scheutje olijfolie.

2 / 12

Snipper de ui, en snij de look, en voeg die samen met de fijngesneden rozemarijn en het gehakte pepertje bij het gehakt en stoof aan.

3 / 12

Voeg de in stukjes gehakte half zongedroogde tomaatjes toe.

4 / 12

Voeg de rode wijn toe en laat wat stoven.

5 / 12

Voeg de pasata toe.

6 / 12

Afkruiden met peper en zout naar smaak.

7 / 12

Voor de bechamelsaus maak je een roux: je  smelt je de boter in een pannetje en voegt de bloem toe. Roer tot de mengeling opdroogt en naar biscuit begint te geuren. Voeg dan al roerend de melk toe.

8 / 12

Werk de roux af met wat nootmuskaat en doe er de helft van de gemalen kaas onder.

9 / 12

Maak laagjes in een vuurvaste ovenschotel. Onderaan de bechamelsaus. Daarboven de plakjes pompoen, dan een laagje van de tomatensaus, weer pompoenblaadjes, dan weer tomatensaus, en boven de laatste laag pompoen doe je de tweede helft van de bechamelsaus.

10 / 12

Afwerken met een laagje gemalen oude kaas.

11 / 12

Plaats de schotel dertig minuutjes in een voorverwarmde oven.

12 / 12

Op het einde even de grill aanzetten voor een lekker korstje.

Laat het smaken.

In sommige supermarkten kun je tegenwoordig lasagne-bladen van pompoen vinden. Eigenlijk zijn dat dun gesneden plakjes pompoen, die je in elke lasagne bereiding kunt gebruiken (de plakjes gebruik je in plaats van echte lasagne-bladen van pasta). Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze uiteraard ook zelf snijden.

Met die plakjes maak ik soms een volledig vegetarische lasagne, met plantaardig gehakt. Ik kan je zeggen: het resultaat is erg lekker. Het is eens iets anders, het is lekker gezond, het is veggie (maar vleeseters gaan dit ook lekker vinden, daar ben ik van overtuigd) en het is gewoon spannend en een beetje speciaal.

Vegetarische lasagne met ‘lasagnebladen’ van pompoen
Vegetarische lasagne met ‘lasagnebladen’ van pompoen
Vegetarische lasagne met ‘lasagnebladen’ van pompoen

Bereiding

  1. Bak het plantaardige gehakt in een scheutje olijfolie.
  2. Snipper de ui, en snij de look, en voeg die samen met de fijngesneden rozemarijn en het gehakte pepertje bij het gehakt en stoof aan.
  3. Voeg de in stukjes gehakte half zongedroogde tomaatjes toe.
  4. Voeg de rode wijn toe en laat wat stoven.
  5. Voeg de pasata toe.
  6. Afkruiden met peper en zout naar smaak.
  7. Voor de bechamelsaus maak je een roux: je  smelt je de boter in een pannetje en voegt de bloem toe. Roer tot de mengeling opdroogt en naar biscuit begint te geuren. Voeg dan al roerend de melk toe.
  8. Werk de roux af met wat nootmuskaat en doe er de helft van de gemalen kaas onder.
  9. Maak laagjes in een vuurvaste ovenschotel. Onderaan de bechamelsaus. Daarboven de plakjes pompoen, dan een laagje van de tomatensaus, weer pompoenblaadjes, dan weer tomatensaus, en boven de laatste laag pompoen doe je de tweede helft van de bechamelsaus.
  10. Afwerken met een laagje gemalen oude kaas.
  11. Plaats de schotel dertig minuutjes in een voorverwarmde oven.
  12. Op het einde even de grill aanzetten voor een lekker korstje.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer