Vegetarische lasagne met ‘lasagnebladen’ van pompoen
Recept

Vegetarische lasagne met ‘lasagnebladen’ van pompoen

Dit heb je nodig 4 personen

  • 2 pakjes pompoen lasagnevellen
  • 1 grote (of twee kleinere uien)
  • 1 teentje look
  • Een klein pepertje
  • Wat rozemarijn (of een lepeltje Provençaalse kruiden)
  • Een paar scheuten olijfolie
  • 400 gr vegetarisch gehakt
  • 1 doosje half zongedroogde tomaten
  • 75 cl passata
  • 1 glas rode wijn
  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 4 dl melk
  • 200 gr oude Hollandse kaas, gemalen
Vegetarische lasagne met ‘lasagnebladen’ van pompoen

Bereiding

12 stappen

1 / 12

Bak het plantaardige gehakt in een scheutje olijfolie.

2 / 12

Snipper de ui, en snij de look, en voeg die samen met de fijngesneden rozemarijn en het gehakte pepertje bij het gehakt en stoof aan.

3 / 12

Voeg de in stukjes gehakte half zongedroogde tomaatjes toe.

4 / 12

Voeg de rode wijn toe en laat wat stoven.

5 / 12

Voeg de pasata toe.

6 / 12

Afkruiden met peper en zout naar smaak.

7 / 12

Voor de bechamelsaus maak je een roux: je  smelt je de boter in een pannetje en voegt de bloem toe. Roer tot de mengeling opdroogt en naar biscuit begint te geuren. Voeg dan al roerend de melk toe.

8 / 12

Werk de roux af met wat nootmuskaat en doe er de helft van de gemalen kaas onder.

9 / 12

Maak laagjes in een vuurvaste ovenschotel. Onderaan de bechamelsaus. Daarboven de plakjes pompoen, dan een laagje van de tomatensaus, weer pompoenblaadjes, dan weer tomatensaus, en boven de laatste laag pompoen doe je de tweede helft van de bechamelsaus.

10 / 12

Afwerken met een laagje gemalen oude kaas.

11 / 12

Plaats de schotel dertig minuutjes in een voorverwarmde oven.

12 / 12

Op het einde even de grill aanzetten voor een lekker korstje.

Laat het smaken.

In sommige supermarkten kun je tegenwoordig lasagne-bladen van pompoen vinden. Eigenlijk zijn dat dun gesneden plakjes pompoen, die je in elke lasagne bereiding kunt gebruiken (de plakjes gebruik je in plaats van echte lasagne-bladen van pasta). Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze uiteraard ook zelf snijden.

Met die plakjes maak ik soms een volledig vegetarische lasagne, met plantaardig gehakt. Ik kan je zeggen: het resultaat is erg lekker. Het is eens iets anders, het is lekker gezond, het is veggie (maar vleeseters gaan dit ook lekker vinden, daar ben ik van overtuigd) en het is gewoon spannend en een beetje speciaal.

Vegetarische lasagne met ‘lasagnebladen’ van pompoen
Vegetarische lasagne met ‘lasagnebladen’ van pompoen
Vegetarische lasagne met ‘lasagnebladen’ van pompoen

Bereiding

  1. Bak het plantaardige gehakt in een scheutje olijfolie.
  2. Snipper de ui, en snij de look, en voeg die samen met de fijngesneden rozemarijn en het gehakte pepertje bij het gehakt en stoof aan.
  3. Voeg de in stukjes gehakte half zongedroogde tomaatjes toe.
  4. Voeg de rode wijn toe en laat wat stoven.
  5. Voeg de pasata toe.
  6. Afkruiden met peper en zout naar smaak.
  7. Voor de bechamelsaus maak je een roux: je  smelt je de boter in een pannetje en voegt de bloem toe. Roer tot de mengeling opdroogt en naar biscuit begint te geuren. Voeg dan al roerend de melk toe.
  8. Werk de roux af met wat nootmuskaat en doe er de helft van de gemalen kaas onder.
  9. Maak laagjes in een vuurvaste ovenschotel. Onderaan de bechamelsaus. Daarboven de plakjes pompoen, dan een laagje van de tomatensaus, weer pompoenblaadjes, dan weer tomatensaus, en boven de laatste laag pompoen doe je de tweede helft van de bechamelsaus.
  10. Afwerken met een laagje gemalen oude kaas.
  11. Plaats de schotel dertig minuutjes in een voorverwarmde oven.
  12. Op het einde even de grill aanzetten voor een lekker korstje.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer