
Foto: Would Be Chef
Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen
Joke, onze buurvrouw kwam dit weekend met een bijzonder lekker cadeautje aanbellen. Haar ouders hebben een boerderij en dit weekend hadden ze verse pensen gemaakt. Witte pensen en zwarte pensen. Bloedworsten dus. Artisanaal gemaakt. Ik ben er mee aan de slag gegaan in de keuken natuurlijk. Ik heb een taart gemaakt gevuld met de pensen, witloof en appeltjes. Met de smaak van verse tijm erbij geurde het hele huis naar deze smakelijke taart. Merci Joke, en dank je aan je ouders ook, topproducten maken ze daar duidelijk op hun boerderij. Je mag ze dit recept uiteraard doorgeven, en ook altijd bij ons komen aanbellen wanneer de pensen niet opraken.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Bak het kruimeldeeg gevuld met wat bonen of rijst als tegengewicht een tiental minuutjes.
- Snipper intussen de halve ui en stoof aan in wat boter.
- Laat de gestoofde ui afkoelen en cutter samen met de ontvelde zwarte pens.
- Snipper het witloof en snij de geschilde appeltjes in brunoise. Bak samen aan in wat boter met de verse tijm. Laat een beetje afkoelen.
- Wanneer de witloof en de appeltjes gestoofd zijn voeg je de bruine suiker toe. Laat wat karameliseren en een beetje afkoelen.
- Haal de bonen of rijstvulling uit de gebakken taartbodem.
- Vul de taart onderaan met de zwarte pens.
- Doe daarboven de mengeling van witloof en appel.
- Beleg met schijfjes witte pens en een flinke draai van de pepermolen.
- Plaats de taart nog een tiental minuutjes in de oven.
Reacties