Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen
Recept

Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen

Dit heb je nodig 4 personen

  • Een pak kruimeldeeg
  • Twee witte pensen en twee zwarte pensen
  • Een halve ui
  • 3 botjes witloof
  • 2 appelen
  • 2 el bruine suiker
  • Peper en zout
  • Boter
  • Verse tijm
Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Verwarm de oven voor op 190 graden.

2 / 11

Bak het kruimeldeeg gevuld met wat bonen of rijst als tegengewicht een tiental minuutjes.

3 / 11

Snipper intussen de halve ui en stoof aan in wat boter.

4 / 11

Laat de gestoofde ui afkoelen en cutter samen met de ontvelde zwarte pens.

5 / 11

Snipper het witloof en snij de geschilde appeltjes in brunoise. Bak samen aan in wat boter met de verse tijm. Laat een beetje afkoelen.

6 / 11

Wanneer de witloof en de appeltjes gestoofd zijn voeg je de bruine suiker toe. Laat wat karameliseren en een beetje afkoelen.

7 / 11

Haal de bonen of rijstvulling uit de gebakken taartbodem.

8 / 11

Vul de taart onderaan met de zwarte pens.

9 / 11

Doe daarboven de mengeling van witloof en appel.

10 / 11

Beleg met schijfjes witte pens en een flinke draai van de pepermolen.

11 / 11

Plaats de taart nog een tiental minuutjes in de oven.

Laat het smaken.

Joke, onze buurvrouw kwam dit weekend met een bijzonder lekker cadeautje aanbellen. Haar ouders hebben een boerderij en dit weekend hadden ze verse pensen gemaakt. Witte pensen en zwarte pensen. Bloedworsten dus. Artisanaal gemaakt. Ik ben er mee aan de slag gegaan in de keuken natuurlijk. Ik heb een taart gemaakt gevuld met de pensen, witloof en appeltjes. Met de smaak van verse tijm erbij geurde het hele huis naar deze smakelijke taart. Merci Joke, en dank je aan je ouders ook, topproducten maken ze daar duidelijk op hun boerderij. Je mag ze dit recept uiteraard doorgeven, en ook altijd bij ons komen aanbellen wanneer de pensen niet opraken.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Bak het kruimeldeeg gevuld met wat bonen of rijst als tegengewicht een tiental minuutjes.
  3. Snipper intussen de halve ui en stoof aan in wat boter.
  4. Laat de gestoofde ui afkoelen en cutter samen met de ontvelde zwarte pens.
  5. Snipper het witloof en snij de geschilde appeltjes in brunoise. Bak samen aan in wat boter met de verse tijm. Laat een beetje afkoelen.
  6. Wanneer de witloof en de appeltjes gestoofd zijn voeg je de bruine suiker toe. Laat wat karameliseren en een beetje afkoelen.
  7. Haal de bonen of rijstvulling uit de gebakken taartbodem.
  8. Vul de taart onderaan met de zwarte pens.
  9. Doe daarboven de mengeling van witloof en appel.
  10. Beleg met schijfjes witte pens en een flinke draai van de pepermolen.
  11. Plaats de taart nog een tiental minuutjes in de oven.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer