Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen
Recept

Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen

Dit heb je nodig 4 personen

  • Een pak kruimeldeeg
  • Twee witte pensen en twee zwarte pensen
  • Een halve ui
  • 3 botjes witloof
  • 2 appelen
  • 2 el bruine suiker
  • Peper en zout
  • Boter
  • Verse tijm
Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Verwarm de oven voor op 190 graden.

2 / 11

Bak het kruimeldeeg gevuld met wat bonen of rijst als tegengewicht een tiental minuutjes.

3 / 11

Snipper intussen de halve ui en stoof aan in wat boter.

4 / 11

Laat de gestoofde ui afkoelen en cutter samen met de ontvelde zwarte pens.

5 / 11

Snipper het witloof en snij de geschilde appeltjes in brunoise. Bak samen aan in wat boter met de verse tijm. Laat een beetje afkoelen.

6 / 11

Wanneer de witloof en de appeltjes gestoofd zijn voeg je de bruine suiker toe. Laat wat karameliseren en een beetje afkoelen.

7 / 11

Haal de bonen of rijstvulling uit de gebakken taartbodem.

8 / 11

Vul de taart onderaan met de zwarte pens.

9 / 11

Doe daarboven de mengeling van witloof en appel.

10 / 11

Beleg met schijfjes witte pens en een flinke draai van de pepermolen.

11 / 11

Plaats de taart nog een tiental minuutjes in de oven.

Laat het smaken.

Joke, onze buurvrouw kwam dit weekend met een bijzonder lekker cadeautje aanbellen. Haar ouders hebben een boerderij en dit weekend hadden ze verse pensen gemaakt. Witte pensen en zwarte pensen. Bloedworsten dus. Artisanaal gemaakt. Ik ben er mee aan de slag gegaan in de keuken natuurlijk. Ik heb een taart gemaakt gevuld met de pensen, witloof en appeltjes. Met de smaak van verse tijm erbij geurde het hele huis naar deze smakelijke taart. Merci Joke, en dank je aan je ouders ook, topproducten maken ze daar duidelijk op hun boerderij. Je mag ze dit recept uiteraard doorgeven, en ook altijd bij ons komen aanbellen wanneer de pensen niet opraken.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Bak het kruimeldeeg gevuld met wat bonen of rijst als tegengewicht een tiental minuutjes.
  3. Snipper intussen de halve ui en stoof aan in wat boter.
  4. Laat de gestoofde ui afkoelen en cutter samen met de ontvelde zwarte pens.
  5. Snipper het witloof en snij de geschilde appeltjes in brunoise. Bak samen aan in wat boter met de verse tijm. Laat een beetje afkoelen.
  6. Wanneer de witloof en de appeltjes gestoofd zijn voeg je de bruine suiker toe. Laat wat karameliseren en een beetje afkoelen.
  7. Haal de bonen of rijstvulling uit de gebakken taartbodem.
  8. Vul de taart onderaan met de zwarte pens.
  9. Doe daarboven de mengeling van witloof en appel.
  10. Beleg met schijfjes witte pens en een flinke draai van de pepermolen.
  11. Plaats de taart nog een tiental minuutjes in de oven.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer