Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen
Recept

Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen

Dit heb je nodig 4 personen

  • Een pak kruimeldeeg
  • Twee witte pensen en twee zwarte pensen
  • Een halve ui
  • 3 botjes witloof
  • 2 appelen
  • 2 el bruine suiker
  • Peper en zout
  • Boter
  • Verse tijm
Witloof- en appeltaart met witte en zwarte pensen

Bereiding

11 stappen

1 / 11

Verwarm de oven voor op 190 graden.

2 / 11

Bak het kruimeldeeg gevuld met wat bonen of rijst als tegengewicht een tiental minuutjes.

3 / 11

Snipper intussen de halve ui en stoof aan in wat boter.

4 / 11

Laat de gestoofde ui afkoelen en cutter samen met de ontvelde zwarte pens.

5 / 11

Snipper het witloof en snij de geschilde appeltjes in brunoise. Bak samen aan in wat boter met de verse tijm. Laat een beetje afkoelen.

6 / 11

Wanneer de witloof en de appeltjes gestoofd zijn voeg je de bruine suiker toe. Laat wat karameliseren en een beetje afkoelen.

7 / 11

Haal de bonen of rijstvulling uit de gebakken taartbodem.

8 / 11

Vul de taart onderaan met de zwarte pens.

9 / 11

Doe daarboven de mengeling van witloof en appel.

10 / 11

Beleg met schijfjes witte pens en een flinke draai van de pepermolen.

11 / 11

Plaats de taart nog een tiental minuutjes in de oven.

Laat het smaken.

Joke, onze buurvrouw kwam dit weekend met een bijzonder lekker cadeautje aanbellen. Haar ouders hebben een boerderij en dit weekend hadden ze verse pensen gemaakt. Witte pensen en zwarte pensen. Bloedworsten dus. Artisanaal gemaakt. Ik ben er mee aan de slag gegaan in de keuken natuurlijk. Ik heb een taart gemaakt gevuld met de pensen, witloof en appeltjes. Met de smaak van verse tijm erbij geurde het hele huis naar deze smakelijke taart. Merci Joke, en dank je aan je ouders ook, topproducten maken ze daar duidelijk op hun boerderij. Je mag ze dit recept uiteraard doorgeven, en ook altijd bij ons komen aanbellen wanneer de pensen niet opraken.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Bak het kruimeldeeg gevuld met wat bonen of rijst als tegengewicht een tiental minuutjes.
  3. Snipper intussen de halve ui en stoof aan in wat boter.
  4. Laat de gestoofde ui afkoelen en cutter samen met de ontvelde zwarte pens.
  5. Snipper het witloof en snij de geschilde appeltjes in brunoise. Bak samen aan in wat boter met de verse tijm. Laat een beetje afkoelen.
  6. Wanneer de witloof en de appeltjes gestoofd zijn voeg je de bruine suiker toe. Laat wat karameliseren en een beetje afkoelen.
  7. Haal de bonen of rijstvulling uit de gebakken taartbodem.
  8. Vul de taart onderaan met de zwarte pens.
  9. Doe daarboven de mengeling van witloof en appel.
  10. Beleg met schijfjes witte pens en een flinke draai van de pepermolen.
  11. Plaats de taart nog een tiental minuutjes in de oven.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer