DE WITLOOF ROLLETJES VAN MIJN MEME JULIA

Nooit vergeet ik de prachtige weekends en de heerlijke vakanties die ik bij mijn Pepe Pierke en Meme Julia mocht doorbrengen in hun kleine boerderijtje in Merelbeke. Meme en pepe waren allebei doodgewone, maar hardwerkende, lieve volksmensen. Ze waren niet rijk, maar ze genoten van het leven met volle teugen.

Nooit hebben ze een TV gehad, maar wel een radio, en het is daar dat ik voor het eerst m’n passie voor dat wonderlijke medium ontdekte. Pepe had cassettebandjes van Toon Hermans en Wim Sonneveld, en die hoorden we tien keer na elkaar, en zelf was hij de beste moppentapper die ik ooit heb gekend. Maar ik leerde bij hen thuis ook Lutgarde Simoens kennen met haar zondagse engelenstem en haar brieven uit het hele land en de rest van de wereld.

En toen we ’s avonds met z’n allen rond de Leuvense stoof zaten, mocht ik met mijn kousenvoetjes op de warme voet van de stoof zitten, ik las een goed boek, en meme liet het deeg rijzen onder een handdoek, voor de lekkerste verse wafels van de planeet. Hoe zalig was die tijd niet? Pepe had ook een prachtige groentetuin, en meme wist de lekkerste gerechten te maken. Ja het waren beiden Bourgondiërs, en als kind moesten wij veel eten om groot en sterk te worden.

Ik durf gerust zeggen dat ik daar voor het eerst goesting heb gekregen om zelf ook te koken, en van een maaltijd net dat tikkeltje meer te maken. Als we een “kouwe plat” maakten, mocht ik van meme met de eitjes en tomaatjes, de bieslook en de peterselie gezichtjes maken en landschappen, als we alles maar opaten ook. Al de groenten van pepe Pierke waren uitstekend, maar hij was toch vooral de specialist van het betere grondwitloof. Hoeveel lekkerder is dat niet als je het zelf telen kunt? Gestoofd witloof met balletjes gehakt blijf ik in al z’n eenvoud geniaal lekker vinden. Maar het recept voor hesprolletjes en kaassaus van mijn meme dat mijn mama Anny nog steeds blijft gebruiken, ja, dat is toch wel mijn favoriet.

Peter Goossens, die natuurlijk de echte kenner is, heeft me al een paar keer uitgelegd dat hij vindt dat je witloof voor deze bereiding niet moet koken  maar braiseren, en hij zal natuurlijk wel gelijk hebben. Maar kijk, mijn meme deed het anders, en ik blijf trouw zweren aan haar heerlijke recept.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Kook het witloof in water met een snuifje zout en de helft van het citroensap.
  3.  Laat het witloof na het koken goed uitlekken, maar spaar wel het vocht.
  4. Maak een bechamelsaus. Smelt hiervoor een flinke klont boter in de pot en voeg zoveel bloem toe tot alle boter is opgenomen. Laat het mengsel warm worden en doe er pas als het naar koekjes ruikt, de helft van het kookvocht en de helft melk bij. Roer goed tot een gladde saus.Kruid met peper, zout en muskaatnoot en breng eventueel nog op smaak met wat citroensap
  5. Rol het witloof in de ham en schik de rolletjes in een vuurvaste kom.
  6. Overgiet met de saus. Strooi er paneermeel en wat gemalen kaas op.
  7. Leg er ten slotte kleine stukjes melkerijboter op en zet de schaal in de voorverwarmde oven. Bak gedurende 20 minuten en grill op het einde nog even kort.
  8. Serveer met lekkere puree