DE WITLOOF ROLLETJES VAN MIJN MEME JULIA
Recept

De witloof rolletjes van mijn meme julia

Dit heb je nodig 4 personen

  • 8 stronken grondwitloof
  • sap van 1 citroen
  • peper, zout, nootmuskaat
  • 8 sneetjes gekookte ham
Voor de bechamelsaus
  • boter
  • bloem
  • melk
  • paneermeel
  • gemalen gruyèrekaas (of een andere goed doorsmakende kaas)
DE WITLOOF ROLLETJES VAN MIJN MEME JULIA
1 / 8

Verwarm de oven voor op 200 °C.

2 / 8

Kook het witloof in water met een snuifje zout en de helft van het citroensap.

3 / 8

 Laat het witloof na het koken goed uitlekken, maar spaar wel het vocht.

4 / 8

Maak een bechamelsaus. Smelt hiervoor een flinke klont boter in de pot en voeg zoveel bloem toe tot alle boter is opgenomen. Laat het mengsel warm worden en doe er pas als het naar koekjes ruikt, de helft van het kookvocht en de helft melk bij. Roer goed tot een gladde saus.Kruid met peper, zout en muskaatnoot en breng eventueel nog op smaak met wat citroensap

5 / 8

Rol het witloof in de ham en schik de rolletjes in een vuurvaste kom.

6 / 8

Overgiet met de saus. Strooi er paneermeel en wat gemalen kaas op.

7 / 8

Leg er ten slotte kleine stukjes melkerijboter op en zet de schaal in de voorverwarmde oven. Bak gedurende 20 minuten en grill op het einde nog even kort.

8 / 8

Serveer met lekkere puree

Laat het smaken.

Nooit vergeet ik de prachtige weekends en de heerlijke vakanties die ik bij mijn Pepe Pierke en Meme Julia mocht doorbrengen in hun kleine boerderijtje in Merelbeke. Meme en pepe waren allebei doodgewone, maar hardwerkende, lieve volksmensen. Ze waren niet rijk, maar ze genoten van het leven met volle teugen.

Nooit hebben ze een TV gehad, maar wel een radio, en het is daar dat ik voor het eerst m’n passie voor dat wonderlijke medium ontdekte. Pepe had cassettebandjes van Toon Hermans en Wim Sonneveld, en die hoorden we tien keer na elkaar, en zelf was hij de beste moppentapper die ik ooit heb gekend. Maar ik leerde bij hen thuis ook Lutgarde Simoens kennen met haar zondagse engelenstem en haar brieven uit het hele land en de rest van de wereld.

En toen we ’s avonds met z’n allen rond de Leuvense stoof zaten, mocht ik met mijn kousenvoetjes op de warme voet van de stoof zitten, ik las een goed boek, en meme liet het deeg rijzen onder een handdoek, voor de lekkerste verse wafels van de planeet. Hoe zalig was die tijd niet? Pepe had ook een prachtige groentetuin, en meme wist de lekkerste gerechten te maken. Ja het waren beiden Bourgondiërs, en als kind moesten wij veel eten om groot en sterk te worden.

Ik durf gerust zeggen dat ik daar voor het eerst goesting heb gekregen om zelf ook te koken, en van een maaltijd net dat tikkeltje meer te maken. Als we een “kouwe plat” maakten, mocht ik van meme met de eitjes en tomaatjes, de bieslook en de peterselie gezichtjes maken en landschappen, als we alles maar opaten ook. Al de groenten van pepe Pierke waren uitstekend, maar hij was toch vooral de specialist van het betere grondwitloof. Hoeveel lekkerder is dat niet als je het zelf telen kunt? Gestoofd witloof met balletjes gehakt blijf ik in al z’n eenvoud geniaal lekker vinden. Maar het recept voor hesprolletjes en kaassaus van mijn meme dat mijn mama Anny nog steeds blijft gebruiken, ja, dat is toch wel mijn favoriet.

Peter Goossens, die natuurlijk de echte kenner is, heeft me al een paar keer uitgelegd dat hij vindt dat je witloof voor deze bereiding niet moet koken  maar braiseren, en hij zal natuurlijk wel gelijk hebben. Maar kijk, mijn meme deed het anders, en ik blijf trouw zweren aan haar heerlijke recept.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Kook het witloof in water met een snuifje zout en de helft van het citroensap.
  3.  Laat het witloof na het koken goed uitlekken, maar spaar wel het vocht.
  4. Maak een bechamelsaus. Smelt hiervoor een flinke klont boter in de pot en voeg zoveel bloem toe tot alle boter is opgenomen. Laat het mengsel warm worden en doe er pas als het naar koekjes ruikt, de helft van het kookvocht en de helft melk bij. Roer goed tot een gladde saus.Kruid met peper, zout en muskaatnoot en breng eventueel nog op smaak met wat citroensap
  5. Rol het witloof in de ham en schik de rolletjes in een vuurvaste kom.
  6. Overgiet met de saus. Strooi er paneermeel en wat gemalen kaas op.
  7. Leg er ten slotte kleine stukjes melkerijboter op en zet de schaal in de voorverwarmde oven. Bak gedurende 20 minuten en grill op het einde nog even kort.
  8. Serveer met lekkere puree

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer