Veel meer nog dan in allerlei moderne restaurants waar ze met poedertjes en gelletjes, proefbuisjes en schuimpjes uitpakken, ben ik gecharmeerd van restaurants waar ze de klassiekers uit de gastronomie nog feilloos kunnen bereiden.
In Keerbergen, vlakbij waar ik woon, was er zo tientallen jaren lang een prachtig klassiek restaurant met een Michelinster: de Paddock. Meneer en mevrouw Vogel waren de stijlvolle eigenaars en maîtres d ‘hotel van het deftige restaurant.
Eén van de klassiekers in het restaurant, en één van mijn lievelingsgerechten was zeebaars in een zoutkorst, voor twee personen, met een scheutje uitstekende olijfolie, wat gestoofde boontjes en een eenvoudig gekookt aardappeltje!
Die bereiding in zoutkorst lijkt misschien wat ingewikkeld, maar als je je aan een paar basisregeltjes houdt is het eigenlijk super makkelijk, en het ziet er zo spectaculair uit als je het opdient aan je gasten.
Het was een flinke zoektocht om deze grote wijn in ons assortiment te kunnen opnemen. Ook omdat de oogst in de Loire streek behoorlijk is tegengevallen. En we willen enkel een wijn op de markt brengen die top is aan een scherpe prijs. Maar yes, het is gelukt. Deze mooie Pouilly-Fumé is een zalige culinaire wijn.
Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer
Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer
Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer
Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer
Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer
Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer
Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer