Zalige klassieker: zeebaars in zoutkorst.
Recept

Zalige klassieker: zeebaars in zoutkorst.

Dit heb je nodig 2 personen

  • 1 wilde zeebaars (schoongemaakt, maar de schubben mogen niet verwijderd worden)
  • Anderhalve kilo grof zeezout (met fijn keukenzout lukt dit niet)
  • 2 eiwitten
  • Enkele takjes bladpeterselie, dragon, dille en/of lava
  • 300 gr boontjes,
  • 1 sjalotjes
  • 6 aardappeltjes
  • Boter
Zalige klassieker: zeebaars in zoutkorst.

Bereiding

5 stappen

1 / 5

Meng het zout met de eiwitten en eventueel een heel klein beetje (spuit)water tot het een soort van zoutpapje wordt.

2 / 5

Vul de holte van de vis met wat olijfolie en de verse kruiden.

3 / 5

Leg een laag zout in een ovenschotel, leg er de vis op en leg daarop en daarrond weer een laag zout van ongeveer 1 centimeter dik. Zorg dat de vis helemaal in het zout zit.

4 / 5

Zet de ovenschotel in een voorverwarmde over van ongeveer 200 graden gedurende 20 à 25minuten, naar gelang de grote van de vis.

5 / 5

Als je een temperatuur hebt met een sonde, waardoor je de temperatuur binnen in de vis kunt meten, dan moet je zorgen dat je een kerntemperatuur van 60 graden zien te bereiken.

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Je kunt het zout met de achterkant van een mes netjes van de vis stampen, het vel zal loskomen met het zout en vervolgens fileer je de vis van de graat.

2 / 2

Serveren met een geutje olijfolie, drie kleine gekookte aardappeltjes en in de boter gestoofde boontjes met fijngesnipperde sjalotjes.

Laat het smaken.

Veel meer nog dan in allerlei moderne restaurants waar ze met poedertjes en gelletjes, proefbuisjes en schuimpjes uitpakken, ben ik gecharmeerd van restaurants waar ze de klassiekers uit de gastronomie nog feilloos kunnen bereiden.

In Keerbergen, vlakbij waar ik woon, was er zo tientallen jaren lang een prachtig klassiek restaurant met een Michelinster: de Paddock. Meneer en mevrouw Vogel waren de stijlvolle eigenaars en maîtres d ‘hotel van het deftige restaurant.

Eén van de klassiekers in het restaurant, en één van mijn lievelingsgerechten was zeebaars in een zoutkorst, voor twee personen, met een scheutje uitstekende olijfolie, wat gestoofde boontjes en een eenvoudig gekookt aardappeltje!

Die bereiding in zoutkorst lijkt misschien wat ingewikkeld, maar als je je aan een paar basisregeltjes houdt is het eigenlijk super makkelijk, en het ziet er zo spectaculair uit als je het opdient aan je gasten.

Bereiding

  1. Meng het zout met de eiwitten en eventueel een heel klein beetje (spuit)water tot het een soort van zoutpapje wordt.
  2. Vul de holte van de vis met wat olijfolie en de verse kruiden.
  3. Leg een laag zout in een ovenschotel, leg er de vis op en leg daarop en daarrond weer een laag zout van ongeveer 1 centimeter dik. Zorg dat de vis helemaal in het zout zit.
  4. Zet de ovenschotel in een voorverwarmde over van ongeveer 200 graden gedurende 20 à 25minuten, naar gelang de grote van de vis.
  5. Als je een temperatuur hebt met een sonde, waardoor je de temperatuur binnen in de vis kunt meten, dan moet je zorgen dat je een kerntemperatuur van 60 graden zien te bereiken.

Dresseren

  1. Je kunt het zout met de achterkant van een mes netjes van de vis stampen, het vel zal loskomen met het zout en vervolgens fileer je de vis van de graat.
  2. Serveren met een geutje olijfolie, drie kleine gekookte aardappeltjes en in de boter gestoofde boontjes met fijngesnipperde sjalotjes.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS POUILLY FUMÉ

Het was een flinke zoektocht om deze grote wijn in ons assortiment te kunnen opnemen. Ook omdat de oogst in de Loire streek behoorlijk is tegengevallen. En we willen enkel een wijn op de markt brengen die top is aan een scherpe prijs. Maar yes, het is gelukt. Deze mooie Pouilly-Fumé is een zalige culinaire wijn.

Bestel hier mijn Pouilly Fumé

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer