Zalige klassieker: zeebaars in zoutkorst.
Recept

Zalige klassieker: zeebaars in zoutkorst.

Dit heb je nodig 2 personen

  • 1 wilde zeebaars (schoongemaakt, maar de schubben mogen niet verwijderd worden)
  • Anderhalve kilo grof zeezout (met fijn keukenzout lukt dit niet)
  • 2 eiwitten
  • Enkele takjes bladpeterselie, dragon, dille en/of lava
  • 300 gr boontjes,
  • 1 sjalotjes
  • 6 aardappeltjes
  • Boter
Zalige klassieker: zeebaars in zoutkorst.

Bereiding

5 stappen

1 / 5

Meng het zout met de eiwitten en eventueel een heel klein beetje (spuit)water tot het een soort van zoutpapje wordt.

2 / 5

Vul de holte van de vis met wat olijfolie en de verse kruiden.

3 / 5

Leg een laag zout in een ovenschotel, leg er de vis op en leg daarop en daarrond weer een laag zout van ongeveer 1 centimeter dik. Zorg dat de vis helemaal in het zout zit.

4 / 5

Zet de ovenschotel in een voorverwarmde over van ongeveer 200 graden gedurende 20 à 25minuten, naar gelang de grote van de vis.

5 / 5

Als je een temperatuur hebt met een sonde, waardoor je de temperatuur binnen in de vis kunt meten, dan moet je zorgen dat je een kerntemperatuur van 60 graden zien te bereiken.

Dresseren

2 stappen

1 / 2

Je kunt het zout met de achterkant van een mes netjes van de vis stampen, het vel zal loskomen met het zout en vervolgens fileer je de vis van de graat.

2 / 2

Serveren met een geutje olijfolie, drie kleine gekookte aardappeltjes en in de boter gestoofde boontjes met fijngesnipperde sjalotjes.

Laat het smaken.

Veel meer nog dan in allerlei moderne restaurants waar ze met poedertjes en gelletjes, proefbuisjes en schuimpjes uitpakken, ben ik gecharmeerd van restaurants waar ze de klassiekers uit de gastronomie nog feilloos kunnen bereiden.

In Keerbergen, vlakbij waar ik woon, was er zo tientallen jaren lang een prachtig klassiek restaurant met een Michelinster: de Paddock. Meneer en mevrouw Vogel waren de stijlvolle eigenaars en maîtres d ‘hotel van het deftige restaurant.

Eén van de klassiekers in het restaurant, en één van mijn lievelingsgerechten was zeebaars in een zoutkorst, voor twee personen, met een scheutje uitstekende olijfolie, wat gestoofde boontjes en een eenvoudig gekookt aardappeltje!

Die bereiding in zoutkorst lijkt misschien wat ingewikkeld, maar als je je aan een paar basisregeltjes houdt is het eigenlijk super makkelijk, en het ziet er zo spectaculair uit als je het opdient aan je gasten.

Bereiding

  1. Meng het zout met de eiwitten en eventueel een heel klein beetje (spuit)water tot het een soort van zoutpapje wordt.
  2. Vul de holte van de vis met wat olijfolie en de verse kruiden.
  3. Leg een laag zout in een ovenschotel, leg er de vis op en leg daarop en daarrond weer een laag zout van ongeveer 1 centimeter dik. Zorg dat de vis helemaal in het zout zit.
  4. Zet de ovenschotel in een voorverwarmde over van ongeveer 200 graden gedurende 20 à 25minuten, naar gelang de grote van de vis.
  5. Als je een temperatuur hebt met een sonde, waardoor je de temperatuur binnen in de vis kunt meten, dan moet je zorgen dat je een kerntemperatuur van 60 graden zien te bereiken.

Dresseren

  1. Je kunt het zout met de achterkant van een mes netjes van de vis stampen, het vel zal loskomen met het zout en vervolgens fileer je de vis van de graat.
  2. Serveren met een geutje olijfolie, drie kleine gekookte aardappeltjes en in de boter gestoofde boontjes met fijngesnipperde sjalotjes.

MIJN WIJNTIP

WIJN ORNELIS POUILLY FUMÉ

Het was een flinke zoektocht om deze grote wijn in ons assortiment te kunnen opnemen. Ook omdat de oogst in de Loire streek behoorlijk is tegengevallen. En we willen enkel een wijn op de markt brengen die top is aan een scherpe prijs. Maar yes, het is gelukt. Deze mooie Pouilly-Fumé is een zalige culinaire wijn.

Bestel hier mijn Pouilly Fumé

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer