Zalm met kruidenkorstje, prei en courgette
Recept

Zalm met kruidenkorstje, prei en courgette

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 zalmfilets
  • 2 el graanmosterd
  • 3 el paneermeel
  • 2 lookteentjes
  • 1 chilipepertje
  • Wat peper en zout
  • Een takje rozemarijn
  • 4 preistengels
  • 1 courgette
  • Soja Light
Zalm met kruidenkorstje, prei en courgette

Bereiding

4 stappen

1 / 4

Doe de mosterd, het paneermeel, de lookteentjes, de fijngesnipperde rozemarijn, de peper en het chilipepertje in een vijzel met een beetje olijfolie en stamp lekker fijn

2 / 4

Smeer de zalmfilets in met deze kruidenkorst. Doe wat olijfolie in een ovenschotel, schik er de zalmfilets op, en plaats in een voorverwamde oven van 170 graden gedurende twaalf minuutjes. Zet dan nog even onder de grill zodat de kruiden bovenop een beetje korsten.

3 / 4

Snij de prei en was die zorgvuldig. Snij ook de courgette in brunoise, met schil en al. Bak in de wok in de olie op een rustig vuur tot de groenten gaar zijn. Voeg uiteindelijk wat soja light toe, en vergeet niet af te kruiden met peper en zout.

4 / 4

Serveer de groenten onderin het bord, leg er de gebakken zalmfilet op.

Laat het smaken.

Zalm is een hele gezonde, want vette vis, en in de oven klaargemaakt met een lekker pittig kruidenkorstje is eens een iets andere bereiding. Opgelet: laat de vis wel niet te ver garen, want als hij binnenin zelfs nog een beetje glazig/rauw is, is dat lekker. En te ver gegaard wordt de zalm gewoon wat te droog.

Samen met de gewokte prei en courgette is dit een heerlijk gezond gerecht. Je kunt er natuurlijk altijd nog wat gestoomde of zelfs gebakken aardappeltjes bij serveren, maar voor mij persoonlijk is dat niet altijd nodig. Ik doe dan gewoon wat extra groenten, en dat vind ik even lekker.

Bereiding

  1. Doe de mosterd, het paneermeel, de lookteentjes, de fijngesnipperde rozemarijn, de peper en het chilipepertje in een vijzel met een beetje olijfolie en stamp lekker fijn
  2. Smeer de zalmfilets in met deze kruidenkorst. Doe wat olijfolie in een ovenschotel, schik er de zalmfilets op, en plaats in een voorverwamde oven van 170 graden gedurende twaalf minuutjes. Zet dan nog even onder de grill zodat de kruiden bovenop een beetje korsten.
  3. Snij de prei en was die zorgvuldig. Snij ook de courgette in brunoise, met schil en al. Bak in de wok in de olie op een rustig vuur tot de groenten gaar zijn. Voeg uiteindelijk wat soja light toe, en vergeet niet af te kruiden met peper en zout.
  4. Serveer de groenten onderin het bord, leg er de gebakken zalmfilet op.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer