Zalm met kruidenkorstje, prei en courgette
Recept

Zalm met kruidenkorstje, prei en courgette

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 zalmfilets
  • 2 el graanmosterd
  • 3 el paneermeel
  • 2 lookteentjes
  • 1 chilipepertje
  • Wat peper en zout
  • Een takje rozemarijn
  • 4 preistengels
  • 1 courgette
  • Soja Light
Zalm met kruidenkorstje, prei en courgette

Bereiding

4 stappen

1 / 4

Doe de mosterd, het paneermeel, de lookteentjes, de fijngesnipperde rozemarijn, de peper en het chilipepertje in een vijzel met een beetje olijfolie en stamp lekker fijn

2 / 4

Smeer de zalmfilets in met deze kruidenkorst. Doe wat olijfolie in een ovenschotel, schik er de zalmfilets op, en plaats in een voorverwamde oven van 170 graden gedurende twaalf minuutjes. Zet dan nog even onder de grill zodat de kruiden bovenop een beetje korsten.

3 / 4

Snij de prei en was die zorgvuldig. Snij ook de courgette in brunoise, met schil en al. Bak in de wok in de olie op een rustig vuur tot de groenten gaar zijn. Voeg uiteindelijk wat soja light toe, en vergeet niet af te kruiden met peper en zout.

4 / 4

Serveer de groenten onderin het bord, leg er de gebakken zalmfilet op.

Laat het smaken.

Zalm is een hele gezonde, want vette vis, en in de oven klaargemaakt met een lekker pittig kruidenkorstje is eens een iets andere bereiding. Opgelet: laat de vis wel niet te ver garen, want als hij binnenin zelfs nog een beetje glazig/rauw is, is dat lekker. En te ver gegaard wordt de zalm gewoon wat te droog.

Samen met de gewokte prei en courgette is dit een heerlijk gezond gerecht. Je kunt er natuurlijk altijd nog wat gestoomde of zelfs gebakken aardappeltjes bij serveren, maar voor mij persoonlijk is dat niet altijd nodig. Ik doe dan gewoon wat extra groenten, en dat vind ik even lekker.

Bereiding

  1. Doe de mosterd, het paneermeel, de lookteentjes, de fijngesnipperde rozemarijn, de peper en het chilipepertje in een vijzel met een beetje olijfolie en stamp lekker fijn
  2. Smeer de zalmfilets in met deze kruidenkorst. Doe wat olijfolie in een ovenschotel, schik er de zalmfilets op, en plaats in een voorverwamde oven van 170 graden gedurende twaalf minuutjes. Zet dan nog even onder de grill zodat de kruiden bovenop een beetje korsten.
  3. Snij de prei en was die zorgvuldig. Snij ook de courgette in brunoise, met schil en al. Bak in de wok in de olie op een rustig vuur tot de groenten gaar zijn. Voeg uiteindelijk wat soja light toe, en vergeet niet af te kruiden met peper en zout.
  4. Serveer de groenten onderin het bord, leg er de gebakken zalmfilet op.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer