INTERNATIONALE DAG VAN HET BIER VANDAAG
Recept

Internationale dag van het bier vandaag

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 grote zalmfilet
  • 4 plakjes carpaccio van rund
  • 4 el tapenade van zongedroogde tomaten
  • Paprika’s (liefst in enkele kleuren, je hebt wel maar van elke kleur 2 eetlepels brunoise nodig)
  • 8 half zongedroogde en gemarineerde kerstomaatjes
  • 300 gram roze linzen
  • Olijfolie
  • Bieslook
  • Peper en zout
INTERNATIONALE DAG VAN HET BIER VANDAAG

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Snij een mooie zalmfilet in plakjes

2 / 8

Leg op een plakje carpaccio van rundsvlees een reepje zalm, en beleg dat met een lepeltje tapenade van zongedroogde tomaten

3 / 8

Maak van het geheel een mooi pakketje door de carpaccio om de zalm heen te wikkelen

4 / 8

Leg wat houtsnippers (je hebt er zelfs waar ook al een whiskysmaak in zit) in een rookpan, en leg dan op het rooster de zalmpakketjes, en sluit de rookpan.

5 / 8

Zet de rookpan een paar minuten op een matig vuur, zowel de zalm als de carpaccio zijn heel snel gaar

6 / 8

Kook intussen roze linzen gaar

7 / 8

Meng een brunoise van paprika’s in verschillende kleuren onder de linzen, en ook de fijngesneden halfgedroogde en gemarineerde kerstomaatjes, samen met wat olijfolie

8 / 8

Werk de linzensla af met peper, zout en fijngesnipperde bieslook

Dresseren

3 stappen

1 / 3

Leg een zalmpakketje om een bord, en leg er de linzenbereiding naast

2 / 3

Werk af met een paar takjes bieslook

3 / 3

Serveer met een glas Leffe Caractère

Laat het smaken.

Aan alle bierliefhebbers: een hele fijne feestdag gewenst! Enkele jaren geleden werd de eerste vrijdag van augustus in Santa Cruz in Californië namelijk uitgeroepen tot internationale dag van het bier. En sindsdien is de populariteit van deze lekkere feestdag echt wel de wereld rond gegaan. Dus mogen wij in België, zeg maar het episch centrum van de bierwereld, uiteraard niet achteloos aan voorbij gaan. Dus: vier met bier vandaag!

Een maand of drie geleden kreeg ik van de mensen van Leffe één van hun speciale nieuwe bieren opgestuurd: Leffe Caractère. Het bijzondere is dat er bij het bereiden van dit speciale bier wat houtschilfers worden toegevoegd die gedrenkt zijn in Schotse whisky, en dat geeft dit mooie bier een heel boeiende, subtiele whiskytoets.

Ik vond het daarom fijn om aan het gerecht met schotse zalm dat ik erbij ontwikkelde zelf ook een beetje een rooksmaak toe te voegen. Probeer het eens uit, en laat me gerust weten welk bier jouw favoriet is, en dat je daar dan allemaal bij eet.

Bereiding

  1. Snij een mooie zalmfilet in plakjes
  2. Leg op een plakje carpaccio van rundsvlees een reepje zalm, en beleg dat met een lepeltje tapenade van zongedroogde tomaten
  3. Maak van het geheel een mooi pakketje door de carpaccio om de zalm heen te wikkelen
  4. Leg wat houtsnippers (je hebt er zelfs waar ook al een whiskysmaak in zit) in een rookpan, en leg dan op het rooster de zalmpakketjes, en sluit de rookpan.
  5. Zet de rookpan een paar minuten op een matig vuur, zowel de zalm als de carpaccio zijn heel snel gaar
  6. Kook intussen roze linzen gaar
  7. Meng een brunoise van paprika’s in verschillende kleuren onder de linzen, en ook de fijngesneden halfgedroogde en gemarineerde kerstomaatjes, samen met wat olijfolie
  8. Werk de linzensla af met peper, zout en fijngesnipperde bieslook

Dresseren

  1. Leg een zalmpakketje om een bord, en leg er de linzenbereiding naast
  2. Werk af met een paar takjes bieslook
  3. Serveer met een glas Leffe Caractère

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer