INTERNATIONALE DAG VAN HET BIER VANDAAG

Aan alle bierliefhebbers: een hele fijne feestdag gewenst! Enkele jaren geleden werd de eerste vrijdag van augustus in Santa Cruz in Californië namelijk uitgeroepen tot internationale dag van het bier. En sindsdien is de populariteit van deze lekkere feestdag echt wel de wereld rond gegaan. Dus mogen wij in België, zeg maar het episch centrum van de bierwereld, uiteraard niet achteloos aan voorbij gaan. Dus: vier met bier vandaag!

Een maand of drie geleden kreeg ik van de mensen van Leffe één van hun speciale nieuwe bieren opgestuurd: Leffe Caractère. Het bijzondere is dat er bij het bereiden van dit speciale bier wat houtschilfers worden toegevoegd die gedrenkt zijn in Schotse whisky, en dat geeft dit mooie bier een heel boeiende, subtiele whiskytoets.

Ik vond het daarom fijn om aan het gerecht met schotse zalm dat ik erbij ontwikkelde zelf ook een beetje een rooksmaak toe te voegen. Probeer het eens uit, en laat me gerust weten welk bier jouw favoriet is, en dat je daar dan allemaal bij eet.

Bereiding

 1. Snij een mooie zalmfilet in plakjes
 2. Leg op een plakje carpaccio van rundsvlees een reepje zalm, en beleg dat met een lepeltje tapenade van zongedroogde tomaten
 3. Maak van het geheel een mooi pakketje door de carpaccio om de zalm heen te wikkelen
 4. Leg wat houtsnippers (je hebt er zelfs waar ook al een whiskysmaak in zit) in een rookpan, en leg dan op het rooster de zalmpakketjes, en sluit de rookpan.
 5. Zet de rookpan een paar minuten op een matig vuur, zowel de zalm als de carpaccio zijn heel snel gaar
 6. Kook intussen roze linzen gaar
 7. Meng een brunoise van paprika’s in verschillende kleuren onder de linzen, en ook de fijngesneden halfgedroogde en gemarineerde kerstomaatjes, samen met wat olijfolie
 8. Werk de linzensla af met peper, zout en fijngesnipperde bieslook

Dresseren

 1. Leg een zalmpakketje om een bord, en leg er de linzenbereiding naast
 2. Werk af met een paar takjes bieslook
 3. Serveer met een glas Leffe Caractère