Aan alle bierliefhebbers: een hele fijne feestdag gewenst! Enkele jaren geleden werd de eerste vrijdag van augustus in Santa Cruz in Californië namelijk uitgeroepen tot internationale dag van het bier. En sindsdien is de populariteit van deze lekkere feestdag echt wel de wereld rond gegaan. Dus mogen wij in België, zeg maar het episch centrum van de bierwereld, uiteraard niet achteloos aan voorbij gaan. Dus: vier met bier vandaag!
Een maand of drie geleden kreeg ik van de mensen van Leffe één van hun speciale nieuwe bieren opgestuurd: Leffe Caractère. Het bijzondere is dat er bij het bereiden van dit speciale bier wat houtschilfers worden toegevoegd die gedrenkt zijn in Schotse whisky, en dat geeft dit mooie bier een heel boeiende, subtiele whiskytoets.
Ik vond het daarom fijn om aan het gerecht met schotse zalm dat ik erbij ontwikkelde zelf ook een beetje een rooksmaak toe te voegen. Probeer het eens uit, en laat me gerust weten welk bier jouw favoriet is, en dat je daar dan allemaal bij eet.
Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer
Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer
Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer
Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer
Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer
Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer
Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer
Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer