INTERNATIONALE DAG VAN HET BIER VANDAAG
Recept

Internationale dag van het bier vandaag

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 grote zalmfilet
  • 4 plakjes carpaccio van rund
  • 4 el tapenade van zongedroogde tomaten
  • Paprika’s (liefst in enkele kleuren, je hebt wel maar van elke kleur 2 eetlepels brunoise nodig)
  • 8 half zongedroogde en gemarineerde kerstomaatjes
  • 300 gram roze linzen
  • Olijfolie
  • Bieslook
  • Peper en zout
INTERNATIONALE DAG VAN HET BIER VANDAAG

Bereiding

8 stappen

1 / 8

Snij een mooie zalmfilet in plakjes

2 / 8

Leg op een plakje carpaccio van rundsvlees een reepje zalm, en beleg dat met een lepeltje tapenade van zongedroogde tomaten

3 / 8

Maak van het geheel een mooi pakketje door de carpaccio om de zalm heen te wikkelen

4 / 8

Leg wat houtsnippers (je hebt er zelfs waar ook al een whiskysmaak in zit) in een rookpan, en leg dan op het rooster de zalmpakketjes, en sluit de rookpan.

5 / 8

Zet de rookpan een paar minuten op een matig vuur, zowel de zalm als de carpaccio zijn heel snel gaar

6 / 8

Kook intussen roze linzen gaar

7 / 8

Meng een brunoise van paprika’s in verschillende kleuren onder de linzen, en ook de fijngesneden halfgedroogde en gemarineerde kerstomaatjes, samen met wat olijfolie

8 / 8

Werk de linzensla af met peper, zout en fijngesnipperde bieslook

Dresseren

3 stappen

1 / 3

Leg een zalmpakketje om een bord, en leg er de linzenbereiding naast

2 / 3

Werk af met een paar takjes bieslook

3 / 3

Serveer met een glas Leffe Caractère

Laat het smaken.

Aan alle bierliefhebbers: een hele fijne feestdag gewenst! Enkele jaren geleden werd de eerste vrijdag van augustus in Santa Cruz in Californië namelijk uitgeroepen tot internationale dag van het bier. En sindsdien is de populariteit van deze lekkere feestdag echt wel de wereld rond gegaan. Dus mogen wij in België, zeg maar het episch centrum van de bierwereld, uiteraard niet achteloos aan voorbij gaan. Dus: vier met bier vandaag!

Een maand of drie geleden kreeg ik van de mensen van Leffe één van hun speciale nieuwe bieren opgestuurd: Leffe Caractère. Het bijzondere is dat er bij het bereiden van dit speciale bier wat houtschilfers worden toegevoegd die gedrenkt zijn in Schotse whisky, en dat geeft dit mooie bier een heel boeiende, subtiele whiskytoets.

Ik vond het daarom fijn om aan het gerecht met schotse zalm dat ik erbij ontwikkelde zelf ook een beetje een rooksmaak toe te voegen. Probeer het eens uit, en laat me gerust weten welk bier jouw favoriet is, en dat je daar dan allemaal bij eet.

Bereiding

  1. Snij een mooie zalmfilet in plakjes
  2. Leg op een plakje carpaccio van rundsvlees een reepje zalm, en beleg dat met een lepeltje tapenade van zongedroogde tomaten
  3. Maak van het geheel een mooi pakketje door de carpaccio om de zalm heen te wikkelen
  4. Leg wat houtsnippers (je hebt er zelfs waar ook al een whiskysmaak in zit) in een rookpan, en leg dan op het rooster de zalmpakketjes, en sluit de rookpan.
  5. Zet de rookpan een paar minuten op een matig vuur, zowel de zalm als de carpaccio zijn heel snel gaar
  6. Kook intussen roze linzen gaar
  7. Meng een brunoise van paprika’s in verschillende kleuren onder de linzen, en ook de fijngesneden halfgedroogde en gemarineerde kerstomaatjes, samen met wat olijfolie
  8. Werk de linzensla af met peper, zout en fijngesnipperde bieslook

Dresseren

  1. Leg een zalmpakketje om een bord, en leg er de linzenbereiding naast
  2. Werk af met een paar takjes bieslook
  3. Serveer met een glas Leffe Caractère

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer