Yes! Hij is bekend gemaakt, voor de 29ste keer, de vis van het jaar. De zeeduivel, ook wel eens lotte genoemd, krijgt de trofee dit jaar. Terecht, want de zeeduivel mag dan wel een behoorlijk lelijke vis zijn, maar het is een heerlijke vis, waar ik graag mee aan de slag ga in de keuken. En speciaal voor de gelegenheid wil ik jullie een receptje van vorig jaar met deze “vis van het jaar” meegeven.
Het is zo’n beetje een traditie tijdens mijn vakantie in Barcelona. Ik probeer dan in de voormiddag een grote wandeling te maken, die ik steevast eindig in de Mercat del Ninot, een prachtige, grote overdekte markt in onze straat, waar je de lekkerste verse ingrediënten kunt vinden. Er zijn zo’n tiental viskramen, en stuk voor stuk verkopen ze topkwaliteit. Ik loop dan wat langs de verschillende kraampjes heen- en weer, vergelijk de aangeboden verse vis en de schaaldieren, en ter plekke verzin ik dan welke bereiding ik deze keer wil maken.
Op een mooie dag in juli vorig jaar wist ik dat ik nog ui, rozemarijn, heerlijke kerstomaatjes, krieltjes, gegrilde paprika en een courgette thuis liggen had, en dus besliste ik om voor verse witte vis in de oven te gaan. Mijn favoriete visboer fileerde toen voor mij een prachtige kleine zeeduivel die ik bereidde in de oven en het resultaat was overheerlijk. Vandaag is dus een mooi moment om dat recept nog eens met jullie te delen.
Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer
Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer
Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer
Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer
Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer
Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer
Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer