DE VIS VAN HET JAAR: ZEEDUIVEL
Recept

De vis van het jaar: zeeduivel

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 filets van zeeduivel
  • Een courgette
  • Een grote ui
  • Vier takjes rozemarijn
  • 20 kerstomaatjes
  • 24 krieltjes 
  • 3 geroosterde paprika’s
  • Een halve citroen
  • Olijfolie
  • Tabasco
  • Peper en zout
  • 1 kl mosterd
  • 1 half glas droge witte wijn
DE VIS VAN HET JAAR: ZEEDUIVEL

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Snij de courgette en de ajuin in kleine blokjes en stoof die in de olijfolie een vijftal minuten in een ovenschotel op je vuur aan met veel verse rozemarijn en twee geperste teentjes look

2 / 9

Snij de gegrilde paprika’s in stukjes en voeg toe, samen met de in vier gesneden kerstomaatjes

3 / 9

Doe er peper en zout bij, wat tabasco, en het sap van een halve citroen

4 / 9

Laat enkele minuten verder stoven

5 / 9

Snij de krieltjes in vier en stoom of kook die al dente, voeg toe in de ovenschotel

6 / 9

Voeg bij de groentjes een half glas witte wijn toe

7 / 9

Smeer je zeeduivel-filets in met een beetje mosterd, en kruid ze af met peper en zout

8 / 9

Leg de zeeduivel op de groentjes

9 / 9

Zet in een voorverwarmde oven van ongeveer 190 graden voor ongeveer een kwartiertje

Laat het smaken.

Yes! Hij is bekend gemaakt, voor de 29ste keer, de vis van het jaar. De zeeduivel, ook wel eens lotte genoemd, krijgt de trofee dit jaar. Terecht, want de zeeduivel mag dan wel een behoorlijk lelijke vis zijn, maar het is een heerlijke vis, waar ik graag mee aan de slag ga in de keuken. En speciaal voor de gelegenheid wil ik jullie een receptje van vorig jaar met deze “vis van het jaar” meegeven.

Het is zo’n beetje een traditie tijdens mijn vakantie in Barcelona. Ik probeer dan in de voormiddag een grote wandeling te maken, die ik steevast eindig in de Mercat del Ninot, een prachtige, grote overdekte markt in onze straat, waar je de lekkerste verse ingrediënten kunt vinden. Er zijn zo’n tiental viskramen, en stuk voor stuk verkopen ze topkwaliteit. Ik loop dan wat langs de verschillende kraampjes heen- en weer, vergelijk de aangeboden verse vis en de schaaldieren, en ter plekke verzin ik dan welke bereiding ik deze keer wil maken.

Op een mooie dag in juli vorig jaar wist ik dat ik nog ui, rozemarijn, heerlijke kerstomaatjes, krieltjes, gegrilde paprika en een courgette thuis liggen had, en dus besliste ik om voor verse witte vis in de oven te gaan. Mijn favoriete visboer fileerde toen voor mij een prachtige kleine zeeduivel die ik bereidde in de oven en het resultaat was overheerlijk. Vandaag is dus een mooi moment om dat recept nog eens met jullie te delen.

Bereiding

  1. Snij de courgette en de ajuin in kleine blokjes en stoof die in de olijfolie een vijftal minuten in een ovenschotel op je vuur aan met veel verse rozemarijn en twee geperste teentjes look
  2. Snij de gegrilde paprika’s in stukjes en voeg toe, samen met de in vier gesneden kerstomaatjes
  3. Doe er peper en zout bij, wat tabasco, en het sap van een halve citroen
  4. Laat enkele minuten verder stoven
  5. Snij de krieltjes in vier en stoom of kook die al dente, voeg toe in de ovenschotel
  6. Voeg bij de groentjes een half glas witte wijn toe
  7. Smeer je zeeduivel-filets in met een beetje mosterd, en kruid ze af met peper en zout
  8. Leg de zeeduivel op de groentjes
  9. Zet in een voorverwarmde oven van ongeveer 190 graden voor ongeveer een kwartiertje

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer