DE VIS VAN HET JAAR: ZEEDUIVEL

Yes! Hij is bekend gemaakt, voor de 29ste keer, de vis van het jaar. De zeeduivel, ook wel eens lotte genoemd, krijgt de trofee dit jaar. Terecht, want de zeeduivel mag dan wel een behoorlijk lelijke vis zijn, maar het is een heerlijke vis, waar ik graag mee aan de slag ga in de keuken. En speciaal voor de gelegenheid wil ik jullie een receptje van vorig jaar met deze “vis van het jaar” meegeven.

Het is zo’n beetje een traditie tijdens mijn vakantie in Barcelona. Ik probeer dan in de voormiddag een grote wandeling te maken, die ik steevast eindig in de Mercat del Ninot, een prachtige, grote overdekte markt in onze straat, waar je de lekkerste verse ingrediënten kunt vinden. Er zijn zo’n tiental viskramen, en stuk voor stuk verkopen ze topkwaliteit. Ik loop dan wat langs de verschillende kraampjes heen- en weer, vergelijk de aangeboden verse vis en de schaaldieren, en ter plekke verzin ik dan welke bereiding ik deze keer wil maken.

Op een mooie dag in juli vorig jaar wist ik dat ik nog ui, rozemarijn, heerlijke kerstomaatjes, krieltjes, gegrilde paprika en een courgette thuis liggen had, en dus besliste ik om voor verse witte vis in de oven te gaan. Mijn favoriete visboer fileerde toen voor mij een prachtige kleine zeeduivel die ik bereidde in de oven en het resultaat was overheerlijk. Vandaag is dus een mooi moment om dat recept nog eens met jullie te delen.

Bereiding

  1. Snij de courgette en de ajuin in kleine blokjes en stoof die in de olijfolie een vijftal minuten in een ovenschotel op je vuur aan met veel verse rozemarijn en twee geperste teentjes look
  2. Snij de gegrilde paprika’s in stukjes en voeg toe, samen met de in vier gesneden kerstomaatjes
  3. Doe er peper en zout bij, wat tabasco, en het sap van een halve citroen
  4. Laat enkele minuten verder stoven
  5. Snij de krieltjes in vier en stoom of kook die al dente, voeg toe in de ovenschotel
  6. Voeg bij de groentjes een half glas witte wijn toe
  7. Smeer je zeeduivel-filets in met een beetje mosterd, en kruid ze af met peper en zout
  8. Leg de zeeduivel op de groentjes
  9. Zet in een voorverwarmde oven van ongeveer 190 graden voor ongeveer een kwartiertje