DE VIS VAN HET JAAR: ZEEDUIVEL
Recept

De vis van het jaar: zeeduivel

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 filets van zeeduivel
  • Een courgette
  • Een grote ui
  • Vier takjes rozemarijn
  • 20 kerstomaatjes
  • 24 krieltjes 
  • 3 geroosterde paprika’s
  • Een halve citroen
  • Olijfolie
  • Tabasco
  • Peper en zout
  • 1 kl mosterd
  • 1 half glas droge witte wijn
DE VIS VAN HET JAAR: ZEEDUIVEL

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Snij de courgette en de ajuin in kleine blokjes en stoof die in de olijfolie een vijftal minuten in een ovenschotel op je vuur aan met veel verse rozemarijn en twee geperste teentjes look

2 / 9

Snij de gegrilde paprika’s in stukjes en voeg toe, samen met de in vier gesneden kerstomaatjes

3 / 9

Doe er peper en zout bij, wat tabasco, en het sap van een halve citroen

4 / 9

Laat enkele minuten verder stoven

5 / 9

Snij de krieltjes in vier en stoom of kook die al dente, voeg toe in de ovenschotel

6 / 9

Voeg bij de groentjes een half glas witte wijn toe

7 / 9

Smeer je zeeduivel-filets in met een beetje mosterd, en kruid ze af met peper en zout

8 / 9

Leg de zeeduivel op de groentjes

9 / 9

Zet in een voorverwarmde oven van ongeveer 190 graden voor ongeveer een kwartiertje

Laat het smaken.

Yes! Hij is bekend gemaakt, voor de 29ste keer, de vis van het jaar. De zeeduivel, ook wel eens lotte genoemd, krijgt de trofee dit jaar. Terecht, want de zeeduivel mag dan wel een behoorlijk lelijke vis zijn, maar het is een heerlijke vis, waar ik graag mee aan de slag ga in de keuken. En speciaal voor de gelegenheid wil ik jullie een receptje van vorig jaar met deze “vis van het jaar” meegeven.

Het is zo’n beetje een traditie tijdens mijn vakantie in Barcelona. Ik probeer dan in de voormiddag een grote wandeling te maken, die ik steevast eindig in de Mercat del Ninot, een prachtige, grote overdekte markt in onze straat, waar je de lekkerste verse ingrediënten kunt vinden. Er zijn zo’n tiental viskramen, en stuk voor stuk verkopen ze topkwaliteit. Ik loop dan wat langs de verschillende kraampjes heen- en weer, vergelijk de aangeboden verse vis en de schaaldieren, en ter plekke verzin ik dan welke bereiding ik deze keer wil maken.

Op een mooie dag in juli vorig jaar wist ik dat ik nog ui, rozemarijn, heerlijke kerstomaatjes, krieltjes, gegrilde paprika en een courgette thuis liggen had, en dus besliste ik om voor verse witte vis in de oven te gaan. Mijn favoriete visboer fileerde toen voor mij een prachtige kleine zeeduivel die ik bereidde in de oven en het resultaat was overheerlijk. Vandaag is dus een mooi moment om dat recept nog eens met jullie te delen.

Bereiding

  1. Snij de courgette en de ajuin in kleine blokjes en stoof die in de olijfolie een vijftal minuten in een ovenschotel op je vuur aan met veel verse rozemarijn en twee geperste teentjes look
  2. Snij de gegrilde paprika’s in stukjes en voeg toe, samen met de in vier gesneden kerstomaatjes
  3. Doe er peper en zout bij, wat tabasco, en het sap van een halve citroen
  4. Laat enkele minuten verder stoven
  5. Snij de krieltjes in vier en stoom of kook die al dente, voeg toe in de ovenschotel
  6. Voeg bij de groentjes een half glas witte wijn toe
  7. Smeer je zeeduivel-filets in met een beetje mosterd, en kruid ze af met peper en zout
  8. Leg de zeeduivel op de groentjes
  9. Zet in een voorverwarmde oven van ongeveer 190 graden voor ongeveer een kwartiertje

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer