Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie
Recept

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Dit heb je nodig 6 personen

  • 1,5 kilo Zeeuwse hangcultuurmosselen
  • 400 gram kerstomaatjes (verschillende kleuren)
  • 2 teentjes knoflook
  • handje bladpeterselie
  • handje dragon
  • 50 gram chorizo de bellota
  • handje lamsoor
  • handje zeekraal
  • Olijfolie
  • 10 cl Noilly prat
  • halve Citroen
  • 100 gram oude brokkelkaas
  • 50 ml dragonazijn
  • handje groene kruiden: basilicum, tijm & rozemarijn
Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bereiding

15 stappen

1 / 15

Maak een pistou van tomaat door de cherrytomaatjes te verdelen in 4 en doe dit in een pot of ijzeren mengkom

2 / 15

Snij knoflook fijn in plakjes

3 / 15

Snij een fijne brunoise van chorizo

4 / 15

Voeg dit alles toe aan de tomaten

5 / 15

Breng op smaak met Fleur de Sel, grove peper, dragonazijn en citroensap

6 / 15

Breng de olijfolie met de groene kruiden naar een kookpunt van 115 graden

7 / 15

En giet deze over de pistou van tomaat, look en chorizo

8 / 15

Laat trekken en afkoelen

9 / 15

Verhit een wokpan en voeg de mosselen toe

10 / 15

Blus meteen af met Noilly prat, citroensap, beetje peper

11 / 15

Voeg een stevige pollepel pistou toe aan de massa en wok kort tot de mosselen beginnen te openen

12 / 15

Wanneer de mosselen zo goed als open zijn voeg je de lamsoor en zeekraal toe

13 / 15

Verhit nog kort tot de mosseltjes gaar zijn. Dit vraagt een zeer korte gaartijd

14 / 15

Voeg de grof gehakte bladpeterselie en dragon toe

15 / 15

Schik op het bord. En werk af met de zeste van citroen en een klein handje, fijne oude brokkelkaas

Laat het smaken.

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo. En ik werkte alles af met oude brokkelkaas. Een gerecht dat ontzettend in de smaak viel, en dat ik vandaag graag met jullie deel. Een aanrader om thuis ook eens te proberen!

Bereiding

  1. Maak een pistou van tomaat door de cherrytomaatjes te verdelen in 4 en doe dit in een pot of ijzeren mengkom
  2. Snij knoflook fijn in plakjes
  3. Snij een fijne brunoise van chorizo
  4. Voeg dit alles toe aan de tomaten
  5. Breng op smaak met Fleur de Sel, grove peper, dragonazijn en citroensap
  6. Breng de olijfolie met de groene kruiden naar een kookpunt van 115 graden
  7. En giet deze over de pistou van tomaat, look en chorizo
  8. Laat trekken en afkoelen
  9. Verhit een wokpan en voeg de mosselen toe
  10. Blus meteen af met Noilly prat, citroensap, beetje peper
  11. Voeg een stevige pollepel pistou toe aan de massa en wok kort tot de mosselen beginnen te openen
  12. Wanneer de mosselen zo goed als open zijn voeg je de lamsoor en zeekraal toe
  13. Verhit nog kort tot de mosseltjes gaar zijn. Dit vraagt een zeer korte gaartijd
  14. Voeg de grof gehakte bladpeterselie en dragon toe
  15. Schik op het bord. En werk af met de zeste van citroen en een klein handje, fijne oude brokkelkaas
Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie
Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie
Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie
Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie
Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie
Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer