ZOETE AARDAPPEL MET PICKLES VAN BLOEMKOOL
Recept

Zoete aardappel met pickles van bloemkool

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 grote bloemkool
  • 250 gram Pickles (die van Devos Lemmens zijn lekker!)
  • 170 gram Griekse Yoghurt (Ik neem die met 0 procent vet)
  • 8 lente-uitjes
  • 4 zoete aardappelen
  • Rozemarijn
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Cayennepeper
  • Eventueel wat koriander voor de afwerking, maar dat hoeft niet
ZOETE AARDAPPEL MET PICKLES VAN BLOEMKOOL

Bereiding Zoete aardappel

5 stappen

1 / 5

Was de zoete aardappel heel goed, en snij hem overlangs door in 8 langwerpige stukken, het vel mag er gerust aan blijven

2 / 5

Doe wat olie in een ovenschotel en leg er de repen zoete aardappel op.

3 / 5

Snipper er flink veel rozemarijn over, werk af met zout en peper, en wat cayennepeper, en doe er nog een goede scheut olijfolie over en bak in een voorverwarmde oven van 200 graden.

4 / 5

Na een klein kwartiertje de aardappelen eens omdraaien en verder bakken.

5 / 5

De oven afzetten en de aardappels er in laten staan terwijl de oven afkoelt.

bereiding bloemkool

7 stappen

1 / 7

Doe de groene stelen van de bloemkool en breek de roosjes af

2 / 7

Ik stoom ze dan 2 minuten op 120 graden in de hogedruk stoomoven van Miele. Maar je kunt de bloemkoolroosjes ook enkele minuten blancheren. Opgelet: de roosjes moeten echt al dente blijven!

3 / 7

Doe de Griekse yoghurt samen met de Pickles en de fijngesnipperde lente-uitjes en meng alles goed door elkaar

4 / 7

Doe de bloemkool heel kort (en niet allemaal tegelijk) in de Thermomix of een andere blender. Je moet alles cutteren tot een soort van grote couscous

5 / 7

Meng de bloemkool door de saus, laat alles afkoelen (lauw ook lekker, maar koud is dit wel het lekkerste vind ik)

6 / 7

Serveer in een grote schotel, onderin de bloemkool met pickles, bovenaan de afgekoelde zoete aardappel. Eventueel nog wat koriander bijdoen, maar dat hoeft niet.

7 / 7

Je kunt deze combinatie puur serveren, of als bijgerecht bij bijvoorbeeld wat gegrilde kip.

Laat het smaken.

De zomervakantie is voorbij voor mij. Traditioneel voor mij het moment om even anders te gaan leven en koken. Op vakantie wandel ik ontzettend veel waardoor ik niet echt verzwaar of zo. Maar toch leef je in het buitenland, en zo hoort dat ook af en toe, toch een stukje ongezonder. Veel op restaurant gaan, een wijntje elke dag, je kent dat wel. Leven als God in Frankrijk, of Spanje in mijn geval. Maar na zo’n lange zomerreis komt er toch een periode waarin ik door de week geen of nauwelijks alcohol drink, en een beetje lichter probeer te koken.

Voor dit recept gaat alle eer naar de mensen van Foodmaker. Sinds zij de catering aan boord van de Brussel Airlines-vluchten verzorgen is die er ontzettend op vooruit gegaan. De voorbije maanden heb ik al echt lekkere broodjes en slaatjes van dit Belgische topbedrijf geproefd. Gisteren kreeg ik aan boord een lekker slaatje van pickles met zoete aardappel, en dat heeft me de inspiratie voor dit gerecht gegeven. Zo zie je maar, altijd en overal mag en moet je stelen met je ogen, en er dan je eigen twist aan geven, zoals ik vandaag dus ook gedaan heb. En nog goed nieuws: dit gerecht bevat belachelijk weinig calorieën!

Bereiding Zoete aardappel

  1. Was de zoete aardappel heel goed, en snij hem overlangs door in 8 langwerpige stukken, het vel mag er gerust aan blijven
  2. Doe wat olie in een ovenschotel en leg er de repen zoete aardappel op.
  3. Snipper er flink veel rozemarijn over, werk af met zout en peper, en wat cayennepeper, en doe er nog een goede scheut olijfolie over en bak in een voorverwarmde oven van 200 graden.
  4. Na een klein kwartiertje de aardappelen eens omdraaien en verder bakken.
  5. De oven afzetten en de aardappels er in laten staan terwijl de oven afkoelt.

bereiding bloemkool

  1. Doe de groene stelen van de bloemkool en breek de roosjes af
  2. Ik stoom ze dan 2 minuten op 120 graden in de hogedruk stoomoven van Miele. Maar je kunt de bloemkoolroosjes ook enkele minuten blancheren. Opgelet: de roosjes moeten echt al dente blijven!
  3. Doe de Griekse yoghurt samen met de Pickles en de fijngesnipperde lente-uitjes en meng alles goed door elkaar
  4. Doe de bloemkool heel kort (en niet allemaal tegelijk) in de Thermomix of een andere blender. Je moet alles cutteren tot een soort van grote couscous
  5. Meng de bloemkool door de saus, laat alles afkoelen (lauw ook lekker, maar koud is dit wel het lekkerste vind ik)
  6. Serveer in een grote schotel, onderin de bloemkool met pickles, bovenaan de afgekoelde zoete aardappel. Eventueel nog wat koriander bijdoen, maar dat hoeft niet.
  7. Je kunt deze combinatie puur serveren, of als bijgerecht bij bijvoorbeeld wat gegrilde kip.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer