ZOETE AARDAPPEL MET PICKLES VAN BLOEMKOOL
Recept

Zoete aardappel met pickles van bloemkool

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 grote bloemkool
  • 250 gram Pickles (die van Devos Lemmens zijn lekker!)
  • 170 gram Griekse Yoghurt (Ik neem die met 0 procent vet)
  • 8 lente-uitjes
  • 4 zoete aardappelen
  • Rozemarijn
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Cayennepeper
  • Eventueel wat koriander voor de afwerking, maar dat hoeft niet
ZOETE AARDAPPEL MET PICKLES VAN BLOEMKOOL

Bereiding Zoete aardappel

5 stappen

1 / 5

Was de zoete aardappel heel goed, en snij hem overlangs door in 8 langwerpige stukken, het vel mag er gerust aan blijven

2 / 5

Doe wat olie in een ovenschotel en leg er de repen zoete aardappel op.

3 / 5

Snipper er flink veel rozemarijn over, werk af met zout en peper, en wat cayennepeper, en doe er nog een goede scheut olijfolie over en bak in een voorverwarmde oven van 200 graden.

4 / 5

Na een klein kwartiertje de aardappelen eens omdraaien en verder bakken.

5 / 5

De oven afzetten en de aardappels er in laten staan terwijl de oven afkoelt.

bereiding bloemkool

7 stappen

1 / 7

Doe de groene stelen van de bloemkool en breek de roosjes af

2 / 7

Ik stoom ze dan 2 minuten op 120 graden in de hogedruk stoomoven van Miele. Maar je kunt de bloemkoolroosjes ook enkele minuten blancheren. Opgelet: de roosjes moeten echt al dente blijven!

3 / 7

Doe de Griekse yoghurt samen met de Pickles en de fijngesnipperde lente-uitjes en meng alles goed door elkaar

4 / 7

Doe de bloemkool heel kort (en niet allemaal tegelijk) in de Thermomix of een andere blender. Je moet alles cutteren tot een soort van grote couscous

5 / 7

Meng de bloemkool door de saus, laat alles afkoelen (lauw ook lekker, maar koud is dit wel het lekkerste vind ik)

6 / 7

Serveer in een grote schotel, onderin de bloemkool met pickles, bovenaan de afgekoelde zoete aardappel. Eventueel nog wat koriander bijdoen, maar dat hoeft niet.

7 / 7

Je kunt deze combinatie puur serveren, of als bijgerecht bij bijvoorbeeld wat gegrilde kip.

Laat het smaken.

De zomervakantie is voorbij voor mij. Traditioneel voor mij het moment om even anders te gaan leven en koken. Op vakantie wandel ik ontzettend veel waardoor ik niet echt verzwaar of zo. Maar toch leef je in het buitenland, en zo hoort dat ook af en toe, toch een stukje ongezonder. Veel op restaurant gaan, een wijntje elke dag, je kent dat wel. Leven als God in Frankrijk, of Spanje in mijn geval. Maar na zo’n lange zomerreis komt er toch een periode waarin ik door de week geen of nauwelijks alcohol drink, en een beetje lichter probeer te koken.

Voor dit recept gaat alle eer naar de mensen van Foodmaker. Sinds zij de catering aan boord van de Brussel Airlines-vluchten verzorgen is die er ontzettend op vooruit gegaan. De voorbije maanden heb ik al echt lekkere broodjes en slaatjes van dit Belgische topbedrijf geproefd. Gisteren kreeg ik aan boord een lekker slaatje van pickles met zoete aardappel, en dat heeft me de inspiratie voor dit gerecht gegeven. Zo zie je maar, altijd en overal mag en moet je stelen met je ogen, en er dan je eigen twist aan geven, zoals ik vandaag dus ook gedaan heb. En nog goed nieuws: dit gerecht bevat belachelijk weinig calorieën!

Bereiding Zoete aardappel

  1. Was de zoete aardappel heel goed, en snij hem overlangs door in 8 langwerpige stukken, het vel mag er gerust aan blijven
  2. Doe wat olie in een ovenschotel en leg er de repen zoete aardappel op.
  3. Snipper er flink veel rozemarijn over, werk af met zout en peper, en wat cayennepeper, en doe er nog een goede scheut olijfolie over en bak in een voorverwarmde oven van 200 graden.
  4. Na een klein kwartiertje de aardappelen eens omdraaien en verder bakken.
  5. De oven afzetten en de aardappels er in laten staan terwijl de oven afkoelt.

bereiding bloemkool

  1. Doe de groene stelen van de bloemkool en breek de roosjes af
  2. Ik stoom ze dan 2 minuten op 120 graden in de hogedruk stoomoven van Miele. Maar je kunt de bloemkoolroosjes ook enkele minuten blancheren. Opgelet: de roosjes moeten echt al dente blijven!
  3. Doe de Griekse yoghurt samen met de Pickles en de fijngesnipperde lente-uitjes en meng alles goed door elkaar
  4. Doe de bloemkool heel kort (en niet allemaal tegelijk) in de Thermomix of een andere blender. Je moet alles cutteren tot een soort van grote couscous
  5. Meng de bloemkool door de saus, laat alles afkoelen (lauw ook lekker, maar koud is dit wel het lekkerste vind ik)
  6. Serveer in een grote schotel, onderin de bloemkool met pickles, bovenaan de afgekoelde zoete aardappel. Eventueel nog wat koriander bijdoen, maar dat hoeft niet.
  7. Je kunt deze combinatie puur serveren, of als bijgerecht bij bijvoorbeeld wat gegrilde kip.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groentenWBC-75178

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groenten #advertentie

Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde GroentenWBC-75342

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde Groenten

Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie

Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer