ZOETE AARDAPPEL MET PICKLES VAN BLOEMKOOL

De zomervakantie is voorbij voor mij. Traditioneel voor mij het moment om even anders te gaan leven en koken. Op vakantie wandel ik ontzettend veel waardoor ik niet echt verzwaar of zo. Maar toch leef je in het buitenland, en zo hoort dat ook af en toe, toch een stukje ongezonder. Veel op restaurant gaan, een wijntje elke dag, je kent dat wel. Leven als God in Frankrijk, of Spanje in mijn geval. Maar na zo’n lange zomerreis komt er toch een periode waarin ik door de week geen of nauwelijks alcohol drink, en een beetje lichter probeer te koken.

Voor dit recept gaat alle eer naar de mensen van Foodmaker. Sinds zij de catering aan boord van de Brussel Airlines-vluchten verzorgen is die er ontzettend op vooruit gegaan. De voorbije maanden heb ik al echt lekkere broodjes en slaatjes van dit Belgische topbedrijf geproefd. Gisteren kreeg ik aan boord een lekker slaatje van pickles met zoete aardappel, en dat heeft me de inspiratie voor dit gerecht gegeven. Zo zie je maar, altijd en overal mag en moet je stelen met je ogen, en er dan je eigen twist aan geven, zoals ik vandaag dus ook gedaan heb. En nog goed nieuws: dit gerecht bevat belachelijk weinig calorieën!

Bereiding Zoete aardappel

 1. Was de zoete aardappel heel goed, en snij hem overlangs door in 8 langwerpige stukken, het vel mag er gerust aan blijven
 2. Doe wat olie in een ovenschotel en leg er de repen zoete aardappel op.
 3. Snipper er flink veel rozemarijn over, werk af met zout en peper, en wat cayennepeper, en doe er nog een goede scheut olijfolie over en bak in een voorverwarmde oven van 200 graden.
 4. Na een klein kwartiertje de aardappelen eens omdraaien en verder bakken.
 5. De oven afzetten en de aardappels er in laten staan terwijl de oven afkoelt.

bereiding bloemkool

 1. Doe de groene stelen van de bloemkool en breek de roosjes af
 2. Ik stoom ze dan 2 minuten op 120 graden in de hogedruk stoomoven van Miele. Maar je kunt de bloemkoolroosjes ook enkele minuten blancheren. Opgelet: de roosjes moeten echt al dente blijven!
 3. Doe de Griekse yoghurt samen met de Pickles en de fijngesnipperde lente-uitjes en meng alles goed door elkaar
 4. Doe de bloemkool heel kort (en niet allemaal tegelijk) in de Thermomix of een andere blender. Je moet alles cutteren tot een soort van grote couscous
 5. Meng de bloemkool door de saus, laat alles afkoelen (lauw ook lekker, maar koud is dit wel het lekkerste vind ik)
 6. Serveer in een grote schotel, onderin de bloemkool met pickles, bovenaan de afgekoelde zoete aardappel. Eventueel nog wat koriander bijdoen, maar dat hoeft niet.
 7. Je kunt deze combinatie puur serveren, of als bijgerecht bij bijvoorbeeld wat gegrilde kip.