ZOETE AARDAPPEL MET PICKLES VAN BLOEMKOOL
Recept

Zoete aardappel met pickles van bloemkool

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 grote bloemkool
  • 250 gram Pickles (die van Devos Lemmens zijn lekker!)
  • 170 gram Griekse Yoghurt (Ik neem die met 0 procent vet)
  • 8 lente-uitjes
  • 4 zoete aardappelen
  • Rozemarijn
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Cayennepeper
  • Eventueel wat koriander voor de afwerking, maar dat hoeft niet
ZOETE AARDAPPEL MET PICKLES VAN BLOEMKOOL

Bereiding Zoete aardappel

5 stappen

1 / 5

Was de zoete aardappel heel goed, en snij hem overlangs door in 8 langwerpige stukken, het vel mag er gerust aan blijven

2 / 5

Doe wat olie in een ovenschotel en leg er de repen zoete aardappel op.

3 / 5

Snipper er flink veel rozemarijn over, werk af met zout en peper, en wat cayennepeper, en doe er nog een goede scheut olijfolie over en bak in een voorverwarmde oven van 200 graden.

4 / 5

Na een klein kwartiertje de aardappelen eens omdraaien en verder bakken.

5 / 5

De oven afzetten en de aardappels er in laten staan terwijl de oven afkoelt.

bereiding bloemkool

7 stappen

1 / 7

Doe de groene stelen van de bloemkool en breek de roosjes af

2 / 7

Ik stoom ze dan 2 minuten op 120 graden in de hogedruk stoomoven van Miele. Maar je kunt de bloemkoolroosjes ook enkele minuten blancheren. Opgelet: de roosjes moeten echt al dente blijven!

3 / 7

Doe de Griekse yoghurt samen met de Pickles en de fijngesnipperde lente-uitjes en meng alles goed door elkaar

4 / 7

Doe de bloemkool heel kort (en niet allemaal tegelijk) in de Thermomix of een andere blender. Je moet alles cutteren tot een soort van grote couscous

5 / 7

Meng de bloemkool door de saus, laat alles afkoelen (lauw ook lekker, maar koud is dit wel het lekkerste vind ik)

6 / 7

Serveer in een grote schotel, onderin de bloemkool met pickles, bovenaan de afgekoelde zoete aardappel. Eventueel nog wat koriander bijdoen, maar dat hoeft niet.

7 / 7

Je kunt deze combinatie puur serveren, of als bijgerecht bij bijvoorbeeld wat gegrilde kip.

Laat het smaken.

De zomervakantie is voorbij voor mij. Traditioneel voor mij het moment om even anders te gaan leven en koken. Op vakantie wandel ik ontzettend veel waardoor ik niet echt verzwaar of zo. Maar toch leef je in het buitenland, en zo hoort dat ook af en toe, toch een stukje ongezonder. Veel op restaurant gaan, een wijntje elke dag, je kent dat wel. Leven als God in Frankrijk, of Spanje in mijn geval. Maar na zo’n lange zomerreis komt er toch een periode waarin ik door de week geen of nauwelijks alcohol drink, en een beetje lichter probeer te koken.

Voor dit recept gaat alle eer naar de mensen van Foodmaker. Sinds zij de catering aan boord van de Brussel Airlines-vluchten verzorgen is die er ontzettend op vooruit gegaan. De voorbije maanden heb ik al echt lekkere broodjes en slaatjes van dit Belgische topbedrijf geproefd. Gisteren kreeg ik aan boord een lekker slaatje van pickles met zoete aardappel, en dat heeft me de inspiratie voor dit gerecht gegeven. Zo zie je maar, altijd en overal mag en moet je stelen met je ogen, en er dan je eigen twist aan geven, zoals ik vandaag dus ook gedaan heb. En nog goed nieuws: dit gerecht bevat belachelijk weinig calorieën!

Bereiding Zoete aardappel

  1. Was de zoete aardappel heel goed, en snij hem overlangs door in 8 langwerpige stukken, het vel mag er gerust aan blijven
  2. Doe wat olie in een ovenschotel en leg er de repen zoete aardappel op.
  3. Snipper er flink veel rozemarijn over, werk af met zout en peper, en wat cayennepeper, en doe er nog een goede scheut olijfolie over en bak in een voorverwarmde oven van 200 graden.
  4. Na een klein kwartiertje de aardappelen eens omdraaien en verder bakken.
  5. De oven afzetten en de aardappels er in laten staan terwijl de oven afkoelt.

bereiding bloemkool

  1. Doe de groene stelen van de bloemkool en breek de roosjes af
  2. Ik stoom ze dan 2 minuten op 120 graden in de hogedruk stoomoven van Miele. Maar je kunt de bloemkoolroosjes ook enkele minuten blancheren. Opgelet: de roosjes moeten echt al dente blijven!
  3. Doe de Griekse yoghurt samen met de Pickles en de fijngesnipperde lente-uitjes en meng alles goed door elkaar
  4. Doe de bloemkool heel kort (en niet allemaal tegelijk) in de Thermomix of een andere blender. Je moet alles cutteren tot een soort van grote couscous
  5. Meng de bloemkool door de saus, laat alles afkoelen (lauw ook lekker, maar koud is dit wel het lekkerste vind ik)
  6. Serveer in een grote schotel, onderin de bloemkool met pickles, bovenaan de afgekoelde zoete aardappel. Eventueel nog wat koriander bijdoen, maar dat hoeft niet.
  7. Je kunt deze combinatie puur serveren, of als bijgerecht bij bijvoorbeeld wat gegrilde kip.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer