Je weet dat ik de man ben van de snelle, gemakkelijke gerechten met een twist. Liefst gezond, vaak licht, maar altijd lekker. Meestal niet te ingewikkeld en vooral met niet al te veel ingrediënten. Ik ben nog altijd een hobbykok, en absoluut geen sterrenchef!
Maar soms mag het toch dat tikkeltje meer zijn, en hebben we altijd een topchef te gast, die een signature recept deelt. Iemand die z’n strepen, en vaak ook z’n sterren, absoluut verdiend heeft. Ik ben blij, en bijzonder trots, dat zo’n grote namen uit de gastronomie hun bijdrage willen leveren aan deze blog.
Vandaag een grote meneer uit Brugge als guest chef: Filip Claeys van twee sterrenrestaurant De Jonkman. Filip heeft zijn opleiding gevolgd in Hotelschool koksijde en een specialitiejaar gedaan in De Groene Poorte. Hij heeft stages heeft gelopen in Le Gourmandine, De Snippe, La Gavroche, Lasarte, The Fat Duck, La Terasse. Na zijn opleiding is hij vast begonnen in De Fox gedurende 1 jaar, nadien heeft hij 6,5 jaar in De Karmeliet gewerkt en is hij opgeklommen tot sous chef van Geert Van Hecke, daarna is hij gedurende 5,5 jaar de rechterhand van Sergio Herman geweest in Oud Sluis.
In 2006 is De Jonkman gestart, en in de loop der jaren hebben Filip en Sandra enkele mooie momenten mogen meemaken. Sinds 2012 heeft De Jonkman twee sterren, in 2014 werd Filip de Gault&Millau Chef of the year en intussen heeft het restaurant een prachtige 18 op 20 in deze gids.
Filip deelt vandaag met ons zijn Panna Montana: Dit is de signature dish van Filip, een gerechtje op basis van zwemkrab. Dit zegt eigenlijk alles over Filip. Hij wil samen met de NorthSeaChefs mensen bewust maken voor het werken met vis, schaal-, en schelpdieren uit de Noordzee en streven naar zero waste.
Als aangepaste wijn stelt Filip een Rhienschiefer Riesling voor van Peter Jakob kühn, Hallgarten, Rheingau.
Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer
Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer
Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer
Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer
Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer
Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer
Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer