Zwemkrabsoep ‘Panna Montanna” van Filip Claeys van De Jonkman
Recept

Zwemkrabsoep ‘Panna Montanna” van Filip Claeys van De Jonkman

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 st courgette
  • 50 gr zoutmelde
  • 50 gr maïsolie
  • 5 grgemalen koffie
  • 50 gr opgeklopte room
  • 1 st bruine krab
  • 250 gr zwemkrab
  • 2 uien
  • 2wortels
  • 4 teentjes look
  • 1 l water
  • 100 gr cognac
  • 150 gr tomatenpulp
 
Zwemkrabsoep ‘Panna Montanna” van Filip Claeys van De Jonkman

Bereiding

5 stappen

1 / 5

Bruine krab: Kook de bruine krab gedurende 5 min in een court bouillon, van het vuur halen en laten afkoelen. Haal de krab eruit en hak deze en haal al het vlees eruit. Kruid het krabvlees met peper, zout en olijfolie.

2 / 5

Zwemkrab soep: Stoof de zwemkrabben en het afval van de bruine krab kort aan, voeg er de ui, wortel, look, curry en de tomatenpuree aan toe. Bevochtig met cognac en water. Kruiden met peper en zout en gedurende 20 min laten koken, alles mixen en passeren door een fijne zeef.

3 / 5

Koffieolie: Meng de maïsolie en de gemalen koffie en laat op een zacht vuurtje trekken gedurende 15 min. Kruid af met zeezout.

4 / 5

Courgette spaghetti: Snij de courgette in mooie lange sliertjes en  kruid af met koffieolie peper zout en citroensap.

5 / 5

Zoutmelde: Was de zout melde kort, en stoof aan in maïsolie en peper tot ze beet gaar zijn

Dresseren

1 stap

1 / 1

Doe het krab vlees in een steker en plaats deze in een diep bord,  plaats er de zout melde op, de doormidden gesneden zwemkrab en de spaghetti van courgette. Spuit wat opgeklopte room in het bord met een koffielepel koffie olie en overgiet met zwemkrab soep.

Laat het smaken.

Je weet dat ik de man ben van de snelle, gemakkelijke gerechten met een twist. Liefst gezond, vaak licht, maar altijd lekker. Meestal niet te ingewikkeld en vooral met niet al te veel ingrediënten. Ik ben nog altijd een hobbykok, en absoluut geen sterrenchef!

Maar soms mag het toch dat tikkeltje meer zijn, en hebben we altijd een topchef te gast, die een signature recept deelt. Iemand die z’n strepen, en vaak ook z’n sterren, absoluut verdiend heeft. Ik ben blij, en bijzonder trots, dat zo’n grote namen uit de gastronomie hun bijdrage willen leveren aan deze blog.

Vandaag een grote meneer uit Brugge als guest chef: Filip Claeys van twee sterrenrestaurant De Jonkman. Filip heeft zijn opleiding gevolgd in Hotelschool koksijde en een specialitiejaar gedaan in De Groene Poorte. Hij heeft stages heeft gelopen in Le Gourmandine, De Snippe, La Gavroche, Lasarte, The Fat Duck, La Terasse. Na zijn opleiding is hij vast begonnen in De Fox gedurende 1 jaar, nadien heeft hij 6,5 jaar in De Karmeliet gewerkt en is hij opgeklommen tot sous chef van Geert Van Hecke, daarna is hij gedurende 5,5 jaar de rechterhand van Sergio Herman geweest in Oud Sluis.

Zwemkrabsoep ‘Panna Montanna” van Filip Claeys van De Jonkman

In 2006 is De Jonkman gestart, en in de loop der jaren hebben Filip en Sandra enkele mooie momenten mogen meemaken. Sinds 2012 heeft De Jonkman twee sterren, in 2014 werd Filip de Gault&Millau Chef of the year en intussen heeft het restaurant een prachtige 18 op 20 in deze gids.

Filip deelt vandaag met ons zijn Panna Montana: Dit is de signature dish van Filip, een gerechtje op basis van zwemkrab. Dit zegt eigenlijk alles over Filip. Hij wil samen met de NorthSeaChefs mensen bewust maken voor het werken met vis, schaal-, en schelpdieren uit de Noordzee en streven naar zero waste.

Als aangepaste wijn stelt Filip een Rhienschiefer Riesling voor van Peter Jakob kühn, Hallgarten, Rheingau.

Zwemkrabsoep ‘Panna Montanna” van Filip Claeys van De Jonkman

Bereiding

  1. Bruine krab: Kook de bruine krab gedurende 5 min in een court bouillon, van het vuur halen en laten afkoelen. Haal de krab eruit en hak deze en haal al het vlees eruit. Kruid het krabvlees met peper, zout en olijfolie.
  2. Zwemkrab soep: Stoof de zwemkrabben en het afval van de bruine krab kort aan, voeg er de ui, wortel, look, curry en de tomatenpuree aan toe. Bevochtig met cognac en water. Kruiden met peper en zout en gedurende 20 min laten koken, alles mixen en passeren door een fijne zeef.
  3. Koffieolie: Meng de maïsolie en de gemalen koffie en laat op een zacht vuurtje trekken gedurende 15 min. Kruid af met zeezout.
  4. Courgette spaghetti: Snij de courgette in mooie lange sliertjes en  kruid af met koffieolie peper zout en citroensap.
  5. Zoutmelde: Was de zout melde kort, en stoof aan in maïsolie en peper tot ze beet gaar zijn

Dresseren

  1. Doe het krab vlees in een steker en plaats deze in een diep bord,  plaats er de zout melde op, de doormidden gesneden zwemkrab en de spaghetti van courgette. Spuit wat opgeklopte room in het bord met een koffielepel koffie olie en overgiet met zwemkrab soep.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groentenWBC-75178

Kip met Biscoff-saus en geroosterde groenten #advertentie

Als trotse ambassadeur van Lotus Biscoff—het iconische, wereldberoemde koekje uit het kleine Lembeke—mag ik met plezier een verrassende draai geven aan deze klassieker … Lees meer

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde GroentenWBC-75342

Zoete Aardappelgnocchi met Groentensaus en Geroosterde Groenten

Er zijn van die gerechten die je meteen in de juiste stemming brengen. Waarbij de geur al een beetje thuiskomen betekent en je automatisch wat trager gaat ademen zodra de eerste hap in zicht komt … Lees meer

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Cooli Power van Marie Thumas met gestoomde visballetjes #advertentie

Ik ben écht super content dat ik vandaag een recept kan delen met Cooli Power van Marie Thumas. Wie in België is opgegroeid, kent dit merk ongetwijfeld nog: Marie Thumas bestaat al sinds 1886 en stond altijd voor kwaliteit en smaak … Lees meer

Zomerse Comté-quiche met courgette & tijm (zonder room)WBC-74748

Zomerse Comté-quiche met courgette en tijm #advertentie

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer

WBC-75109

Romige ovenschotel met premium surimi, groenten en panko topping #advertentie

Wie mij al even volgt, weet dat ik hou van koken met producten die niet alleen lekker zijn, maar als het even kan toch ook verantwoord. Want eerlijk? In deze tijden wil iedereen toch graag weten waar ingrediënten vandaan komen … Lees meer

Mijn Spaans stoofvlees met patatas bravas

Dit is een gerecht uit Mijn Mama’s Kookboek dat nog steeds online te koop is bij www.silenro.be Het is een variante op het klassieke stoofvlees met frietjes van mijn mama Anny … Lees meer

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Gevuld kalfsgebraad met mozzarella, asperges, tomaten tapenade en basilicum

Je weet intussen wel dat ik mijn hart verloren heb aan mager kalfsvlees — een licht, verfijnd en smaakvol topproduct dat zijn roots heeft in Italië, Frankrijk, Nederland én gewoon van bij ons … Lees meer

asperges met vinaigrette

Witte asperges met kruidenvinaigrette

Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer