ZWEMMENDE KIP (met dank aan Jamie Oliver)
Recept

ZWEMMENDE KIP (met dank aan Jamie Oliver)

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 hoevekip
  • peper en zout
  • 1 klontje boter
  • 3 sjalotten
  • ½ tak selder
  • 4 tenen look
  • 1-2 chilipepers
  • 1 tl currypoeder
  • enkele plakjes sushigember (te koop in de supermarkt)
  • enkele kl honing
  • 100 ml sojasaus
  • 400 ml sojaroom, light
  • 100 ml Mandarine Napoleon
ZWEMMENDE KIP (met dank aan Jamie Oliver)

Bereiding

4 stappen

1 / 4

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2 / 4

Snipper de sjalotjes fijn, pers de lookteentjes en snijd de selder in stukjes.

3 / 4

Kruid de kip met peper en zout en bruin enkele minuten goed aan in een gietijzeren pot. Giet het vet af, maar laat het aanbaksel erin, dat geeft de lekkere smaak.

4 / 4

Zet de kip onder met alle andere ingrediënten en zet in de voorverwarmde oven gedurende 1,5 u, zonder deksel. Bevochtig heel regelmatig.

Dresseren

2 stappen

1 / 2

De kip zal zo zacht zijn dat ze bijna uiteen valt. Geef iedereen aan tafel het stukje dat hij lekker vindt, (voor mij een billetje!) met lekker veel saus

2 / 2

Dien op met rijst.

Laat het smaken.

Ik ben een ontzettende fan van de Britse chef Jamie Oliver, de Britse Jeroen Meus (van wie ik ook fan ben, trouwens!) Toen Jamie nog piepjong was werd hij eerder toevallig “ontdekt” door een TV-producer toen hij in de keuken van een Italiaanse restaurant in Londen achter de potten stond. De rest is geschiedenis.

De jonge, vlotte, no-nonsense-chef werd een wereldwijd culinair icoon. Hij is bevriend met de beroemdste sporters, acteurs en popartiesten, en zijn TV-programma’s zijn gewoon geestig om naar te kijken. Er is niks snobistisch aan zijn kookstijl, en dat waardeer ik zo erg aan deze gast. En hij durft ook te koken met gewone ingrediënten en die dan een zotte twist te geven.

Misschien wel het allerbeste recept voor kip is er bijvoorbeeld één van Jamie Oliver: hij braadt de kip aan en laat ze dan heel lang garen in melk met look, salie en citroenschil. Door de zuurte van de schil gaat de melk schiften en het resultaat is fantastisch. Ik maak de kip vaak zelf ook thuis, altijd met groot succes. Voor meer details en gaartijden verwijs ik je graag door naar de boeken van Jamie zelf. Ik heb ze ongeveer allemaal in mijn kast staan, en ze zijn gewoon zo goed: eenvoudig, maar lekker. Echt aanraders!

Zo goed als de kip van Jamie kan die van mij niet worden, maar ik kan je verzekeren: deze eerder toevallig verzonnen combinatie is echt ontzettend lekker. Ik kan niet zeggen dat het oosterse kip is, maar er zitten toch een paar ingrediënten in de bereiding waar ze in China wel mee overweg kunnen. Het kost een beetje tijd om te bereiden, er komen veel smaken aan te pas, maar ze weten elkaar met een beetje geduld zo goed te vinden in de pan, dat je gaat smullen!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snipper de sjalotjes fijn, pers de lookteentjes en snijd de selder in stukjes.
  3. Kruid de kip met peper en zout en bruin enkele minuten goed aan in een gietijzeren pot. Giet het vet af, maar laat het aanbaksel erin, dat geeft de lekkere smaak.
  4. Zet de kip onder met alle andere ingrediënten en zet in de voorverwarmde oven gedurende 1,5 u, zonder deksel. Bevochtig heel regelmatig.

Dresseren

  1. De kip zal zo zacht zijn dat ze bijna uiteen valt. Geef iedereen aan tafel het stukje dat hij lekker vindt, (voor mij een billetje!) met lekker veel saus
  2. Dien op met rijst.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Bagel op z'n Italiaans

Heerlijk lunchgerecht: Bagel op z’n Italiaans

Hou je van bagels? In New York zijn ze immens populair. Ze werden in Amerika bedacht door Poolse Joden die rond de jaren dertig/veertig de ovens in The Big Apple niet mochten gebruiken en dan maar hun brooddeeg kookten … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Broccoli is een sowieso een hele lekkere groente, en nog eens zeer gezond ook. In combinatie met de aardappeltjes en de balletjes van kippengehakt, en vooral samen met de yoghurt en de lekkere kruiden krijg je een schotel vol lekkere smaken … Lees meer

Mama's-zalmfilet

Mama’s zalmfilet met mosterdsaus en tuinkruidenpuree

Deze zalmfilet leerde mama tientallen jaren geleden maken in de kooklessen. De kans bestaat dat dit gerecht ergens in een oud kookboek staat, maar mama heeft er zelf in de loop van de jaren wel wat lichte wijzigingen aan toegevoegd … Lees meer

Varkenshaasje gevuld met Duxelles van Parijse paddenstoelen met stoemp van zoete aardappel

Varkenshaasje gevuld met paddenstoelen en stoemp van zoete aardappel

Wanneer het herfst of winter is ga je automatisch voor wat hartiger eten. Het is kouder buiten en de dagen zijn veel korter, en dan wil je gewoon gezellig eten … Lees meer

Opgevulde pompoen

Opgevulde pompoen

Het is halloween en de pompoenen zijn weer massaal verkrijgbaar. Ze zin nu niet duur en zeer voedzaam. Sierpompoenen zijn uiteraard ook leuk voor in het interieur, maar pompoenen zijn vooral lekker om op te eten … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer