ZWEMMENDE KIP (met dank aan Jamie Oliver)
Recept

ZWEMMENDE KIP (met dank aan Jamie Oliver)

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 hoevekip
  • peper en zout
  • 1 klontje boter
  • 3 sjalotten
  • ½ tak selder
  • 4 tenen look
  • 1-2 chilipepers
  • 1 tl currypoeder
  • enkele plakjes sushigember (te koop in de supermarkt)
  • enkele kl honing
  • 100 ml sojasaus
  • 400 ml sojaroom, light
  • 100 ml Mandarine Napoleon
ZWEMMENDE KIP (met dank aan Jamie Oliver)

Bereiding

4 stappen

1 / 4

Verwarm de oven voor op 180 °C.

2 / 4

Snipper de sjalotjes fijn, pers de lookteentjes en snijd de selder in stukjes.

3 / 4

Kruid de kip met peper en zout en bruin enkele minuten goed aan in een gietijzeren pot. Giet het vet af, maar laat het aanbaksel erin, dat geeft de lekkere smaak.

4 / 4

Zet de kip onder met alle andere ingrediënten en zet in de voorverwarmde oven gedurende 1,5 u, zonder deksel. Bevochtig heel regelmatig.

Dresseren

2 stappen

1 / 2

De kip zal zo zacht zijn dat ze bijna uiteen valt. Geef iedereen aan tafel het stukje dat hij lekker vindt, (voor mij een billetje!) met lekker veel saus

2 / 2

Dien op met rijst.

Laat het smaken.

Ik ben een ontzettende fan van de Britse chef Jamie Oliver, de Britse Jeroen Meus (van wie ik ook fan ben, trouwens!) Toen Jamie nog piepjong was werd hij eerder toevallig “ontdekt” door een TV-producer toen hij in de keuken van een Italiaanse restaurant in Londen achter de potten stond. De rest is geschiedenis.

De jonge, vlotte, no-nonsense-chef werd een wereldwijd culinair icoon. Hij is bevriend met de beroemdste sporters, acteurs en popartiesten, en zijn TV-programma’s zijn gewoon geestig om naar te kijken. Er is niks snobistisch aan zijn kookstijl, en dat waardeer ik zo erg aan deze gast. En hij durft ook te koken met gewone ingrediënten en die dan een zotte twist te geven.

Misschien wel het allerbeste recept voor kip is er bijvoorbeeld één van Jamie Oliver: hij braadt de kip aan en laat ze dan heel lang garen in melk met look, salie en citroenschil. Door de zuurte van de schil gaat de melk schiften en het resultaat is fantastisch. Ik maak de kip vaak zelf ook thuis, altijd met groot succes. Voor meer details en gaartijden verwijs ik je graag door naar de boeken van Jamie zelf. Ik heb ze ongeveer allemaal in mijn kast staan, en ze zijn gewoon zo goed: eenvoudig, maar lekker. Echt aanraders!

Zo goed als de kip van Jamie kan die van mij niet worden, maar ik kan je verzekeren: deze eerder toevallig verzonnen combinatie is echt ontzettend lekker. Ik kan niet zeggen dat het oosterse kip is, maar er zitten toch een paar ingrediënten in de bereiding waar ze in China wel mee overweg kunnen. Het kost een beetje tijd om te bereiden, er komen veel smaken aan te pas, maar ze weten elkaar met een beetje geduld zo goed te vinden in de pan, dat je gaat smullen!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snipper de sjalotjes fijn, pers de lookteentjes en snijd de selder in stukjes.
  3. Kruid de kip met peper en zout en bruin enkele minuten goed aan in een gietijzeren pot. Giet het vet af, maar laat het aanbaksel erin, dat geeft de lekkere smaak.
  4. Zet de kip onder met alle andere ingrediënten en zet in de voorverwarmde oven gedurende 1,5 u, zonder deksel. Bevochtig heel regelmatig.

Dresseren

  1. De kip zal zo zacht zijn dat ze bijna uiteen valt. Geef iedereen aan tafel het stukje dat hij lekker vindt, (voor mij een billetje!) met lekker veel saus
  2. Dien op met rijst.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag Sven Ornelis Would Be Chef12

#advertentie een duurzaam (MSC) zalmgerecht voor wereldoceanendag

Wereldoceanendag is een belangrijke jaarlijkse internationale dag die op 8 juni wordt gevierd om het belang van de oceanen en de noodzaak van hun bescherming extra onder de aandacht te brengen … Lees meer

Appie On Tour: Vegetarische Burger

Vegetarische Burger

Ik hou van vis, en ook zeker nog van lekker kwalitatief vlees, maar ik vind het even fijn om af en toe vegetarische alternatieven te gebruiken. Afwisseling is een goede zaak … Lees meer

WITTE ASPERGES MET EEN VINAIGRETTE VAN WITTE WIJNAZIJN, GROENE ASPERGES, BIESLOOK EN GRAANMOSTERD

Asperges met vinaigrette van witte wijnazijn en groene asperges

Het is het seizoen van de verse inlandse asperges. Dat seizoen duurt maar tot v21 juni, dus je moet er echt van profiteren. Ikzelf eet in deze periode echt heel vaak asperges … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer