ZWEMMENDE KIP (met dank aan Jamie Oliver)

Ik ben een ontzettende fan van de Britse chef Jamie Oliver, de Britse Jeroen Meus (van wie ik ook fan ben, trouwens!) Toen Jamie nog piepjong was werd hij eerder toevallig “ontdekt” door een TV-producer toen hij in de keuken van een Italiaanse restaurant in Londen achter de potten stond. De rest is geschiedenis.

De jonge, vlotte, no-nonsense-chef werd een wereldwijd culinair icoon. Hij is bevriend met de beroemdste sporters, acteurs en popartiesten, en zijn TV-programma’s zijn gewoon geestig om naar te kijken. Er is niks snobistisch aan zijn kookstijl, en dat waardeer ik zo erg aan deze gast. En hij durft ook te koken met gewone ingrediënten en die dan een zotte twist te geven.

Misschien wel het allerbeste recept voor kip is er bijvoorbeeld één van Jamie Oliver: hij braadt de kip aan en laat ze dan heel lang garen in melk met look, salie en citroenschil. Door de zuurte van de schil gaat de melk schiften en het resultaat is fantastisch. Ik maak de kip vaak zelf ook thuis, altijd met groot succes. Voor meer details en gaartijden verwijs ik je graag door naar de boeken van Jamie zelf. Ik heb ze ongeveer allemaal in mijn kast staan, en ze zijn gewoon zo goed: eenvoudig, maar lekker. Echt aanraders!

Zo goed als de kip van Jamie kan die van mij niet worden, maar ik kan je verzekeren: deze eerder toevallig verzonnen combinatie is echt ontzettend lekker. Ik kan niet zeggen dat het oosterse kip is, maar er zitten toch een paar ingrediënten in de bereiding waar ze in China wel mee overweg kunnen. Het kost een beetje tijd om te bereiden, er komen veel smaken aan te pas, maar ze weten elkaar met een beetje geduld zo goed te vinden in de pan, dat je gaat smullen!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snipper de sjalotjes fijn, pers de lookteentjes en snijd de selder in stukjes.
  3. Kruid de kip met peper en zout en bruin enkele minuten goed aan in een gietijzeren pot. Giet het vet af, maar laat het aanbaksel erin, dat geeft de lekkere smaak.
  4. Zet de kip onder met alle andere ingrediënten en zet in de voorverwarmde oven gedurende 1,5 u, zonder deksel. Bevochtig heel regelmatig.

Dresseren

  1. De kip zal zo zacht zijn dat ze bijna uiteen valt. Geef iedereen aan tafel het stukje dat hij lekker vindt, (voor mij een billetje!) met lekker veel saus
  2. Dien op met rijst.