Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden. Zo konden we meteen de kater van de vertraging wegspoelen met een paar mooie glazen Zuid-Afrikaanse wijn en een ongetwijfeld heerlijk menu. Moe maar vol goesting arriveerden we in het donker in een goed gevuld restaurant waar we een mooie tafel toegewezen kregen, midden in het restaurant.
Mooie plek, en toch hadden we pech, want aan de grote ovalen tafel naast ons zat het meest luidruchtige clubje dames dat ik ooit meemaakte op restaurant. De dames waren alle zes bijzonder goed gezind, ze aten ongetwijfeld heel lekker, ze dronken (veel) goede wijn, en ze lachten en praatten steeds luider en luider. Fijn om zoveel enthousiasme te zien en te horen, zoveel vriendschap die gevierd wordt is erg aanstekelijk maar het was er gewoon over.
Was het een vrijgezellenavond, zou kunnen, of een verjaardag, een scheidingsfeestje, wie zal het zeggen, maar rustig dineren zat er voor ons niet in. Eerlijk is eerlijk: dat was best storend, maar daar kan het restaurant weinig aan doen. Heel af en toe was er wel eens een ober die eens half fluisterde van “rustig dames” en even met de ogen draaide in onze richting zo van “vervelend hé, zoveel herrie”, maar de dames echt tot stilte aanmanen is natuurlijk ook zo onsympathiek. Ik snap dat ook wel. Het waren ook gasten. Dus echt ingrijpen, dat deden ze niet.
Los daarvan was het een superfijne avond. De gerechten waren heerlijk, de aangepaste wijnen uitstekend. Er stonden wel een paar internationale referenties op de wijnkaart, maar erg weinig. En dat vind ik prima. Zuid-Afrika heeft zo’n fantastische wijnen, dan moet je daar durven mee uitpakken, en dat deden ze hier. Ook het menu was zeer indrukwekkend. Vooral de hapjes waarmee we mochten starten waren echt indrukwekkend, vol smaak en diepgang, met mooie verwijzingen naar de Afrikaanse culinaire cultuur. Ook de rest van de maaltijd was heerlijk. Voor mij een echte top plek waar ik graag terug wil komen. Hopelijk zonder eerst een avond in London vast te zitten, en zonder de luidruchtige tafel naast ons.
Chefs Menu
the doves nest
truffled cherry parfait
sweet potato bread
malay style snoek & beetroot tartare
smoked tomato, aubergine, pine nut
tuna ‘la colombe’
petit poussin, alaskan king crab, coriander
snow cone
curried linefish, cashew, lime
grass fed beef, carrot, salsa verde
rose, coconut, cashew
mandarin, manjari, pistachio
silvermist honey
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer