Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top. De allermooiste herinneringen zal ik altijd blijven behouden aan zijn knusse restaurantje in het kleine centrum van Eygalières, tegenover het vakantiehuis van onze goede vriend Felice, met wie hij kort daarna een kookprogramma zou maken op tv. Hij kookte zo authentiek Frans, en toch vernieuwend daar in het centrum van de Provence, met prachtige authentieke producten uit de streek. Indrukwekkend was het. Ook later, toen hij zijn tweesterren restaurant onderbracht in een poepchique Mas heb ik er verschillende keren prachtig gegeten, onder andere één legendarische avond met Marc Coucke toen we zijn renners een paar dagen samen volgden in de Tour de France.

Ik schrok dan ook niks toen Marc aankondigde dat Wout Bru zijn culinaire partner zou worden voor zijn horeca-project in Durbuy. Marc hield altijd al enorm van de keuken van Wout (die trouwens ooit bij de legendarische Alain Ducasse heeft gewerkt) maar ook van zijn branie, en ondernemerschap. Wout nam stevig de touwtjes in handen en met La Bru’sserie en Wagyu had hij al twee erg mooie restaurants uit de grond weten te stampen, maar het is pas met Le Grand Verre dat hij echt all the way wil gaan, en één of meer Michelinsterren naar het mooiste stadje van Wallonië wil halen. Een paar weken geleden zijn we op een mooie vrijdagavond naar Le Sanglier gereden, en zijn we gaan dineren bij Wout, die ook altijd zelf achter het fornuis staat. Van bij de hapjes al was het prijs. Ik voelde meteen weer de klasse van de grootmeester met perfect gebalanceerde volle smaken, zoals ik dat het liefste heb. En het hele menu lang bleef Wout het heerlijke hoge niveau vasthouden. Lekker, zeer lekker, inventief, maar zonder vergezocht te zijn, met een mooie knipoog naar de Provence, en toch ook met heel veel respect voor de Ardennen.

In het prachtige restaurant hangt trouwens topkunst uit de persoonlijke collectie van Marc Coucke, met onder andere werken van Marcel Duchamp. En dat Marc en Wout top-sommelier Gianluca Di Tarento  naar Durbuy hebben weten te halen wil ook veel zeggen. Hij is er op zeer korte tijd in geslaagd om een super boeiende wijnkaart samen te stellen. Ik zeg het je: Bru is back, in full force. De schitterende 16 op 20 bij Gault Millau is nog maar het begin…