Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy
Restaurant

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Contactgegevens

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top. De allermooiste herinneringen zal ik altijd blijven behouden aan zijn knusse restaurantje in het kleine centrum van Eygalières, tegenover het vakantiehuis van onze goede vriend Felice, met wie hij kort daarna een kookprogramma zou maken op tv. Hij kookte zo authentiek Frans, en toch vernieuwend daar in het centrum van de Provence, met prachtige authentieke producten uit de streek. Indrukwekkend was het. Ook later, toen hij zijn tweesterren restaurant onderbracht in een poepchique Mas heb ik er verschillende keren prachtig gegeten, onder andere één legendarische avond met Marc Coucke toen we zijn renners een paar dagen samen volgden in de Tour de France.

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy
Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy
Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy
Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Ik schrok dan ook niks toen Marc aankondigde dat Wout Bru zijn culinaire partner zou worden voor zijn horeca-project in Durbuy. Marc hield altijd al enorm van de keuken van Wout (die trouwens ooit bij de legendarische Alain Ducasse heeft gewerkt) maar ook van zijn branie, en ondernemerschap. Wout nam stevig de touwtjes in handen en met La Bru’sserie en Wagyu had hij al twee erg mooie restaurants uit de grond weten te stampen, maar het is pas met Le Grand Verre dat hij echt all the way wil gaan, en één of meer Michelinsterren naar het mooiste stadje van Wallonië wil halen. Een paar weken geleden zijn we op een mooie vrijdagavond naar Le Sanglier gereden, en zijn we gaan dineren bij Wout, die ook altijd zelf achter het fornuis staat. Van bij de hapjes al was het prijs. Ik voelde meteen weer de klasse van de grootmeester met perfect gebalanceerde volle smaken, zoals ik dat het liefste heb. En het hele menu lang bleef Wout het heerlijke hoge niveau vasthouden. Lekker, zeer lekker, inventief, maar zonder vergezocht te zijn, met een mooie knipoog naar de Provence, en toch ook met heel veel respect voor de Ardennen.

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy
Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy
Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy
Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy
Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy
Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

In het prachtige restaurant hangt trouwens topkunst uit de persoonlijke collectie van Marc Coucke, met onder andere werken van Marcel Duchamp. En dat Marc en Wout top-sommelier Gianluca Di Tarento  naar Durbuy hebben weten te halen wil ook veel zeggen. Hij is er op zeer korte tijd in geslaagd om een super boeiende wijnkaart samen te stellen. Ik zeg het je: Bru is back, in full force. De schitterende 16 op 20 bij Gault Millau is nog maar het begin…

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy
Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy
Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy
Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer

Soluna2

Soluna, een heerlijke Japanner in Barcelona

Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer

Compartir

Compartir, het tweede restaurant van de chefs van Disfrutar

Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer

Albe3

Albe Barcelona

Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer

Inter Scaldes Kruiningen Nederland Sven Ornelis Would Be Chef4

Inter Scaldes: was een topper, en is het nog steeds!

Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer

Humus & Hortense Brussel Would Be Chef Sven Ornelis6

Humus × Hortense, waar ik vis noch vlees mis

Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer

La Xarxa

La Xarxa, moderne tapas in Barcelona

La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer