Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top. De allermooiste herinneringen zal ik altijd blijven behouden aan zijn knusse restaurantje in het kleine centrum van Eygalières, tegenover het vakantiehuis van onze goede vriend Felice, met wie hij kort daarna een kookprogramma zou maken op tv. Hij kookte zo authentiek Frans, en toch vernieuwend daar in het centrum van de Provence, met prachtige authentieke producten uit de streek. Indrukwekkend was het. Ook later, toen hij zijn tweesterren restaurant onderbracht in een poepchique Mas heb ik er verschillende keren prachtig gegeten, onder andere één legendarische avond met Marc Coucke toen we zijn renners een paar dagen samen volgden in de Tour de France.
Ik schrok dan ook niks toen Marc aankondigde dat Wout Bru zijn culinaire partner zou worden voor zijn horeca-project in Durbuy. Marc hield altijd al enorm van de keuken van Wout (die trouwens ooit bij de legendarische Alain Ducasse heeft gewerkt) maar ook van zijn branie, en ondernemerschap. Wout nam stevig de touwtjes in handen en met La Bru’sserie en Wagyu had hij al twee erg mooie restaurants uit de grond weten te stampen, maar het is pas met Le Grand Verre dat hij echt all the way wil gaan, en één of meer Michelinsterren naar het mooiste stadje van Wallonië wil halen. Een paar weken geleden zijn we op een mooie vrijdagavond naar Le Sanglier gereden, en zijn we gaan dineren bij Wout, die ook altijd zelf achter het fornuis staat. Van bij de hapjes al was het prijs. Ik voelde meteen weer de klasse van de grootmeester met perfect gebalanceerde volle smaken, zoals ik dat het liefste heb. En het hele menu lang bleef Wout het heerlijke hoge niveau vasthouden. Lekker, zeer lekker, inventief, maar zonder vergezocht te zijn, met een mooie knipoog naar de Provence, en toch ook met heel veel respect voor de Ardennen.
In het prachtige restaurant hangt trouwens topkunst uit de persoonlijke collectie van Marc Coucke, met onder andere werken van Marcel Duchamp. En dat Marc en Wout top-sommelier Gianluca Di Tarento naar Durbuy hebben weten te halen wil ook veel zeggen. Hij is er op zeer korte tijd in geslaagd om een super boeiende wijnkaart samen te stellen. Ik zeg het je: Bru is back, in full force. De schitterende 16 op 20 bij Gault Millau is nog maar het begin…
Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer
Bangkok is de stad met misschien wel de zaligste rooftops van de wereld. De stad met meer dan tien miljoen inwoners heeft veel hoogbouw, en op veel van die wolkenkrabbers zit een restaurant of café met schitterend uitzicht … Lees meer
Wat volgt, is een verslag van misschien wel het zotste etentje ooit. We slaagden erin om twee plaatsen te bemachtigen aan de guesttable van Gaggan Anand … Lees meer
Een paar maanden geleden, in november 2024 gebeurde iets historisch. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een Thais restaurant een derde Michelinster … Lees meer
Ik kan je zeggen: als je ooit in Bangkok bent dan moet je alles op alles zetten om bij chef Pam te gaan eten. Ze is een absolute culinaire popster in de Aziatische culinaire wereld … Lees meer
Wanneer je na een paar drukke maanden op een vrijdagmiddag naar Bangkok vliegt, dan weet je dat je op zaterdag met een kleine jetlag en een beetje vermoeid aan de reis begint … Lees meer
Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer