Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top. De allermooiste herinneringen zal ik altijd blijven behouden aan zijn knusse restaurantje in het kleine centrum van Eygalières, tegenover het vakantiehuis van onze goede vriend Felice, met wie hij kort daarna een kookprogramma zou maken op tv. Hij kookte zo authentiek Frans, en toch vernieuwend daar in het centrum van de Provence, met prachtige authentieke producten uit de streek. Indrukwekkend was het. Ook later, toen hij zijn tweesterren restaurant onderbracht in een poepchique Mas heb ik er verschillende keren prachtig gegeten, onder andere één legendarische avond met Marc Coucke toen we zijn renners een paar dagen samen volgden in de Tour de France.
Ik schrok dan ook niks toen Marc aankondigde dat Wout Bru zijn culinaire partner zou worden voor zijn horeca-project in Durbuy. Marc hield altijd al enorm van de keuken van Wout (die trouwens ooit bij de legendarische Alain Ducasse heeft gewerkt) maar ook van zijn branie, en ondernemerschap. Wout nam stevig de touwtjes in handen en met La Bru’sserie en Wagyu had hij al twee erg mooie restaurants uit de grond weten te stampen, maar het is pas met Le Grand Verre dat hij echt all the way wil gaan, en één of meer Michelinsterren naar het mooiste stadje van Wallonië wil halen. Een paar weken geleden zijn we op een mooie vrijdagavond naar Le Sanglier gereden, en zijn we gaan dineren bij Wout, die ook altijd zelf achter het fornuis staat. Van bij de hapjes al was het prijs. Ik voelde meteen weer de klasse van de grootmeester met perfect gebalanceerde volle smaken, zoals ik dat het liefste heb. En het hele menu lang bleef Wout het heerlijke hoge niveau vasthouden. Lekker, zeer lekker, inventief, maar zonder vergezocht te zijn, met een mooie knipoog naar de Provence, en toch ook met heel veel respect voor de Ardennen.
In het prachtige restaurant hangt trouwens topkunst uit de persoonlijke collectie van Marc Coucke, met onder andere werken van Marcel Duchamp. En dat Marc en Wout top-sommelier Gianluca Di Tarento naar Durbuy hebben weten te halen wil ook veel zeggen. Hij is er op zeer korte tijd in geslaagd om een super boeiende wijnkaart samen te stellen. Ik zeg het je: Bru is back, in full force. De schitterende 16 op 20 bij Gault Millau is nog maar het begin…
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer
Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden … Lees meer