De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3
Restaurant

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ’t Hek, in het legendarische theater Carré. Het was een topavond. Puur genieten. En heel veel lachen. Maar de avond was al fantastisch begonnen. Want ja, als je naar Nederland gaat en op een vrijdagavond al om acht uur in de zaal moet zitten voor een show, dan denk je: dat wordt een snelle hap onderweg. Een kroketje uit de muur…

Maar neen. We hadden geluk. Sowieso eten de Nederlanders al vroeger dan bij ons. Maar verschillende restaurants bieden ook een pre-theater formule aan. Soms zijn dat vaste menu’s waarmee ze tempo kunnen maken. Maar bij De Juwelier, waar we dus naartoe gingen, kun je gewoon à la carte eten. Je mag al van kwart voor zes binnen (wij waren de eerste) en de tafel moet om halfacht vrij zijn. En dat ging allemaal bijzonder vlotjes.

De Juwelier is de bistro van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, bekend van Restaurant 212, een twee sterrenrestaurant. Maar De Juwelier heeft zelf ook een ster, en dat is welverdiend. Er wordt Frans klassiek gekookt met een hedendaagse verfijning. De sfeer is ongedwongen, de wijnkaart is zeer boeiend, en het eten is gewoon fantastisch. Ik vind dit een van de betere restaurants waar ik ooit at in Nederland. Vooral omdat het vakmanschap en de liefde voor het product er zo duidelijk zijn. En wat voor mij misschien nog het meest opvallende was: ze maken er schitterende sauzen vol diepgang, en daar raak je mij mee in mijn culinaire hart!

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef2
De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef1
De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef4
De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef5

We namen bij de champagne twee oesters met champagnesaus en lekkere gevulde warme kaaskoekjes. Een mooi hapje. Vervolgens ging ik voor de erg klassieke maar uitstekende paté en croute met ingelegde pruim en ganzenleven en een frisse mesclun en mijn partner koos voor de geroosterde langoustines met lavendel beurre blanc en argan olie. Schijnbaar eenvoudig, maar wat een intensiteit. Als hoofdgerecht ging ik voor de waanzinnig lekkere zeetong filet met saus van vin jaune en duxelles van paddenstoelen. Geloof me, dit is een van de lekkere visgerechten die ik de afgelopen tijd at. En de saus was om je bord van af te likken. Aan de overkant verscheen een klassieke gegrilde tarbot met blanquette van schelpdieren en zeekraal. Voor dessert was geen plaats want we hadden Youp van ’t Hek als toetje.

De Nederlandse betere keuken is vaak super origineel. Ze durven er soms wat gekker combineren dan in Vlaanderen. Bij de toppers kan dat prachtig uitdraaien, maar ik ben wel eens in een sterrenzaken in Nederland gaan eten waar ik snakte naar gewoon klassiek vakmanschap. Dat metier, en ik gebruik bewust een Frans woord, heeft chef Chef Yoran Jacobi absoluut. Hier komen we graag terug!

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef6
De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef7
De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef8
De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef9

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

paco-jul-22-88

Paco Meralgo

Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer

Soluna2

Soluna

Wat een luxe: een top Japanner in je eigen straat hebben. Chef Teppei Nii is geboren in Osaka, in Japan. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Hideki Matsuhisa in Koy Shunka, en daarvoor had hij de Franse keuken bestudeerd in Japan en in Nice … Lees meer

Compartir

Compartir, het tweede restaurant van de chefs van Disfrutar

Het is een absoluut feest om in Disfrutar te mogen dineren, in 2024 uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Maar wel zeer moeilijk, om niet te zeggen bijna onmogelijk, om er nog eens een tafeltje te pakken te krijgen … Lees meer

Albe3

Albe Barcelona

Ik vind het plezant wanneer de typische tapasformule eens anders wordt aangepakt. Bij Albé in Barcelona zie en proef je een mooie Libanese versie van de klassieke tapas-keuken … Lees meer

Inter Scaldes Kruiningen Nederland Sven Ornelis Would Be Chef4

Inter Scaldes: was een topper, en is het nog steeds!

Er zijn plekken die je bijblijven. Niet alleen omdat het eten er onwaarschijnlijk goed is, maar omdat alles – van de ontvangst tot het laatste slokje wijn – klopt … Lees meer

Humus & Hortense Brussel Would Be Chef Sven Ornelis6

Humus × Hortense, waar ik vis noch vlees mis

Humus x Hortense in Brussel blijft voor mij één van de mooiste culinaire ervaringen in ons land. Wat deze plek zo bijzonder maakt? Het is 100% plant-based – en dat vind ik niet alleen gedurfd, maar ook ongelooflijk inspirerend … Lees meer

La Xarxa

La Xarxa, moderne tapas in Barcelona

La Xarxa kun je vinden op een pleintje aan de best drukke Via Augusta. Vroeger zat hier een ander restaurant waar we ook fan van waren om een erg grappige reden … Lees meer

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer