De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3
Restaurant

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré. Het was een topavond. Puur genieten. En heel veel lachen. Maar de avond was al fantastisch begonnen. Want ja, als je naar Nederland gaat en op een vrijdagavond al om acht uur in de zaal moet zitten voor een show, dan denk je: dat wordt een snelle hap onderweg. Een kroketje uit de muur…

Maar neen. We hadden geluk. Sowieso eten de Nederlanders al vroeger dan bij ons. Maar verschillende restaurants bieden ook een pre-theater formule aan. Soms zijn dat vaste menu’s waarmee ze tempo kunnen maken. Maar bij De Juwelier, waar we dus naartoe gingen, kun je gewoon à la carte eten. Je mag al van kwart voor zes binnen (wij waren de eerste) en de tafel moet om halfacht vrij zijn. En dat ging allemaal bijzonder vlotjes.

De Juwelier is de bistro van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, bekend van Restaurant 212, een twee sterrenrestaurant. Maar De Juwelier heeft zelf ook een ster, en dat is welverdiend. Er wordt Frans klassiek gekookt met een hedendaagse verfijning. De sfeer is ongedwongen, de wijnkaart is zeer boeiend, en het eten is gewoon fantastisch. Ik vind dit een van de betere restaurants waar ik ooit at in Nederland. Vooral omdat het vakmanschap en de liefde voor het product er zo duidelijk zijn. En wat voor mij misschien nog het meest opvallende was: ze maken er schitterende sauzen vol diepgang, en daar raak je mij mee in mijn culinaire hart!

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef2
De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef1
De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef4
De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef5

We namen bij de champagne twee oesters met champagnesaus en lekkere gevulde warme kaaskoekjes. Een mooi hapje. Vervolgens ging ik voor de erg klassieke maar uitstekende paté en croute met ingelegde pruim en ganzenleven en een frisse mesclun en mijn partner koos voor de geroosterde langoustines met lavendel beurre blanc en argan olie. Schijnbaar eenvoudig, maar wat een intensiteit. Als hoofdgerecht ging ik voor de waanzinnig lekkere zeetong filet met saus van vin jaune en duxelles van paddenstoelen. Geloof me, dit is een van de lekkere visgerechten die ik de afgelopen tijd at. En de saus was om je bord van af te likken. Aan de overkant verscheen een klassieke gegrilde tarbot met blanquette van schelpdieren en zeekraal. Voor dessert was geen plaats want we hadden Youp van ‘t Hek als toetje.

De Nederlandse betere keuken is vaak super origineel. Ze durven er soms wat gekker combineren dan in Vlaanderen. Bij de toppers kan dat prachtig uitdraaien, maar ik ben wel eens in een sterrenzaken in Nederland gaan eten waar ik snakte naar gewoon klassiek vakmanschap. Dat metier, en ik gebruik bewust een Frans woord, heeft chef Chef Yoran Jacobi absoluut. Hier komen we graag terug!

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef6
De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef7
De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef8
De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef9

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer

La Colombe: jammer van de geluids overlast

La Colombe: jammer van de geluids overlast

Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden … Lees meer