Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen.
Kortom: we wilden liefst al onze opties openlaten. Maar toen stuurden Jan en Isabelle een berichtje. Topvrienden zijn het, die ons al jaren zeer dierbaar zijn, en die met hun kinderen ook in Zuid-Afrika waren in dezelfde week als ons. Ze stuurden ons dat ze er in geslaagd waren om een mooie tafel te bemachtigen in La Petite Colombe, en ze nodigden ons uit om met hen mee te gaan dineren. What a treat.
In La Colombe, het grotere zusterrestaurant dichterbij Kaapstad hadden we al heerlijk gegeten, maar daar was de restaurantervaring wat minder doordat er een bijzonder luidruchtige tafel naast ons zat. Maar het eten was er top; La Colombe staat dan ook terecht op een prachtige nummer 58 in de Top 100 van de beste restaurants in de wereld. We hadden er wel echt lekker gegeten, dus de culinaire lat lag eigenlijk heel hoog. Zou het nieuwere zusterrestaurant culinair aan hun hielen kunnen komen? Jan en Isabelle wouden op voorhand nog niet teveel prijs geven, maar ze waren al vaker in La Petite Colombe, en voor hen is het misschien wel het beste restaurant van Zuid-Afrika…
Ik moet eerlijk zijn: ze hadden gelijk. We werden werkelijk overdonderd. De hele avond was schitterend. Dat begon al toen we de locatie ontdekten. Het wijndomein Leeu Estate waar La Petite Colombe gevestigd is, is werkelijk schitterend. Magnifieke tuinen, schitterende architectuur en hele mooie kunst, overal waar je maar kijken kunt. We kregen een prachtige ronde tafel waar we met z’n zevenen culinair verwend werden met een lange reeks hele lekkere hedendaagse tapas.
De olijven die we als eerste hapje kregen kende ik. Ze werden “onze eigen olijven” genoemd, maar eerlijk is eerlijk, het waren natuurlijk nep-olijven uit de moleculaire keuken zoals Ferran Adria die in El Bulli ontwikkeld heeft. Ik ken ze goed genoeg uit Barcelona. Lekker, sowieso, maar daar werd ik niet echt meer mee verrast. Maar dat is detailkritiek, want de smaakbommetjes die nadien op tafel kwamen waren stuk voor stuk prachtig om naar te kijken, ze werden op een heel originele manier geserveerd, soms zelfs met de nodige humor, en ze waren tegelijk heel werelds, maar wel met voldoende knipogen naar Afrika. Een restaurant waar ik erg graag snel terug zou komen. Werkelijk indrukwekkend. Merci Jan en Isabelle om ons daar mee naartoe te nemen.
The Chefs Experience
leeu estate olives
beef tartare, chipotle, smoked aioli
crayfish, caviar, ponzu
cape malay smoked snoek, bagel
saldanha bay oyster, jalapeño, tomato
duck liver, quince, chestnut
confit mussel, coconut, parsnip
quail, langoustine, cauliflower, tandoori
mandarin, lemongrass
karoo lamb, celeriac, kapokbos
verbena panna cotta, gooseberry, tonka
pear, rooibos, dulcey
sweets trolley
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden … Lees meer