Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder. Zo moest de horeca-groep uit Madrid die samen met de legendarische chef Albert Adria verschillende toprestaurants in Barcelona uitbaatte noodgedwongen de boeken sluiten. Gedaan met Tickets, met Pakta, met Bodega 1900 en met het prachtige Mexicaanse restaurant Hoja Santa dat hij samen had met de Mexicaanse topchef Paco Mendez.
Maar nu covid zo’n beetje vergeten lijkt en de economie weer volop draait is er veel goed nieuws te melden. Albert Adria zelf heeft Enigma weer nieuw leven ingeblazen en staat er ook weer zelf in de keuken. Het team van Tickets heeft zelf een doorstart gemaakt, zonder Albert, maar met een chef die uit zijn stal komt, en met een nieuwe naam: Teatro. En Paco Mendez heeft op dezelfde locatie van Hoja Santa een nieuw culinair Mexicaans restaurant geopend: Come.
Come is de bom! Het eerste jaar viel er al meteen weer een Michelinster uit de lucht voor deze sympathieke topchef, en helemaal terecht. Mendez combineert de rijke culinaire traditie van de Mexicaans keuken waarin mais, tomaten, kruiden, chilipepers, avocado’s, ceviches, moles altijd wel hun rol spelen, met de creatieve en inventieve technieken van de keuken van Adria en El BUlli, zonder in dat laatste te overdrijven. Het resultaat is een spannende, maar heerlijk keuken. Mexicaans zoals je dat lekker vindt, maar net even anders. Een schitterende nieuwe ster in Barcelona
Corn tree
Nashi Pear with Mezcal
Tequila Cloud
Roots Meringue, Coconut and Caviar
Wagyu Tartar Tostada
Cochinita Pibil Infladita
Cesar ́s Salad
Sea Food Tostada
Triple Pork
“Romeritos de Agretti“ with Prawn
Artichokes with Mole
Mushrooms with Pine nuts
Pipian Beetroot with Brasato
Angus Sirloin “Taco Ordenado“
Blood Orange with Eucalyptus
NocheBuena
Chocolate Coulant
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer
Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden … Lees meer