Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen. Ik vroeg aan de organisator om niet voor één maar voor twee nachten een hotelkamer te boeken, en zo geschiedde.

Nu ik toch eens in Tenerife was wou ik achterhalen wat het beste restaurant van het eiland zou kunnen zijn. Natuurlijk is dat subjectief maar ik wou wel het restaurant ontdekken met de beste reputatie. Er zijn een vijftal Michelin-sterren en twee restaurants hebben zelfs twee sterren. En eentje daarvan lag op een kwartiertje rijden met de taxi van Adeje, de plaats waar we verbleven: M.B. van de Baskische topchef Martin Berasatagui.

We waren ooit voor een lunch in zijn iconische drie sterren restaurant in Oria, en Lasarte in Barcelona, nog een van zijn beroemde restaurants waar we al een paar keer waren heeft sinds enkele jaren ook drie sterren. Oria, in hetzelfde hotel gelegen als Lasarte heeft ook een ster. Dat de man kan koken is dus wel duidelijk en hij laat zich omringen door de beste medewerkers waardoor hij intussen de Spaanse chef met de meeste sterren is. Maar de vraag was natuurlijk: hoe goed zou zijn restaurant in Tenerife zijn?

Het antwoord is: fantastisch. De Ritz-Carlton Abama waarin M.B. ondergebracht is, is een prachtig hotel, helemaal roze en met een indrukwekkende architectuur. Wellicht het mooiste hotel van het eiland, en wellicht zal het prijskaartje dat erbij hoort ook spectaculair zijn. Maar wij sliepen in de Jardin Tropical in Adeje. Ook het gastronomische menu van M.B. is niet goedkoop. Toch al snel € 180 voor het klassieke menu, € 210 voor het innovatieve. Maar wij wilden à la carte kiezen. Dat maakt het prijskaartje overigens niet lichter, vooral omdat we een extra voorgerecht kozen: de iconische foie gras met gerookte paling en appel die in alle restaurants van Berasatagui op de kaart staat. Schitterend gewoon.

Daarna ging ik voor de ravioli met truffel en paddenstoelenschuim. Heerlijk. Aan de overkant van de tafel bij mij partner kwam een tartaar van tonijn met kimchi, citrus ponzu noedels, gember en kaviaar. Blijkbaar een van de lekkerste voorgerechten ooit, al was de kaviaar erbij misschien zelfs niet nodig geweest. Aan de smaak deed het niet veel extra en het blijft toch een topingrediënt dat je graag zuiver wil proeven. Maar dat is detailkritiek.

De gegrilde red mullet met een botersaus en palmhart was ook een 10 op 10 waard en ikzelf was in de wolken met mijn lamskroontje op gewokte slahartjes met structuren van aubergine en yoghurt. Echt super lekker. Ook de twee lokale wijnen waren schitterend. Eindigen deden we met een perfect kaasbord en daarna een van de mooiste desserttroley’s ooit. Echt een aanrader. Wel prijzig, maar nu ook niet te vergelijken met de bedragen die je in Parijs of Londen zou betalen voor dit soort keuken. Een echte aanrader voor wie ooit op Tenerife is en iets te vieren heeft.