Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen. Ik vroeg aan de organisator om niet voor één maar voor twee nachten een hotelkamer te boeken, en zo geschiedde.
Nu ik toch eens in Tenerife was wou ik achterhalen wat het beste restaurant van het eiland zou kunnen zijn. Natuurlijk is dat subjectief maar ik wou wel het restaurant ontdekken met de beste reputatie. Er zijn een vijftal Michelin-sterren en twee restaurants hebben zelfs twee sterren. En eentje daarvan lag op een kwartiertje rijden met de taxi van Adeje, de plaats waar we verbleven: M.B. van de Baskische topchef Martin Berasatagui.
We waren ooit voor een lunch in zijn iconische drie sterren restaurant in Oria, en Lasarte in Barcelona, nog een van zijn beroemde restaurants waar we al een paar keer waren heeft sinds enkele jaren ook drie sterren. Oria, in hetzelfde hotel gelegen als Lasarte heeft ook een ster. Dat de man kan koken is dus wel duidelijk en hij laat zich omringen door de beste medewerkers waardoor hij intussen de Spaanse chef met de meeste sterren is. Maar de vraag was natuurlijk: hoe goed zou zijn restaurant in Tenerife zijn?
Het antwoord is: fantastisch. De Ritz-Carlton Abama waarin M.B. ondergebracht is, is een prachtig hotel, helemaal roze en met een indrukwekkende architectuur. Wellicht het mooiste hotel van het eiland, en wellicht zal het prijskaartje dat erbij hoort ook spectaculair zijn. Maar wij sliepen in de Jardin Tropical in Adeje. Ook het gastronomische menu van M.B. is niet goedkoop. Toch al snel € 180 voor het klassieke menu, € 210 voor het innovatieve. Maar wij wilden à la carte kiezen. Dat maakt het prijskaartje overigens niet lichter, vooral omdat we een extra voorgerecht kozen: de iconische foie gras met gerookte paling en appel die in alle restaurants van Berasatagui op de kaart staat. Schitterend gewoon.
Daarna ging ik voor de ravioli met truffel en paddenstoelenschuim. Heerlijk. Aan de overkant van de tafel bij mij partner kwam een tartaar van tonijn met kimchi, citrus ponzu noedels, gember en kaviaar. Blijkbaar een van de lekkerste voorgerechten ooit, al was de kaviaar erbij misschien zelfs niet nodig geweest. Aan de smaak deed het niet veel extra en het blijft toch een topingrediënt dat je graag zuiver wil proeven. Maar dat is detailkritiek.
De gegrilde red mullet met een botersaus en palmhart was ook een 10 op 10 waard en ikzelf was in de wolken met mijn lamskroontje op gewokte slahartjes met structuren van aubergine en yoghurt. Echt super lekker. Ook de twee lokale wijnen waren schitterend. Eindigen deden we met een perfect kaasbord en daarna een van de mooiste desserttroley’s ooit. Echt een aanrader. Wel prijzig, maar nu ook niet te vergelijken met de bedragen die je in Parijs of Londen zou betalen voor dit soort keuken. Een echte aanrader voor wie ooit op Tenerife is en iets te vieren heeft.
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer
Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer
Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer
Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer
Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer
Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden … Lees meer