Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open. Een restaurant van de beroemde chef Rafa Zafra, die ooit nog bij de groep van El Bulli (op Ibiza) werkte en sinds enkele jaren met Estimar misschien wel het strafste visrestaurant van Barcelona heeft.
De zaal waar Caelis zat is bijzonder statig, maar door voor een mooi donkerblauw te kiezen, en alle ornamenten dik in het bladgoud te zetten, kreeg de toch eerder ouderwetse balzaal een hele hedendaagse uitstraling. Zafra trok ook toppersoneel aan. Met de sympathieke Carlos Besteiro die ik nog ken van het vroegere Tickets heeft hij één van de beste maîtres van de stad weten te strikken, maar ook de jonge executive chef Gonzalo Hernandez is een absolute topper.
Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik in Amar binnenwandelde. Ik wist niet dat Carlos naar hier verhuisd was. Na de moeilijke covid-jaren zijn de meeste restaurants van Albert Adria jammer genoeg gesloten of overgenomen. Maar zijn sterkhouders hebben wel overal in de stad topposities gekregen in de nieuwe culinaire places-to-be.
Carlos ontving ons met open armen en een dikke knuffel. Ik zag het indrukwekkende interieur en ik voelde toen al: dit wordt één van onze nieuwe lievelingsadressen. En dat is het ook geworden.
Want het fantastische is dat er ook waanzinnig lekker wordt gekookt, met de beste producten van het seizoen uit de zee (vandaar de naam Amar) met een groot respect voor de Catalaanse keuken, en met liefde voor de absolute klassiekers. Ik eet er bijna altijd de sole meunière die je echt nergens ter wereld zo lekker geserveerd krijgt. Met lekkere frietjes bij. Als we echt iets te vieren hebben durf ik wel eens de luxe bikini te nemen. Een croque gevuld met boter, tartaar van zalm en kaviaar. Voor de mensen die echt geld te veel hebben of iets fantastisch te vieren is er zelfs een versie met zalm, kaviaar en kreeft. Maar geloof me, de kaart staat vol lekkers, hoofdzakelijk uit de zee. En de wijnkaart is top top top.
Het bijzondere is: de eerste keren dat we in Amar dineerden kon het nog wel eens gebeuren dat er maar een paar tafels bezet waren. Vandaag is het soms echt een gekkenhuis, the place to be, een plek waar je niet zo makkelijk meer een tafeltje te pakken krijgt. Iedereen wil er heen, en ik snap waarom. Restaurants waar ze het pure product op een podium zetten verdienen sowieso applaus, en Zafra en zijn team weten perfect hoe ze dat moeten doen. Niet voor niets werd Amar door The Fork uitgeroepen als beste nieuwe restaurant in de stad.
Op ons jaarlijkse december-tripje wou ik mijn papa dan ook absoluut meenemen naar deze zalige culinaire tempel. Het werd een heerlijk diner, met de bikini, de luxe croque, en met de sole meunière. En met een topfles wijn. Op feestmomenten drinken wij graag een mooie Meursault, en de topper die we samen gedronken hebben verdiende hij helemaal. We zaten trouwens in goed gezelschap.
Aan de toog zaten enkele culinaire supersterren samen al het lekkers te degusteren, met prachtige wijnen en mooi gezelschap. Ferran en Albert Adria, de twee wonderbroers, samen met Rafa Zafra en met Rasmus Munk van het vijfde beste restaurant ter wereld in Copenhagen en met onder andere Jie Wang, een Spaanse culinaire journaliste. Het was een erg gezellige bende. Albert Adria ken ik trouwens al jaren erg goed, en mijn papa moest eens goed lachen toen hij ons warm kwam begroeten en papa zei: “Ben jij echt Svens papa, je lijkt zijn broer wel.” Hoe lief.
Dat Amar de nieuwe hype is in Barcelona bleek trouwens enkele maanden geleden, toen op sociale media een foto verscheen van het topgezelschap dat de avond voordien was komen dineren. The Boss, Bruce Springsteen had een concert in Barcelona en was samen met zijn vrienden Barack Obama en Steven Spielberg komen dineren. Hoeveel geschiedenis kun je aan tafel zitten hebben. Toen ik de week nadien er kwam eten vroeg ik chef Gonzales of hij zenuwachtig was geweest voor die sterren aan tafel. “Een beetje,” lachte hij. En wat hadden ze gegeten. “Hetzelfde als jij altijd, mister Ornelis,” antwoorde hij “The Sole”. Ik snap ze. Bruce, Barack, Steven, Albert, Ferran, Rasmus, en mijn papa André (de grootste ster van allemaal voor mij) weten waarom.
Meer restauranttips kun je vinden in MIJN BARCELONA mijn eigenzinnige reisgids over mijn lievelingsstad
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer
Onze reis naar India in het voorjaar van 2024 was er eentje om nooit te vergeten. India heeft werkelijk mijn hart gestolen. Een prachtig land met een indrukwekkende cultuur die telkens stevig binnenkomt maar ook enorm charmeert en fascineert … Lees meer
Als je houdt van kip aan het spit dan is dit de ultieme plek om jezelf eens goed te laten verwennen, want dit is een prachtige rotisserie waar ze heerlijke coquelets serveren: kleine kippetjes die supersappig zijn met een knapperig velletje … Lees meer
Als we op reis zijn kijk ik toch altijd even of er geen topper uit de “50 best restaurants” in de stad waar we verblijven te boeken valt. In Mumbai was dat niet anders … Lees meer
Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer
Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer
Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer
Een paar jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras … Lees meer