Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open. Een restaurant van de beroemde chef Rafa Zafra, die ooit nog bij de groep van El Bulli (op Ibiza) werkte en sinds enkele jaren met Estimar misschien wel het strafste visrestaurant van Barcelona heeft.
De zaal waar Caelis zat is bijzonder statig, maar door voor een mooi donkerblauw te kiezen, en alle ornamenten dik in het bladgoud te zetten, kreeg de toch eerder ouderwetse balzaal een hele hedendaagse uitstraling. Zafra trok ook toppersoneel aan. Met de sympathieke Carlos Besteiro die ik nog ken van het vroegere Tickets heeft hij één van de beste maîtres van de stad weten te strikken, maar ook de jonge executive chef Gonzalo Hernandez is een absolute topper.
Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik in Amar binnenwandelde. Ik wist niet dat Carlos naar hier verhuisd was. Na de moeilijke covid-jaren zijn de meeste restaurants van Albert Adria jammer genoeg gesloten of overgenomen. Maar zijn sterkhouders hebben wel overal in de stad topposities gekregen in de nieuwe culinaire places-to-be.
Carlos ontving ons met open armen en een dikke knuffel. Ik zag het indrukwekkende interieur en ik voelde toen al: dit wordt één van onze nieuwe lievelingsadressen. En dat is het ook geworden.
Want het fantastische is dat er ook waanzinnig lekker wordt gekookt, met de beste producten van het seizoen uit de zee (vandaar de naam Amar) met een groot respect voor de Catalaanse keuken, en met liefde voor de absolute klassiekers. Ik eet er bijna altijd de sole meunière die je echt nergens ter wereld zo lekker geserveerd krijgt. Met lekkere frietjes bij. Als we echt iets te vieren hebben durf ik wel eens de luxe bikini te nemen. Een croque gevuld met boter, tartaar van zalm en kaviaar. Voor de mensen die echt geld te veel hebben of iets fantastisch te vieren is er zelfs een versie met zalm, kaviaar en kreeft. Maar geloof me, de kaart staat vol lekkers, hoofdzakelijk uit de zee. En de wijnkaart is top top top.
Het bijzondere is: de eerste keren dat we in Amar dineerden kon het nog wel eens gebeuren dat er maar een paar tafels bezet waren. Vandaag is het soms echt een gekkenhuis, the place to be, een plek waar je niet zo makkelijk meer een tafeltje te pakken krijgt. Iedereen wil er heen, en ik snap waarom. Restaurants waar ze het pure product op een podium zetten verdienen sowieso applaus, en Zafra en zijn team weten perfect hoe ze dat moeten doen. Niet voor niets werd Amar door The Fork uitgeroepen als beste nieuwe restaurant in de stad.
Op ons jaarlijkse december-tripje wou ik mijn papa dan ook absoluut meenemen naar deze zalige culinaire tempel. Het werd een heerlijk diner, met de bikini, de luxe croque, en met de sole meunière. En met een topfles wijn. Op feestmomenten drinken wij graag een mooie Meursault, en de topper die we samen gedronken hebben verdiende hij helemaal. We zaten trouwens in goed gezelschap.
Aan de toog zaten enkele culinaire supersterren samen al het lekkers te degusteren, met prachtige wijnen en mooi gezelschap. Ferran en Albert Adria, de twee wonderbroers, samen met Rafa Zafra en met Rasmus Munk van het vijfde beste restaurant ter wereld in Copenhagen en met onder andere Jie Wang, een Spaanse culinaire journaliste. Het was een erg gezellige bende. Albert Adria ken ik trouwens al jaren erg goed, en mijn papa moest eens goed lachen toen hij ons warm kwam begroeten en papa zei: “Ben jij echt Svens papa, je lijkt zijn broer wel.” Hoe lief.
Dat Amar de nieuwe hype is in Barcelona bleek trouwens enkele maanden geleden, toen op sociale media een foto verscheen van het topgezelschap dat de avond voordien was komen dineren. The Boss, Bruce Springsteen had een concert in Barcelona en was samen met zijn vrienden Barack Obama en Steven Spielberg komen dineren. Hoeveel geschiedenis kun je aan tafel zitten hebben. Toen ik de week nadien er kwam eten vroeg ik chef Gonzales of hij zenuwachtig was geweest voor die sterren aan tafel. “Een beetje,” lachte hij. En wat hadden ze gegeten. “Hetzelfde als jij altijd, mister Ornelis,” antwoorde hij “The Sole”. Ik snap ze. Bruce, Barack, Steven, Albert, Ferran, Rasmus, en mijn papa André (de grootste ster van allemaal voor mij) weten waarom.
Meer restauranttips kun je vinden in MIJN BARCELONA mijn eigenzinnige reisgids over mijn lievelingsstad
Deze zomer mocht ik als culinair ambassadeur vijf dagen lang door Catalonië trekken, op zoek naar bijzondere gastronomische plekken. De stad Girona was één van de zalige tussenstops … Lees meer
Onze reis in Catalonië in juli 2025 begon in het natuurrijke Mas Salagros EcoResort, vlakbij Barcelona. Dit 100% duurzame ecohotel ligt in een groene vallei, omringd door natuur, niet ver van de kust, maar zonder zicht op zee, perfect om helemaal tot rust te komen … Lees meer
Op onze culinaire reis door Catalonië was een van de absolute hoogtepunten ons verblijf in het schitterende hotel Esperit Roca. We werden met open armen ontvangen in dit adembenemende complex en mochten één van de zestien kamers met waanzinnig uitzicht over Catalonië innemen … Lees meer
Sinds kort hebben we er letterlijk een culinaire buur bij: Direkte. Het restaurant dat jarenlang verscholen zat onder de arcaden van de Boqueria-markt, verhuisde dit voorjaar naar Carrer de París 200 in de wijk Eixample … Lees meer
Er zijn zo van die restaurants die al heel lang op je lijstje staan, en voor ons was Benoit & Bernard Dewitte er zo eentje. Toen we anderhalf jaar geleden van vrienden – die weten waar het lekker is – een cadeaubon kregen voor dit Michelinrestaurant in Kruisem, hebben we meteen gereserveerd … Lees meer
Hou u vast, want ik ga je een héééél enthousiast restaurantverslag serveren. Onze laatste dag van een intense en erg boeiende culinaire reis door Catalonië is geëindigd in absolute schoonheid … Lees meer
Bij Would Be Chef zijn mijn restaurantreviews altijd heel persoonlijk, dus het kan perfect dat jij als lezer een plek fantastisch vindt waar ik minder warm voor loop, en omgekeerd … Lees meer
Dit is misschien wel de lekkerste tapasbar in de stad. Een superdrukke plek wel, die altijd bomvol zit. Of je nu aan de kleine hoge tafels zit, tegen de muur (wat wel wat minder gezellig is, want je zit met je rug naar de andere klanten) of er toch in slaagt om een gegeerd plekje aan de counter vast te krijgen, spreek maar van geluk, want terwijl jij heerlijk zit te genieten, zullen tientallen passanten die toch hun kans wagen om binnen te raken te horen krijgen dat er geen plek meer beschikbaar is … Lees meer