Een paar jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras. Terugkomen zou ik in één rit doen, omdat je met een auto vol waardevolle spullen niet teveel pauzes wil inlassen, zeker niet op parkings in Frankrijk.
Maar in het heen rijden had ik wel wat tijd. En ik had ook wat vakantie nodig, na die eerste ellendige maanden vol quarantaine en sociale bubbels en zo. Toen ben ik voor het eerst gestopt in Le Grand Hôtel du Lion D’Or in Romorantin-Lanthenay in de Sologne regio in de Zuiderse Loire-vallei.
Ik wou per se een charmant hotel vinden mèt een restaurant met een Michelin ster, een paar uur voorbij Parijs, op weg naar de Gers (waar ik twee dagen bij vrienden ging logeren) en de keuze was in de regio niet zo ontzettend groot. Maar met de Lion D’Or heb ik die zomer duidelijk goed gegokt. De kamers waren dan wel een klein beetje ouderwets, maar dat kan ik hebben, en ze waren wel schoon en groot en luxueus. Ideale slaapplek voor onderweg.
Maar de belangrijkste reden waarom het zo’n zalige plek is om te vertoeven, is wel het fantastische restaurant. Eentje met een rijke traditie. Le Grand Hôtel du Lion D’Or is al een hotel, café en restaurant sinds 1774 en is daarmee één van de oudste gastronomische tempels van Frankrijk. En ik moet zeggen: de keuken van chef Didier Clément is er eentje waar ik ontzettend van hou. Klassiek maar behoorlijk ingenieus, met mooie topproducten, en met veel aandacht voor groenten.
Hoe de chef bijvoorbeeld de courgettebloemen vulde met een delicate bereiding van krab en daar dan diverse bereidingen van tomaat bij serveerde was niet alleen een kunstwerk voor het oog maar ook heerlijk om te proeven. Ook bij de mooie langoustines serveerde hij licht gepekelde groenten, geniaal. Van de hapjes tot de desserts en de koekjes en snoepjes toe, het was een absoluut feest. Het is nu de derde keer dat ik hier dineer, en elke keer vind ik het heerlijk. Dat we deze keer ook buiten mochten dineren op de prachtige binnentuin van het hotel was zalig. Hier zullen we blijven terugkomen! Een aanrader voor iedereen die in deze regio passeren moet.
MENU
________
Fleurs de Courgettes farcies de Chair de Tourteau
Eau de Tomate, Herbes du Jardin
_______
Langoustines bretonnes, Pickles à l’Angélique
Spoom Coralline
________
Saint-Pierre de petit bateau à l’Estragon
Lait de Pommes de terre
________
Pigeon farci entre Chair et Peau, façon Babylonienne
Cuisse contisée aux Epices douces
________
Fromages de Chèvres fermiers affinés par nos soins
________
Dessert Surprise
Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer
Bangkok is de stad met misschien wel de zaligste rooftops van de wereld. De stad met meer dan tien miljoen inwoners heeft veel hoogbouw, en op veel van die wolkenkrabbers zit een restaurant of café met schitterend uitzicht … Lees meer
Wat volgt, is een verslag van misschien wel het zotste etentje ooit. We slaagden erin om twee plaatsen te bemachtigen aan de guesttable van Gaggan Anand … Lees meer
Een paar maanden geleden, in november 2024 gebeurde iets historisch. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een Thais restaurant een derde Michelinster … Lees meer
Ik kan je zeggen: als je ooit in Bangkok bent dan moet je alles op alles zetten om bij chef Pam te gaan eten. Ze is een absolute culinaire popster in de Aziatische culinaire wereld … Lees meer
Wanneer je na een paar drukke maanden op een vrijdagmiddag naar Bangkok vliegt, dan weet je dat je op zaterdag met een kleine jetlag en een beetje vermoeid aan de reis begint … Lees meer
Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer
Op onze reis door India in het voorjaar van 2024 verbleven we enkele nachten in het prachtige Oberoi hotel. We probeerden daar enkele restaurants uit, en die waren uitstekend, net als de openlucht bar waar je heerlijke cocktails kan drinken, of prima wijn, uit India en de rest van de wereld … Lees meer