Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras. Terugkomen zou ik in één rit doen, omdat je met een auto vol waardevolle spullen niet teveel pauzes wil inlassen, zeker niet op parkings in Frankrijk.

Maar in het heen rijden had ik wel wat tijd. En ik had ook wat vakantie nodig, na die eerste ellendige maanden vol quarantaine en sociale bubbels en zo. Toen ben ik voor het eerst gestopt in Le Grand Hôtel du Lion D’Or in Romorantin-Lanthenay in de Sologne regio in de Zuiderse Loire-vallei.

Ik wou per se een charmant hotel vinden mèt een restaurant met een Michelin ster, een paar uur voorbij Parijs, op weg naar de Gers (waar ik twee dagen bij vrienden ging logeren) en de keuze was in de regio niet zo ontzettend groot. Maar met de Lion D’Or heb ik die zomer duidelijk goed gegokt. De kamers waren dan wel een klein beetje ouderwets, maar dat kan ik hebben, en ze waren wel schoon en groot en luxueus. Ideale slaapplek voor onderweg.

Maar de belangrijkste reden waarom het zo’n zalige plek is om te vertoeven, is wel het fantastische restaurant. Eentje met een rijke traditie. Le Grand Hôtel du Lion D’Or is al een hotel, café en restaurant sinds 1774 en is daarmee één van de oudste gastronomische tempels van Frankrijk. En ik moet zeggen: de keuken van chef Didier Clément is er eentje waar ik ontzettend van hou. Klassiek maar behoorlijk ingenieus, met mooie topproducten, en met veel aandacht voor groenten.

Hoe de chef bijvoorbeeld de courgettebloemen vulde met een delicate bereiding van krab en daar dan diverse bereidingen van tomaat bij serveerde was niet alleen een kunstwerk voor het oog maar ook heerlijk om te proeven. Ook bij de mooie langoustines serveerde hij licht gepekelde groenten, geniaal. Van de hapjes tot de desserts en de koekjes en snoepjes toe, het was een absoluut feest. Het is nu de derde keer dat ik hier dineer, en elke keer vind ik het heerlijk. Dat we deze keer ook buiten mochten dineren op de prachtige binnentuin van het hotel was zalig. Hier zullen we blijven terugkomen! Een aanrader voor iedereen die in deze regio passeren moet.

 

MENU

________

Fleurs de Courgettes farcies de Chair de Tourteau
Eau de Tomate, Herbes du Jardin
_______

Langoustines bretonnes, Pickles à l’Angélique
Spoom Coralline
________

Saint-Pierre de petit bateau à l’Estragon
Lait de Pommes de terre
________

Pigeon farci entre Chair et Peau, façon Babylonienne
Cuisse contisée aux Epices douces
________

Fromages de Chèvres fermiers affinés par nos soins
________

Dessert Surprise