Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire
Restaurant

Le Grand Hôtel du Lion D’Or: klassieker in de Loire

Drie jaar geleden, tijdens de eerste covid-zomer reed ik helemaal alleen met de auto naar Spanje, om enkele spullen op te halen die naar ons nieuwe huis moesten komen, enkele schilderijen, een beeld, een tafeltje en vier stoelen voor op ons terras. Terugkomen zou ik in één rit doen, omdat je met een auto vol waardevolle spullen niet teveel pauzes wil inlassen, zeker niet op parkings in Frankrijk.

Maar in het heen rijden had ik wel wat tijd. En ik had ook wat vakantie nodig, na die eerste ellendige maanden vol quarantaine en sociale bubbels en zo. Toen ben ik voor het eerst gestopt in Le Grand Hôtel du Lion D’Or in Romorantin-Lanthenay in de Sologne regio in de Zuiderse Loire-vallei.

Ik wou per se een charmant hotel vinden mèt een restaurant met een Michelin ster, een paar uur voorbij Parijs, op weg naar de Gers (waar ik twee dagen bij vrienden ging logeren) en de keuze was in de regio niet zo ontzettend groot. Maar met de Lion D’Or heb ik die zomer duidelijk goed gegokt. De kamers waren dan wel een klein beetje ouderwets, maar dat kan ik hebben, en ze waren wel schoon en groot en luxueus. Ideale slaapplek voor onderweg.

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire
Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire
Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Maar de belangrijkste reden waarom het zo’n zalige plek is om te vertoeven, is wel het fantastische restaurant. Eentje met een rijke traditie. Le Grand Hôtel du Lion D’Or is al een hotel, café en restaurant sinds 1774 en is daarmee één van de oudste gastronomische tempels van Frankrijk. En ik moet zeggen: de keuken van chef Didier Clément is er eentje waar ik ontzettend van hou. Klassiek maar behoorlijk ingenieus, met mooie topproducten, en met veel aandacht voor groenten.

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire
Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Hoe de chef bijvoorbeeld de courgettebloemen vulde met een delicate bereiding van krab en daar dan diverse bereidingen van tomaat bij serveerde was niet alleen een kunstwerk voor het oog maar ook heerlijk om te proeven. Ook bij de mooie langoustines serveerde hij licht gepekelde groenten, geniaal. Van de hapjes tot de desserts en de koekjes en snoepjes toe, het was een absoluut feest. Het is nu de derde keer dat ik hier dineer, en elke keer vind ik het heerlijk. Dat we deze keer ook buiten mochten dineren op de prachtige binnentuin van het hotel was zalig. Hier zullen we blijven terugkomen! Een aanrader voor iedereen die in deze regio passeren moet.

MENU

________

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Fleurs de Courgettes farcies de Chair de Tourteau
Eau de Tomate, Herbes du Jardin
_______

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire
Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Langoustines bretonnes, Pickles à l’Angélique
Spoom Coralline
________

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire
Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Saint-Pierre de petit bateau à l’Estragon
Lait de Pommes de terre
________

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire
Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Pigeon farci entre Chair et Peau, façon Babylonienne
Cuisse contisée aux Epices douces
________

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Fromages de Chèvres fermiers affinés par nos soins
________

Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire
Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire
Le Grand Hôtel du Lion D'Or: klassieker in de Loire

Dessert Surprise

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

De Juwelier Amsterdam Sven Ornelis Would Be Chef3

De Juwelier: Franse keuken in Amsterdam

Vorige vrijdag gingen we naar Amsterdam met een heel specifieke reden: we gingen naar De Laatste Ronde, de allerlaatste theatershow van cabaretier Youp van ‘t Hek, in het legendarische theater Carré … Lees meer

Taco Mendez

De spannendste pop-up in Barcelona: Taco Mendez

Jarenlang waren wij grote fan van Hoja Santa in Barcelona, een gastronomisch Mexicaans restaurant in de stal van Albert Adria. In hetzelfde pand zat het speelsere goedkopere zusterrestaurant Niño Viejo waar je heerlijke taco’s kon eten … Lees meer

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Dit nieuwe restaurant in Barcelona is thé place to be!

Minder dan een jaar geleden ging er een nieuw restaurant open in Barcelona. In het chique 5-sterren Palace Hotel (de vroegere Ritz), waar vroeger sterrenrestaurant Caelis nog zat, ging het nieuwe “Amar” open … Lees meer

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Topgastronomie in Tenerife: M.B.

Toen ik gevraagd werd om op 21 juli te gaan DJ’n voor een paar honderd Belgen in Tenerife had ik er meteen zin in. Ik was nog nooit op “het eiland van de eeuwige lente” geweest en dus vond ik het een mooie aanleiding om daar eens verandering in te brengen … Lees meer

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Come. Een schitterende Mexicaanse ster in Barcelona!

Covid was een ramp voor de culinaire wereld. Overal, maar zeker in mijn geliefde Barcelona. De zieltogende horeca werd er veel minder gesteund dan bij ons in België en een paar prachtige restaurants gingen kopje onder … Lees meer

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Le Grand Verre van Wout Bru in Durbuy

Wout Bru is een geweldige chef. Daar bestaat geen discussie over. Ik heb de voorbije twintig jaar meer dan één keer fantastisch mogen eten aan verschillende van zijn tafels op verschillende locaties, en elke keer was het top … Lees meer

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

La Petite Colombe: een indrukwekkend restaurant

Save the best for last, zeggen ze altijd. Voor de laatste avond van onze vakantie in het zalige Zuid-Afrika hadden we nog geen restaurant geboekt. Ik wou eerst eens kijken of er een restaurant in ons hotel Delaire Graff zo lekker was dat we er een tweede keer zouden gaan eten, of misschien wilden we wel last minute een restaurantje boeken dat we op onze wandelingen in Stellenbosch waren tegengekomen … Lees meer

La Colombe: jammer van de geluids overlast

La Colombe: jammer van de geluids overlast

Deze bespreking van La Colombe in Zuid-Afrika hadden jullie nog tegoed! Nadat we door een hevig onweer boven Londen met een vertraging van meer dan 24 uur begin november in Kaapstad arriveerden waren we blij dat we voor de tweede avond La Colombe, het op één na beste restaurant van Afrika geboekt hadden … Lees meer