Gegratineerde bloemkool en aardappeltjes met yoghurt en kurkuma
Recept

Gegratineerde bloemkool en aardappeltjes met yoghurt en kurkuma

Dit heb je nodig 4 personen

  • 1 bloemkool
  • 6 aardappeltjes
  • 2 kleine potjes yoghurt
  • 2 el kurkuma
  • 2 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el venkelzaadjes
  • 150 g gemalen kaas
Gegratineerde bloemkool en aardappeltjes met yoghurt en kurkuma

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Snij de bloemkool in roosjes. Kook ze in ongeveer 6 minuten gaar.

2 / 6

Verdeel de aardappeltjes in blokjes en kook ze tegelijk gaar.

3 / 6

Meng de twee potjes yoghurt met de kurkuma, het gerookt paprikapoeder en de venkelzaadjes.

4 / 6

Meng de aardappelen en de bloemkoolroosjes in de gekruide yoghurt. Doe alles in een ovenschotel.

5 / 6

Strooi er rijkelijk de gemalen kaas over en zet in de oven onder grill.

6 / 6

Laat in de oven tot er een lekker bruin korstje op de pruttelende bloemkoolschotel staat.

Laat het smaken.

Dit moet echt een van de lekkerste vegetarische recepten zijn die ik de afgelopen jaren heb gemaakt. Nu ben ik altijd al een grote fan geweest van de (milde) Indiase keuken, maar deze onvervalste gratin is echt wel het beste van vele werelden: een beetje van bij ons, een beetje tropisch ook, met wat lekkere Indiase invloeden. Hij is in géén tijd klaar, en zo lekker dat geen mens nog snakt naar vlees of vis bij deze ovenschotel.

Bereiding

  1. Snij de bloemkool in roosjes. Kook ze in ongeveer 6 minuten gaar.
  2. Verdeel de aardappeltjes in blokjes en kook ze tegelijk gaar.
  3. Meng de twee potjes yoghurt met de kurkuma, het gerookt paprikapoeder en de venkelzaadjes.
  4. Meng de aardappelen en de bloemkoolroosjes in de gekruide yoghurt. Doe alles in een ovenschotel.
  5. Strooi er rijkelijk de gemalen kaas over en zet in de oven onder grill.
  6. Laat in de oven tot er een lekker bruin korstje op de pruttelende bloemkoolschotel staat.

mijn wijntip

Wijn Ornelis Grüner Veltliner

Prachtige en levendige groengele wijn met fonkelende reflecties. Zuiver en fris, waar de Grüner Veltliner zo geliefd om is, met een zacht trekje en een typische kruidige toets. Met smaken van gele appel, ananas, mango en een pittig pepertje. 100% Grüner Veltliner. 13% alc. De wijn is breed inzetbaar, zowel als aperitief als ook bij vele gerechten.

Bestel hier mijn grüner veltliner

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Dit is het winnende mosselrecept 2023 #advertentie

Enkele maanden geleden had ik belangrijk nieuws. Als trotse mosselambassadeur mocht ik alle Vlaamse hobbykoks uitdagen om het meest originele en lekkere Zeeuwse mosselrecept van 2023 te bedenken … Lees meer

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry

Licht, lekker, en een beetje exotisch, deze pikante kippenballetjes met maïs en boontjes in een lichte kokoscurry. Een absolute smaakbom, geïnspireerd op de Aziatische keuken … Lees meer

Hoe maak je fried rice?

Hoe maak je fried rice?

Het is vandaag Fried Rice day. Een zalig gerecht waarmee je restjes rijst, groenten en andere ingrediënten makkelijk kunt verwerken. En nog eens een heel lekker gerecht ook … Lees meer

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Zeeuwse mosselen met chorizo #advertentie

Bij de voorstelling van de Zeeuwse hangcultuur mosselen een paar weken geleden, mocht ik koken voor de aanwezige gasten en de pers. Ik droomde al van Spanje, en maakte een wokgerecht met lekkere tomaten, veel verse kruiden, Noilly Prat en chorizo … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer