Crème van zeeëgel met Comté
Recept

Crème van zeeëgel met Comté #advertentie

Dit heb je nodig 4 personen

  • 4 zeeëgels
  • 2 sjalotje
  • 2 dl droge witte wijn
  • 1 dl volle room
  • 1 ei
  • Een halve citroen
  • 75 gr geraspte comté
  • 1 boterham wit toastbrood
  • Bieslook
Crème van zeeëgel met Comté

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Snij de zeeëgel met een schaar open. Eigenlijk snij je een dekseltje of hoedje boven af, zodat je de zeeëgel kuisen en later uitlepelen kan.

2 / 6

Enkel de oranje vrucht van de zeeëgel is lekker, de bruine en zwarte troep eromheen moet je voorzichtig verwijderen met een lepetje, eventueel voorzichtig onder stromend water. De oranje vrucht haal je er ook voorzichtig uit. Hou per zeeëgel een mooi “partje” of “billetje” over en leg dat opzij.

3 / 6

Stoof wat sjalotjes tot ze mooi glazig zijn. Voeg de witte wijn toe en een klein beetje citroensap en laat inkoken. Voeg vervolgens de room toe en laat die ook inkoken.

4 / 6

Voeg een liaison toe, een eitje dat je losgeroerd hebt in wat room. Voeg daarna de geraspte comté toe en de verse zeeegel, mix de crème met een staafmixer glad, en verdeel in de leeggelepelde schalen.

5 / 6

Plaats de opnieuw gevulde zeeëgels vlak voor het serveren enkele minuutjes in een voorverwarmde oven van 160 graden.

6 / 6

Snij met een vormpje kleine cirkeltjes uit toastbrood en bak die tot ze goudbruin zijn in een hete pan in de olijfolie. Laat afkoelen en leg er een mooi oranje partje rauwe zeeëgel op, werk af met heel fijn gesnipperde bieslook. Serveer naast de crème van zeeëgel.

Laat het smaken.

Lieve volgers van Would Be Chef, dit moet zo’n beetje mijn favoriete “hapje” ever zijn. In Via Veneto, ons favoriete restaurant in Barcelona is dit een absolute klassieker. Wanneer ze gegratineerde zeeëgel voorschotelen ben ik echt in de zevende hemel. Want ook al is zeeëgel niet zo duur als je zou denken, het is wel een absolute delicatesse. Bij ons misschien iets minder bekend . Maar zeker met de feestdagen zal je visboer ze voor je kunnen bestellen.

In combinatie met een heerlijk sausje op basis van witte wijn en mijn absolute lievelingskaas Comté is dit een gigantische smaakbom. Niet bang  zijn om dit aan je gasten te serveren. Het ziet er misschien een beetje speciaal uit, maar het is echt ontzettend lekker, en een stuk makkelijker om klaar te maken dan je zou vermoeden. En het is vooral een uniek, feestelijk hapje of voorgerecht!

Voor mij is mijn Nobel Chardonnay, een prachtige Belgische witte wijn die in Lochristi werd gemaakt, de ideale combinatie bij dit prachtige gerecht. Je kunt de Nobel Chardonnay hier bestellen.

Bereiding

  1. Snij de zeeëgel met een schaar open. Eigenlijk snij je een dekseltje of hoedje boven af, zodat je de zeeëgel kuisen en later uitlepelen kan.
  2. Enkel de oranje vrucht van de zeeëgel is lekker, de bruine en zwarte troep eromheen moet je voorzichtig verwijderen met een lepetje, eventueel voorzichtig onder stromend water. De oranje vrucht haal je er ook voorzichtig uit. Hou per zeeëgel een mooi “partje” of “billetje” over en leg dat opzij.
  3. Stoof wat sjalotjes tot ze mooi glazig zijn. Voeg de witte wijn toe en een klein beetje citroensap en laat inkoken. Voeg vervolgens de room toe en laat die ook inkoken.
  4. Voeg een liaison toe, een eitje dat je losgeroerd hebt in wat room. Voeg daarna de geraspte comté toe en de verse zeeegel, mix de crème met een staafmixer glad, en verdeel in de leeggelepelde schalen.
  5. Plaats de opnieuw gevulde zeeëgels vlak voor het serveren enkele minuutjes in een voorverwarmde oven van 160 graden.
  6. Snij met een vormpje kleine cirkeltjes uit toastbrood en bak die tot ze goudbruin zijn in een hete pan in de olijfolie. Laat afkoelen en leg er een mooi oranje partje rauwe zeeëgel op, werk af met heel fijn gesnipperde bieslook. Serveer naast de crème van zeeëgel.

Meer lezen over mijn liefde voor Comté, en de manier waarop ik de kaas het liefste degusteer, kun je lezen in onderstaand artikel.

https://wouldbechef.be/nieuws/comte-is-echt-mijn-lievelingskaas-en-ik-eet-die-zo-collab/

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Vandaag heb ik kaaskoekjes gemaakt die ik vul met een zachte mousse van Comté, gepekelde groene selder en lekkere ham … Lees meer

ZEEUWSE MOSSELEN OP PERUVIAANSE WIJZE #advertentie

Zeeuwse mosselen op peruviaanse wijze #advertentie

We gaan met dit gerecht twee keer op reis. Eerst gaan we onze lekkere mosselen in Zeeland halen, want de Zeeuwse mosseltjes zijn gewoon de beste. En we gaan ook even helemaal naar Zuid-Amerika, naar Peru … Lees meer

Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie

Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie

Soms moet je het jezelf niet al te moeilijk maken. Dit is een zalig hapje waar niet al teveel werk in kruipt. Vraag gewoon aan je slager om mooie plakjes roze rosbief … Lees meer

Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie

Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie

Dit is een koninklijk hapje, dat evengoed, in een grotere versie zoals hier, een zalig voorgerecht kan zijn. De combinatie van het gerookte van de heilbot, met de aardappelen die je in zoutkorst bereidt, en daar de zelf opgelegde komkommer bij, samen met de zure room, maakt dit een prachtige Scandinavische aandoende basis waarbij de heerlijke Belgische kaviaar van Royal Belgian Caviar geweldig tot z’n recht komt … Lees meer