Kun je zelf groenten pickelen?
Nieuws

Kun je zelf groenten pickelen?

14 november is wereld pickles dag, en dat is een culinaire feestdag die ik niet graag zomaar laat passeren. Want niks zo lekker als gepickelde groenten bij een gerecht. Zelfgemaakte ingelegde groenten zijn een smakelijke manier om groenten langer te bewaren en extra smaak toe te voegen aan je maaltijden. Je kunt ze als bijgerecht serveren of als garnituur, bij snacks, salades, paté of tussen sandwiches. Het krokante en (zoet-)zure van zo’n gepekelde groentjes past bij zoveel lekkers, en ze zijn eigenlijk niet zo moeilijk om zelf te maken.  En het fijne is: gepekelde groenten kunnen enkele weken tot enkele maanden in de koelkast worden bewaard, afhankelijk van het soort groenten en de bereiding. Hier is een eenvoudige manier om je groenten zelf te pickelen:

Je hebt niet zoveel nodig om zelf aan de slag te gaan. Begin met kraakverse groenten (bijvoorbeeld komkommer, maar ook wortelen, radijs, paprika, bloemkool, enzovoort). Daarnaast heb je water en azijn nodig (dat kan witte wijnazijn zijn, appelciderazijn of rijstazijn), suiker en zout en lekkere kruiden en specerijen naar smaak (bijvoorbeeld knoflook, dille, mosterdzaad, zwarte peperkorrels, chilipepers, etc.)

Was de groenten en snij ze vervolgens in de gewenste grootte en vorm. Breng in een pan een mengsel van gelijke delen water en azijn aan de kook. Voeg suiker en zout toe naar smaak. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met twee kopjes azijn en twee kopjes water, en daar dan 4 eetlepels suiker en 3 koffielepels zout aan toevoegen. Ik doe sowieso veel meer suiker in het mengsel dan zout, waar ik liever niet mee overdrijf. Maar pas de smaak gerust aan zoals je zelf wilt. Heel belangrijk: voeg lekkere kruiden en specerijen toe aan de pan en laat ze even meekoken om smaak aan de vloeistof toe te voegen.

Doe de gesneden groenten in glazen potten en giet de hete azijnoplossing erover, zorg ervoor dat de groenten volledig bedekt zijn. Sluit de potten goed af en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de potten in de koelkast en laat de groenten minstens een dagje lekker marineren voordat je ze consumeert. Geloof me: hoe langer je ze laat staan, hoe sterker de smaak zal worden. Deze gepekelde groenten kunnen weken en soms maanden bewaard worden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Ik neem je de komende weken mee op culinaire reis!

Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer

Hoe groot kunnen kreeften worden?

Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer

Dit zou een ober toch echt niet mogen doen…

Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Een grote fout die ik maak in mijn keuken, en jij wellicht ook…

24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer

Buns met pulled duck, gepekelde rode ui en hoisin mayonaise

22 augustus is Bao Day! Laat ons dat vieren met dit toprecept.

Ik ben een grote fan van Bao buns, en heel vaak als mensen bij me komen eten serveer ik dit als een van de gerechten. Een bao, ook wel bekend als baozi of bao bun, is een gestoomd broodje afkomstig uit de Chinese keuken … Lees meer

Zijn bijen gevaarlijk? En welk nut hebben ze eigenlijk?

17 augustus is World honey bee day. Veel mensen zijn bang van bijen, maar dat is eigenlijk niet nodig. Honingbijen zijn over het algemeen niet agressief en ze zullen alleen steken als ze zich bedreigd voelen … Lees meer

Waar komt Bratwurst vandaan? En een goede tip om die eens anders klaar te maken!

16 augustus is World Bratwurst Day. Je zal er wellicht niet van schrikken maar bratwurst komt oorspronkelijk uit Duitsland, en is er tot op vandaag super populair … Lees meer