Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa
Recept

Gemarineerde gamba’s met frisse salade van quinoa

Dit heb je nodig 4 personen

  • 600 gram gepelde gamba’s
  • een flinke scheut olijfolie
  • het sap van 2 limoenen
  • 2 el zoete sojasaus
  • 2 el honing
  • een paar druppels tabasco
  • peper en zout
  • 250 gr Quinoa
  • 1 groente bouillonblokje
  • 1 granny Smith appel
  • 1 grote ui
  • 1 halve venkel
  • Een handvol versie dille
  • Een scheut olijfolie
  • 3 el mayonaise
  • 2 el graanmosterd
Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Bereiding

6 stappen

1 / 6

Maak eerst de marinade. Meng alle ingrediënten, de olijfolie, het sap van 2 limoenen, 2 eetlepels zoete sojasaus, 2 eetlepels vloeibare honing, wat tabasco en peper en zout en proef of je de verhoudingen lekker vindt, anders kan je er nog steeds wat extra zuur, zoet of pit aan toevoegen, naar smaak

2 / 6

Leg de gamba’s in de marinade en laat een uurtje of twee marineren. Vervolgens bak je ze met de marinade in een lekker hete pan.

3 / 6

Wanneer de gamba’s gebakken zijn zal de marinade een soort van gereduceerde, stroperige saus geworden zijn. Het is altijd lekker om er wat zeste van limoen over te raspen

4 / 6

Kook de quinoa op een rustig vuurtje in water waar je een bouillonblokje hebt aan toegevoegd. Volg de kooktijden die je op de verpakking vindt. Giet het vocht af en laat de Quinoa afkoelen.

5 / 6

Snipper de ui, de appel en halve venkel (of een volledige, als je grote fan bent) en meng die onder de quinoa samen met de fijngesnipperde dille

6 / 6

Breng op smaak met wat peper, zout, de mayonaise en de graanmosterd en naar smaak een scheut olijfolie als je vindt dat de salade te droog zou zijn

DRESSEREN

1 stap

1 / 1

Serveer de frisse quinoasalade in een torentje het midden van het (diepe) bord met daaromheen de gebakken gamba’s in de marinade met wat limoenzeste erover heen.

Laat het smaken.

Dit is een prima gerechtje voor wie graag licht en gezond eet: heerlijke gepelde verse gamba’s die je een beetje spicy maar tegelijk zoet met wat honing, sojasaus en frisse limoen marineert en vervolgens bakt.

Daarbij serveer je een hippe, frisse quinoasalade met granny smith, wat gesnipperde ui, dille en venkel. Simpel. Smaakvol. Relax vooral.

Ik heb dit gerechtje ooit eens gemaakt op een hete vakantiedag in Barcelona voor mijn grote vriend Roger Van Damme en z’n gezin, en Roger was er zo enthousiast over dat hij mijn zelfverzonnen quinoasalade later zelfs eens geserveerd bij één van z’n suggesties in “Het Gebaar”. En toegegeven, dat vindt een would-be chef als ik stiekem wel een mooi compliment.

Bereiding

  1. Maak eerst de marinade. Meng alle ingrediënten, de olijfolie, het sap van 2 limoenen, 2 eetlepels zoete sojasaus, 2 eetlepels vloeibare honing, wat tabasco en peper en zout en proef of je de verhoudingen lekker vindt, anders kan je er nog steeds wat extra zuur, zoet of pit aan toevoegen, naar smaak
  2. Leg de gamba’s in de marinade en laat een uurtje of twee marineren. Vervolgens bak je ze met de marinade in een lekker hete pan.
  3. Wanneer de gamba’s gebakken zijn zal de marinade een soort van gereduceerde, stroperige saus geworden zijn. Het is altijd lekker om er wat zeste van limoen over te raspen
  4. Kook de quinoa op een rustig vuurtje in water waar je een bouillonblokje hebt aan toegevoegd. Volg de kooktijden die je op de verpakking vindt. Giet het vocht af en laat de Quinoa afkoelen.
  5. Snipper de ui, de appel en halve venkel (of een volledige, als je grote fan bent) en meng die onder de quinoa samen met de fijngesnipperde dille
  6. Breng op smaak met wat peper, zout, de mayonaise en de graanmosterd en naar smaak een scheut olijfolie als je vindt dat de salade te droog zou zijn

DRESSEREN

  1. Serveer de frisse quinoasalade in een torentje het midden van het (diepe) bord met daaromheen de gebakken gamba’s in de marinade met wat limoenzeste erover heen.

MIJN WIJNTIP

MIJN WIJN ORNELIS ROSÉ

Dé topseller van Wijn Ornelis: mijn rosé.  Fonkelend roze, frisdroog en vol aardbei en framboos.  De perfecte wijn om met familie en vrienden van te genieten onder goed gezelschap van de zon, een lekkere maaltijd en mooie verhalen.

BESTEL HIER MIJN WIJN ORNELIS ROSÉ

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Aspergesalade met gekookte ham

Aspergesalade met gekookte ham

Natuurlijk zijn asperges ook op de boterham erg lekker. Samen met de gekookte ham en de lekkere kruiden is dit een mooie spread voor op de boterham. Je kunt uiteraard verse asperges gebruiken, die zijn het lekkerste, maar als die er niet zijn kun je ze ook uit blik of bokaal gebruiken … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer

Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Gewokte spruitjes met hazelnoten, rode ui en feta

Laat ons eens een gerecht maken met een groente waar we echt trots op mogen zijn. Zowel in het Frans, in het Engels en zelfs in het Pools worden spruitjes immers vernoemd naar onze Belgische hoofdstad … Lees meer

Salade met verse tonijn ketjap

Salade met verse tonijn ketjap

Dit is een klassieker uit mijn eerste kookboek, een recept dat al zeker tien jaar meegaat bij ons thuis, en misschien zelfs al langer. Je zou kunnen zeggen dat dit een soort van “salade niçoise” is, maar zonder eitjes en olijven dan, en een beetje met een Aziatische toets … Lees meer