Salade met verse tonijn ketjap
Recept

Salade met verse tonijn ketjap

Dit heb je nodig 4 personen

  • 200 g groene boontjes
  • 12 krielaardappeltjes
  • 12 trostomaatjes
  • 1 rode ui
  • 300 g tonijnsteak
  • 8 ansjovisfiletjes
  • Peper en zout
Voor de ketjap:
  • Sojasaus
  • 1 el balsamico
  • Het sap van 1 limoen
Salade met verse tonijn ketjap

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Kook de boontjes en de aardappeltjes beetgaar. Snij de aardappeltjes in kwartjes.

2 / 9

Snij ook de trostomaatjes in kwartjes.

3 / 9

Snij de rode ui in flinterdunne ringen.

4 / 9

Snij de tonijnsteak in blokjes en marineer kort in de ketjap: gemaakt met zoete sojasaus, de balsamico en het limoensap.

5 / 9

 Kruid af met peper en zout.

6 / 9

Bak de tonijnblokjes op één kant in een hete wok. Wel even schudden en pas na een minuutje of twee heel even opschudden in de pan.

7 / 9

Serveer alles in laagjes door elkaar op de vier borden.

8 / 9

Leg er de ansjovisfiletjes over.

9 / 9

Laat de marinade nog een klein beetje inkoken en lepel ze over de salade.

Laat het smaken.

Dit is een klassieker uit mijn eerste kookboek, een recept dat al zeker tien jaar meegaat bij ons thuis, en misschien zelfs al langer. Je zou kunnen zeggen dat dit een soort van “salade niçoise” is, maar zonder eitjes en olijven dan, en een beetje met een Aziatische toets. Hoe dan ook: deze maaltijdsalade die je ook als voorgerechtje kunt serveren, met deze kort gebakken tonijn, is en blijft een absolute aanrader.

Bereiding

  1. Kook de boontjes en de aardappeltjes beetgaar. Snij de aardappeltjes in kwartjes.
  2. Snij ook de trostomaatjes in kwartjes.
  3. Snij de rode ui in flinterdunne ringen.
  4. Snij de tonijnsteak in blokjes en marineer kort in de ketjap: gemaakt met zoete sojasaus, de balsamico en het limoensap.
  5.  Kruid af met peper en zout.
  6. Bak de tonijnblokjes op één kant in een hete wok. Wel even schudden en pas na een minuutje of twee heel even opschudden in de pan.
  7. Serveer alles in laagjes door elkaar op de vier borden.
  8. Leg er de ansjovisfiletjes over.
  9. Laat de marinade nog een klein beetje inkoken en lepel ze over de salade.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Sven-A-259642-foie-gras-praline-

Foie gras praline met popcorn, bieslook, mango en witte chocolade

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Tartaar van tonijn met granité van limoen en appel

Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer

Noma Bloempotje

Bloempotje geïnspireerd door Noma

Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer

Spring rolls van Peking Duck

Spring rolls van Peking Duck

Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer