Salade met verse tonijn ketjap

Dit is een klassieker uit één van mijn eerste kookboek, een recept dat al zeker tien jaar meegaat bij ons thuis, en misschien zelfs al langer. Je zou kunnen zeggen dat dit een soort van “salade niçoise” is, maar zonder eitjes en olijven dan, en een beetje met een Aziatische toets. Hoe dan ook: deze maaltijdsalade die je ook als voorgerechtje kunt serveren, met deze kort gebakken tonijn, is en blijft een absolute aanrader.

Bereiding

  1. Kook de boontjes en de aardappeltjes beetgaar. Snij de aardappeltjes in kwartjes.
  2. Snij ook de trostomaatjes in kwartjes.
  3. Snij de rode ui in flinterdunne ringen.
  4. Snij de tonijnsteak in blokjes en marineer kort in de ketjap: gemaakt met zoete sojasaus, de balsamico en het limoensap.
  5.  Kruid af met peper en zout.
  6. Bak de tonijnblokjes op één kant in een hete wok. Wel even schudden en pas na een minuutje of twee heel even opschudden in de pan.
  7. Serveer alles in laagjes door elkaar op de vier borden.
  8. Leg er de ansjovisfiletjes over.
  9. Laat de marinade nog een klein beetje inkoken en lepel ze over de salade.