Salade met verse tonijn ketjap
Recept

Salade met verse tonijn ketjap

Dit heb je nodig 4 personen

  • 200 g groene boontjes
  • 12 krielaardappeltjes
  • 12 trostomaatjes
  • 1 rode ui
  • 300 g tonijnsteak
  • 8 ansjovisfiletjes
  • Peper en zout
  • Voor de ketjap:
  • Sojasaus
  • 1 el balsamico
  • Het sap van 1 limoen
Salade met verse tonijn ketjap

Bereiding

9 stappen

1 / 9

Kook de boontjes en de aardappeltjes beetgaar. Snij de aardappeltjes in kwartjes.

2 / 9

Snij ook de trostomaatjes in kwartjes.

3 / 9

Snij de rode ui in flinterdunne ringen.

4 / 9

Snij de tonijnsteak in blokjes en marineer kort in de ketjap: gemaakt met zoete sojasaus, de balsamico en het limoensap.

5 / 9

 Kruid af met peper en zout.

6 / 9

Bak de tonijnblokjes op één kant in een hete wok. Wel even schudden en pas na een minuutje of twee heel even opschudden in de pan.

7 / 9

Serveer alles in laagjes door elkaar op de vier borden.

8 / 9

Leg er de ansjovisfiletjes over.

9 / 9

Laat de marinade nog een klein beetje inkoken en lepel ze over de salade.

Laat het smaken.

Dit is een klassieker uit mijn eerste kookboek, een recept dat al zeker tien jaar meegaat bij ons thuis, en misschien zelfs al langer. Je zou kunnen zeggen dat dit een soort van “salade niçoise” is, maar zonder eitjes en olijven dan, en een beetje met een Aziatische toets. Hoe dan ook: deze maaltijdsalade die je ook als voorgerechtje kunt serveren, met deze kort gebakken tonijn, is en blijft een absolute aanrader.

Bereiding

  1. Kook de boontjes en de aardappeltjes beetgaar. Snij de aardappeltjes in kwartjes.
  2. Snij ook de trostomaatjes in kwartjes.
  3. Snij de rode ui in flinterdunne ringen.
  4. Snij de tonijnsteak in blokjes en marineer kort in de ketjap: gemaakt met zoete sojasaus, de balsamico en het limoensap.
  5.  Kruid af met peper en zout.
  6. Bak de tonijnblokjes op één kant in een hete wok. Wel even schudden en pas na een minuutje of twee heel even opschudden in de pan.
  7. Serveer alles in laagjes door elkaar op de vier borden.
  8. Leg er de ansjovisfiletjes over.
  9. Laat de marinade nog een klein beetje inkoken en lepel ze over de salade.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer