Wat is World Food Day? En waarom vind ik het zo belangrijk.
Nieuws

Wat is World Food Day? En waarom vind ik het zo belangrijk.

World Food Day, of Wereldvoedseldag, is een internationale dag die op 16 oktober van elk jaar wordt gevierd. Deze dag werd in 1945 opgericht door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en heeft tot doel bewustzijn te creëren over voedselzekerheid en voedselgerelateerde kwesties over de hele wereld. World Food Day richt zich op verschillende doelstellingen:

  1. Hongerbestrijding: Het benadrukt de noodzaak om honger en ondervoeding wereldwijd te verminderen en uiteindelijk uit te bannen. Het bevordert inspanningen om mensen toegang te geven tot voldoende voedzaam voedsel.
  2. Duurzame voedselproductie: World Food Day moedigt duurzame landbouwpraktijken aan om de voedselproductie te verbeteren en tegelijkertijd het milieu te beschermen. Dit omvat onder meer het verminderen van voedselverspilling en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.
  3. Voedselverspilling: Het benadrukt het belang van het verminderen van voedselverspilling op mondiale schaal. Voedselverspilling draagt bij aan honger en heeft negatieve gevolgen voor het milieu.
  4. Voedselbewustzijn: World Food Day moedigt mensen aan om na te denken over de voedselkeuzes die ze maken, de impact van voedselproductie op het milieu en de noodzaak van eerlijke handel in voedselproducten.
  5. Samenwerking: De dag moedigt samenwerking aan tussen regeringen, organisaties, en individuen om wereldwijde voedseluitdagingen aan te pakken en duurzame oplossingen te bevorderen.

Ik vind dit persoonlijk een super belangrijke dag om aandacht aan te besteden, er gaat in onze wereld immers zoveel voedsel verloren, en dat is zo ontzettend jammer als je weet hoeveel mensen in absolute armoede en met constante honger moeten leven. Het is een schande dat we daar met z’n allen nog geen oplossing voor verzonnen hebben. En eten weggooien stoot mij persoonlijk dan ook enorm tegen te borst. Elke keer als ik het wel moet doen schaam ik me diep. Ook omdat je met de restjes in je frigo en voorraadkast vaak nog de spannendste en lekkerste gerechten kunt klaarmaken.

Gerelateerde nieuwsberichten

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer

Belachelijke gewoonte? Of topidee?

Een “doggy bag” vragen? Belachelijk? Of net een topidee?

Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer