Wat is het verschil tussen noedels en pasta
Nieuws

Wat is het verschil tussen noedels en pasta

6 oktober is elk jaar opnieuw World Noodle Day. Maar wat is het verschil tussen noedels en pasta? Als die vraag in een quiz zou komen zou ik geen tien op tien scoren denk ik, al zijn er een aantal duidelijke verschillen. Ik zet ze even voor je op een rij. Noodles en pasta zijn beide deegwaren, dat is de grootste gelijkenis, maar ze verschillen echt wel op verschillende manieren.

  1. Noodles worden traditioneel gemaakt van tarwebloem, terwijl pasta ook gemaakt kan worden van tarwe, durum-tarwe, eieren of andere granen.
  2. Noodles hebben hun oorsprong in Azië, vooral in landen als China en Japan, terwijl pasta een lange geschiedenis heeft in de Italiaanse keuken. Ook in Spanje zit pasta in de traditie trouwens.
  3. Noodles zijn meestal lang en dun van vorm, terwijl pasta in tientallen verschillende vormen en maten kan voorkomen, zoals penne, fusilli, of spaghetti.
  4. Pasta kan ook een gladdere textuur hebben dan sommige noedelsoorten.
  5. Noodles worden vaak gekookt door ze in kokend water te blancheren, terwijl pasta doorgaans in ruim gezouten water wordt gekookt. Pasta wordt soms ook gebakken of in ovenschotels verwerkt.
  6. Noodles hebben een neutrale smaak en nemen goed de smaken op van sauzen en bouillons, terwijl pasta een lichte tarwesmaak kan hebben en wat sauzen betreft kan variëren van tomatensaus tot romige sauzen.
  7. Noodles worden vaak gebruikt in Aziatische gerechten zoals lo mein, ramen en pho, terwijl pasta de basis vormt voor populaire Italiaanse gerechten zoals spaghetti Bolognese, lasagne en fettuccine Alfredo.

Kortom, ze lijken dan wel op elkaar en worden grotendeels op dezelfde manier gemaakt, maar er zijn toch een aanral duidelijke verschillen in ingrediënten, bereidingswijzen en toepassingen, wat niet onlogisch is, want ze komen uit verschillende culinaire tradities.

Gerelateerde nieuwsberichten

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer

Belachelijke gewoonte? Of topidee?

Een “doggy bag” vragen? Belachelijk? Of net een topidee?

Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer