Waar komt de banana split vandaan?
Nieuws

Waar komt de banana split vandaan?

Vandaag, 25 augustus, is Banana Split day. En dan verwijs ik niet naar het legendarische verborgen camera-programma op de Nederlandse TV, maar naar het beroemde nagerecht. Het dessert Banana Split vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten en zou voor het eerst gecreëerd zijn in het begin van de 20e eeuw. Volgens de overlevering werd het werd bedacht door Ernest Hazard, de eigenaar van een ijszaak genaamd “Hazard’s” in Wilmington, Ohio.

De eerste Banana Split werd geserveerd op 23 september 1904. Het idee ontstond toen Hazard enkele ingrediënten combineerde die hij toevallig voorhanden had: een banaan, doorgesneden in de lengte, en drie smaken ijs (chocolade, vanille en aardbei), chocoladesiroop, ananassiroop en aardbeiensiroop, gegarneerd met gehakte noten en slagroom.

Het dessert werd al snel ontzettend populair en verspreidde zich over de Verenigde Staten. De naam “Banana Split” verwijst uiteraard naar de gespleten banaan die als basis dient voor het dessert.  Het dessert wordt vaak geserveerd in ijssalons, restaurants en zelfs thuis. De Banana Split is een klassiek Amerikaans dessert dat intussen al lang wereldwijd bekendheid heeft verworven, want ook bij ons staat het al tientallen jaren op de kaart van de meeste tearooms.

Gerelateerde nieuwsberichten

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer

Belachelijke gewoonte? Of topidee?

Een “doggy bag” vragen? Belachelijk? Of net een topidee?

Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer