Bram Laebens
Nieuws

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren. Dus als ze moederdag in pakweg Namen of Luik op 13 oktober zouden vieren, dan zou ik meedoen en drie keer per jaar driewerf hoera roepen. Leve alle moeders, en oma’s dus!

Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven. Ik heb van mijn mama Anny bijzonder veel geleerd. En niet alleen koken. Maar zeker ook dat. Ik ben dan ook zo blij dat Mijn Mama’s Kookboek zo goed blijft verkopen. Met dat boek breng ik een ode aan mijn mama, en samen steunen we de projecten van mijn papa in India om meisjes die anders niet eens naar school hadden kunnen gaan hun volledige studies te betalen.

Los van lekker koken heb ik nog een paar andere levenslessen mee gekregen van mijn mama. Ik probeer ze nooit te vergeten, en als ik toch eens zou haperen, dan is mama er wel om zonder veel drama subtiel opmerkingen te maken en me bij te sturen.

  1. Doe maar gewoon. Mama houdt niet van teveel aanstellerij. In ons vak sta je veel in de belangstelling. Mama zelf heeft daar geen nood aan, en het kookboek mocht ik enkel maken omdat er een goed doel aan te pas kwam. Ook tegen ons zegt ze: doe maar gewoon, niemand is beter of belangrijker dan iemand anders.
  2. Mama vecht voor de onderdrukten. Ze is daar zelfs fanatiek in. De mensen die het lastig hebben om welke reden dan ook, die vinden bij mijn mama een luisterend oor. Ze doet ook aan vrijwilligerswerk. Dat deed ze al bij daklozen, drugsverslaafden, vluchtelingen en mensen met een beperking.
  3. Altijd lekker eten is belangrijk, en dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Maar eten weggooien dat vindt mama gruwelijk. Ze hadden het bij haar ouders thuis niet al te breed en er was veel respect voor de zelf gekweekte producten. Die gebruikte je helemaal op, niks ging verloren.
  4. Mama heeft veel geduld en kan veel klappen incasseren. Maar eens je haar echt pijn hebt gedaan is het niet eenvoudig om haar vertrouwen en respect terug te winnen. Hoogmoedige mensen of beterweters, daar heeft ze het niet zo voor.
  5. Geniet van de kleine dingen. Mama reist niet graag ver weg, een glaasje bubbels of een croque uit het vuistje na een mooie wandeling in het bos, zijn voor haar al voldoende. Het is een wijze levensles om het mooie in de kleine dingen te durven zien.

Fijne moederdag mama! Dikke knuffel en dankjewel voor alles

Je kunt Mijn Mama’s Kookboek nog steeds bestellen op www.silenro.be

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Gerelateerde nieuwsberichten

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer

Belachelijke gewoonte? Of topidee?

Een “doggy bag” vragen? Belachelijk? Of net een topidee?

Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer

10 ingrediënten die je best niet aan gasten serveert

Op het internet circuleren allerlei lijstjes met ingrediënten waar heel veel mensen een afkeer van hebben. Chefs gebruiken die lijstjes, omdat ze zeker bij menu’s proberen ingrediënten te gebruiken die zo weinig mogelijk mensen afschuwelijk vinden … Lees meer