Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald. Zo vroeg in het jaar zijn de schelpen al goed gevuld. “Wij zien een mooie, veelbelovende kwaliteit, dat gaat de komende weken alleen maar beter worden,” aldus mosselkweker Jan Bout. Het biologisch gecertificeerde Zeeuwse streekproduct, vol van gezonde eiwitten is vanaf nu verkrijgbaar voor fijnproevers in zowel België als Nederland.
Alleen in de schone, voedselrijke wateren van Zeeland – de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en het Veerse Meer – zijn geschikte, beschutte locaties voor het kweken van mosselen aan touwen, boven in het water. Het voedselaanbod is hier beter, waardoor hangcultuurmosselen vroeger zijn te oogsten dan de mosselen van de bodem. Slechts 5% van het totale Zeeuwse mosselaanbod – zo’n 2 miljoen kilo – is hangcultuur. De Zeeuwse bodemcultuurmosselen worden vanaf 3 juli verwacht.
De Zeeuwse hangcultuurkwekers brengen hun mosselen op de markt onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws, dat staat voor een 100% regionale herkomst. De kweek gebeurt geheel natuurlijk, op biologische wijze waardoor de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn dan ook MSC- en bio-gecertificeerd.
Mosselen zijn uitzonderlijke schelpdieren: voor hun voeding filteren ze algen uit het water en zetten deze om naar hoogwaardige gezonde eiwitten. In de kweek van hangcultuurmosselen hechten babymosselen (zogenaamd mosselzaad) zich in het water via de stroming vast aan touwen. De mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren.
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer
Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer