Druiven om middernacht brengen geluk!
Nieuws

Druiven om middernacht brengen geluk!

Het zijn de laatste uren van 2021. Alweer een wisselvallig jaar achter de kiezen. Persoonlijk kan ik niet klagen. Ikzelf en mijn geliefden zijn gezond gebleven, ik heb fijne radio mogen maken, deze blog is weer mooi gegroeid, ik heb een pop-up restaurant in Gent gehad in het voorjaar samen met Deliveroo, en in november heb ik www.wijnornelis.be gelanceerd. Kortom, een mooi jaar. Maar er was natuurlijk ook de pandemie, die het ons niet gemakkelijk heeft gemaakt. Ik ben, net als iedereen, ook behoorlijk pandemoe, maar wat doe je eraan? Je kunt niet anders doen dan er het beste van maken.

En dat gaan we het komende jaar dus ook proberen te doen. 2022 mag weer een grand cru jaar worden. Ik vrees dat we nog door wat lastige maanden heen moeten. Misschien komt er zelfs weer een soort van lockdown, maar intussen zijn we ook weer een pak slimmer en weten we hoe we ons daar door moeten slaan, op een zo veilig mogelijke manier. En na regen komt altijd zon, na de winter wordt het sowieso weer lente. De dagen zullen lengen en beetje bij beetje zullen we de pandemie ook meer onder controle krijgen.

Om twaalf uur, bij het slaan van de klok, gaan we klinken op een mooi nieuw jaar. En in Spanje worden dan druiven gegeten. Om middernacht op oudejaarsavond, dus aan het begin van het nieuwe jaar wordt bij elke klokslag een druif gegeten, twaalf in totaal. Die twaalf druiven staan voor de twaalf maanden van het jaar en zouden geluk brengen. Deze traditie ontstond blijkbaar in 1909 toen uit Alicante een partij verse druiven aankwam, midden in de winter. Om de goede oogst te vieren, en om iedereen geluk toe te wensen voor het nieuwe jaar werd toen bij elke klokslag een druif gegeten.

Overal in de groentewinkels en supermarkten in Spanje kun je nu kleine feestelijke verpakkingen kopen met twaalf druifjes, zodat je zelf niet moet beginnen tellen op oudejaarsavond. Gewoon een pakje druiven per gast kopen en je bent klaar voor de feestelijkheden. Ook op café en restaurant worden die sowieso voorzien, en iedereen smult mee op het ritme van de middernacht-klok. Je kunt het misschien in België ook proberen, waarom niet. En als je geen druiven hebt, neem dan een glas goede bubbels in de hand, dat zijn tenslotte ook druiven, en klink op een prachtig nieuw jaar.

Gerelateerde nieuwsberichten

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer

iStock

Een slim trucje om je lief vandaag te verrassen

Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer