De perfecte truc om oude wijn te redden!
Nieuws

De perfecte truc om oude wijn te redden!

Heb je dat ook wel eens voor? Dat je ergens van een familielid, bij een erfenis of zo, een oude fles wijn krijgt. Of misschien heb je zelf wel oude wijn in de kelder liggen omdat je die ooit gekocht hebt. En wanneer je zo’n oude fles dan openmaakt, dan breekt de kurk in duizend stukken of zakt zelfs half  in de fles. Wanneer de wijn kapot is, zul je het meteen proeven. Zure of brakke of muffe wijn herken je meteen aan de smaak. Maar die gebroken kurk hoeft je wijn heus niet te verpesten.

Jorge, mijn gastheer in Frankrijk de eerste dagen van de vakantie heeft een paar opmerkelijke oude rode wijnen uit zijn prachtige collectie voor me opengedaan. En van de helft van die flessen was de kurk kapot, of brak die bij het openen van de fles met een kurkentrekker gewoon middendoor. Maar wat hij deed was simpel, maar geniaal. Hij goot de fles met restjes kurk en al door een simpele koffiefilter in een decanteerfles. Hij zei er wel bij dat de trechter enkel voor wijn wordt gebruikt en nooit voor koffie. Want die koffiesmaak trekt er toch altijd wat in, en die zou die heerlijke oude wijnen uiteraard verpesten.

Topidee van Jorge! Ik ga het ook thuis op die manier aanpakken voortaan. Want niks zo onsmakelijk als kurk in je wijn!

De perfecte truc om oude wijn te redden!
De perfecte truc om oude wijn te redden!

Gerelateerde nieuwsberichten

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer

Belachelijke gewoonte? Of topidee?

Een “doggy bag” vragen? Belachelijk? Of net een topidee?

Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer