Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie
Recept

Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Dit heb je nodig 4 personen

  • 150 gr Comté 12 maanden voor de koekjes
  • 120 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr tarwebloem
  • 50 gr Comté 12 maanden voor de mousse
  • 50 gr zure room
  • 20 gr gerookte ham naar smaak
  • 1 gelatineblaadje
  • Een halve tak groene selder
  • 20 cl appelazijn
  • 2 el suiker
Comtékoekjes met een romige vulling van Comté, selder en ham #advertentie

Bereiding

12 stappen

1 / 12

Snij de tak van de selder in heel fijne brunoise en leg een uurtje of twee te pekelen in wat appelazijn met een lepeltje of twee suiker.

2 / 12

Cutter de Comté in de blender. Meng de boter en de Comté.

3 / 12

Doe de boter samen met de Comté, peper en zout in een kom en klop het mengsel enkele minuten luchtig op met een keukenrobot.

4 / 12

Voeg de bloem bij in de kom en klop op.

5 / 12

Vouw het deeg samen tot een bal en leg het op een stuk plastic folie.

6 / 12

Maak een worst van het deeg en laat een paar uur rusten in de frigo.

7 / 12

Snij plakjes van het deeg en bak in de voorverwarmde oven van 180 graden een kwartiertje.

8 / 12

Laat een blaadje gelatine in warm water zacht worden.

9 / 12

Meng de zure room met de gemalen Comté, peper en zout, en de gelatine en klop met de keukenmachine tot een mooi beslag.

10 / 12

Giet het azijn van de brunoise van de selder en dep droog.

11 / 12

Snij je ham in brunoise.

12 / 12

Leg onderaan een Comtékoekje. Daarop de mousse van de Comté, en daarop de mengeling van selder en ham. Leg bovenaan nog een koekje van Comté.

Laat het smaken.

Als ambassadeur van Comté vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te verzinnen met deze prachtige kaas. Vandaag heb ik kaaskoekjes gemaakt die ik vul met een zachte mousse van Comté, gepekelde groene selder en lekkere ham. De koekjes liggen op elkaar en de vulling ertussen maakt ze echt heerlijk romig, zo’n beetje zoals Prince of Oreo-koekjes.

Deze zalige kaas uit de Jura in Frankrijk heeft overigens een hele rijke geschiedenis, want is sinds 1958 al in het bezit van een AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) en sinds 1996 draagt Comté draagt het AOP-label (Appellation d’Origine Protégée), waardoor hij beschermd wordt op Europees niveau.

De streek van Comté telt 140 kaasmakerijen (fruitières) en de melk om de kaas te maken komt van een gebied dat is beperkt tot een straal van 25 km rondom elke kaasmakerij. Er is 400 liter rauwe melk nodig, afkomstig van Franse Montbéliarde- en Simmentalkoeien, voor één kaaswiel Comté van 40 kg. De minimale rijpingstijd voor Comté is 4 maanden. Er is geen maximale rijpingstijd voor Comté, deze kan gaan van 18 tot 24 maanden, en zelfs tot 48 maanden.

Bereiding

  1. Snij de tak van de selder in heel fijne brunoise en leg een uurtje of twee te pekelen in wat appelazijn met een lepeltje of twee suiker.
  2. Cutter de Comté in de blender. Meng de boter en de Comté.
  3. Doe de boter samen met de Comté, peper en zout in een kom en klop het mengsel enkele minuten luchtig op met een keukenrobot.
  4. Voeg de bloem bij in de kom en klop op.
  5. Vouw het deeg samen tot een bal en leg het op een stuk plastic folie.
  6. Maak een worst van het deeg en laat een paar uur rusten in de frigo.
  7. Snij plakjes van het deeg en bak in de voorverwarmde oven van 180 graden een kwartiertje.
  8. Laat een blaadje gelatine in warm water zacht worden.
  9. Meng de zure room met de gemalen Comté, peper en zout, en de gelatine en klop met de keukenmachine tot een mooi beslag.
  10. Giet het azijn van de brunoise van de selder en dep droog.
  11. Snij je ham in brunoise.
  12. Leg onderaan een Comtékoekje. Daarop de mousse van de Comté, en daarop de mengeling van selder en ham. Leg bovenaan nog een koekje van Comté.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gehaktsalade op z'n Italiaans

Gehaktsalade op z’n Italiaans

Wil je eens iets anders dan een broodje kaas en ham voor de lunch? Deze gebakken gehaktsla is erg gemakkelijk om te maken maar ook heel lekker. Ik had eens een portie gehakt over toen ik gevulde paprika’s aan het maken was, en toen heb ik deze eigengemaakte salade bedacht … Lees meer

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

Sweetest Queen tomaten en Hoogstraten aardbeien, mozzarella en een sorbet van basilicum #advertentie

De Sweetest Queen is een heerlijk aardbeivormig smaakvol tomaatje en ik combineer het graag met die andere smaakbommen van Hoogstraten: de aardbeien zelf … Lees meer

ZEEUWSE MOSSELEN OP PERUVIAANSE WIJZE #advertentie

Zeeuwse mosselen op peruviaanse wijze #advertentie

We gaan met dit gerecht twee keer op reis. Eerst gaan we onze lekkere mosselen in Zeeland halen, want de Zeeuwse mosseltjes zijn gewoon de beste. En we gaan ook even helemaal naar Zuid-Amerika, naar Peru … Lees meer

Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie

Toast met roastbeef, parmezaan en truffel #advertentie

Soms moet je het jezelf niet al te moeilijk maken. Dit is een zalig hapje waar niet al teveel werk in kruipt. Vraag gewoon aan je slager om mooie plakjes roze rosbief … Lees meer

Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie

Tartaar van gerookte heilbot en krieltjes met Royal Belgian Caviar #advertentie

Dit is een koninklijk hapje, dat evengoed, in een grotere versie zoals hier, een zalig voorgerecht kan zijn. De combinatie van het gerookte van de heilbot, met de aardappelen die je in zoutkorst bereidt, en daar de zelf opgelegde komkommer bij, samen met de zure room, maakt dit een prachtige Scandinavische aandoende basis waarbij de heerlijke Belgische kaviaar van Royal Belgian Caviar geweldig tot z’n recht komt … Lees meer

Fris aperitief soepje met de draadloze staafmixer van KitchenAid #advertentie

Fris aperitief soepje met de draadloze staafmixer van KitchenAid #advertentie

Als ambassadeur van KitchenAid mag ik zowat alle nieuwe toestellen uittesten, en met veel enthousiasme mag ik je deze keer de draadloze staafmixer voorstellen … Lees meer