De meest sexy food recensente van ons land: Amélie Vincent

Beste foodie, mag ik je Amélie Vincent even voorstellen? Miss Vincent is beter gekend onder haar online naam The Foodalist. Ze is zelf een mix van Europese en Aziatische invloeden en daarom vind je haar vooral in Brussel & Vietnam, Hong Kong of Thailand. Deze schoonheid is zonder twijfel de meest sexy food recensente van ons land. Ik leerde Amélie kennen tijdens een exclusieve quatre mains avond bij L.E.S.S. van Gert De Mangeleer met Zaiyu Hasegawa van ‘DEN‘ uit Tokyo. Je kunt het verslag van die heerlijke avond hier nog eens nalezen: L.E.S.S. of waarom de sluiting van Hertog Jan geen culinaire ramp is!

Amélie was die avond ongetwijfeld de meest ravissante verschijning! Na wat research bij andere chefs en collega-journalisten kwam ik tot de constatatie dat Amélie ondertussen een échte naam is binnen het wereldje van de fine dining, en dat zelfs wereldwijd. Met haar platform The Foodalist deelt ze haar wereldwijde culinaire ontdekkingen, maar ze is eigenlijk ook een digital food influencer en ze vertegenwoordigt haar eigen culinary consultancy agency. Ze helpt chefs overal ter wereld in de verdere uitbouw van hun keuken, ze helpt hen editoriale en visuele content te ontwikkelen in de vorm van boeken, online content en TV-programma’s.

Met haar meer dan 64.000 volgers via Instagram weet ze als geen ander hoe ze een publiek begeesteren kan met culinaire berichten. Amélie schuift dan ook vlot aan tafel aan bij de grootste chefs zoals Sergio HermanMauro Colagreco (Le Louis XV van Alain Ducasse) tot Paul Pairet van Ultraviolet in Shanghai. Iedereen kent haar, iedereen volgt haar, en iedereen wil haar wel eens over de vloer hebben voor een interview.

“Ik heb altijd gereisd dankzij mijn ouders. Door hen ben ik als kind vroeg in contact gekomen met verschillende culturen door allerlei keukens te proeven, van Michelinrestaurants tot gewoon lokale chefs”, vertelt Amélie. “Ik denk dat ik bijna elke dag op restaurant ga trouwens.”

Als we Amélie vragen naar haar geheim om er toch nog zo goed te blijven uitzien ondanks haar veelvuldige restaurantbezoeken, dan zegt ze “Do you think so? Haha I don’t drink so much I suppose”. Voor haar moet een goeie maaltijd vooral betekenis hebben, gecombineerd met smaak en een diepe menselijke connectie teweeg brengen met de chef en zijn keuken. Een favoriete chef kiezen is moeilijk want er zijn er volgens haar zoveel; “Ik ben vooral aangetrokken door visionnaire chefs.”

“Mijn beste culinaire ervaring in België kiezen is haast onmogelijk, want er zijn er zoveel. En al die chefs geven het beste van zichzelf elke dag weer. Maar deze maand kwam ik tot de fantastische ontdekking van het restaurant Willem Hiele in Koksijde. Willem kookt er op brilliante en authentieke manier de pannen van het dak.”

“De beste culinaire ervaring wereldwijd is ook moeilijk aan te duiden. Voor mij is de samenhang in een project heel belangrijk. Ik kom bijvoorbeeld net terug uit Peru waar ik het restaurant Mil van chef Virgilio Martinez ben gaan checken in de Andes. Een prachtig initiatief waar de kok een ongelooflijk werk neerzet in food research en waar hij de lokale gemeenschap zoveel mogelijk bij betrekt. Bewonderenswaardig!”

Volg Amélie Vincent aka The Foodalist op de voet via The Foodalist website of via Instagram. Of ontdek Amélie Vincent haar favoriete adres in Brussel in het Would Be Chef artikel Brussel: de hotspots volgens local foodies.