Dè vraag over onze keuken: waar zit de dampkap?
Nieuws

Dè vraag over onze keuken: waar zit de dampkap?

Vorige week heb ik, fier als een gieter, de foto’s van onze nieuwe keuken hier op de blog getoond. Ik heb super veel reacties gekregen, de meeste reacties waren heel erg positief, ook al waren er uiteraard een paar mensen die de keuken iets te druk vonden door de kwartsiet, of te speciaal of te clean. Dat mag, smaken verschillen.

Maar de vraag die ik toch het meeste heb gekregen: hebben jullie geen dampkap dan? En ik snap de vraag, want een klein jaar geleden, toen we volop bezig waren met het ontwerpen van de keuken, stelde ik hier al eens de vraag: koken zonder dampkap, is dat een goed idee?

Heel vaak kookte ik in Rijmenam namelijk zonder de dampkap aan te zetten, en ik merkte dat ik dat in Barcelona ook weinig deed. Ik vroeg me ook af wat er echt fout gaat wanneer je er geen hebt? Geurhinder in het huis? Gaan de ramen aandampen? Ga je een vettig plafond krijgen? Zorgt het voor vochtproblemen? Ik stelde die vragen hier op Would Be Chef en kreeg veel antwoorden.

Ik heb lang getwijfeld. Het was meteen duidelijk dat ik een kookeiland wou, omdat er in de keuken veel video-opnames, fotoshoots en workshops voor Would Be Chef gaan georganiseerd worden. Dat filmt makkelijker als je tijdens het koken naar de mensen, dus naar de camera kijken kunt. Maar zo’n dampkap daarboven vind ik bijna altijd lelijk. Het is vaak zo industrieel, of zo groot of zo. En daarom wou ik er geen. Zeker tijdens opnames ga ik dat nooit gebruiken. Maakt teveel lawaai.

Maar de ervaring leert me wel dat je spijt krijgt van zo’n impulsieve beslissing. Stel: we willen dit huis ooit verkopen omdat we over enkele jaren weer andere plannen krijgen. En als er dan geen dampkap in de keuken zit, dat kan zo’n keuken zonder dampkap potentiële kopers meteen afschrikken. Maar ook voor mezelf dacht ik uiteindelijk toch: misschien is het toch niet zo’n topidee om er geen te hebben, wanneer je uitgebreid staat te koken met veel potten en pannen op het vuur kun je zo’n ding toch echt wel gebruiken.

Maar ik wou per se een mooie oplossing, en die hebben onze architect Dieter Vander Velpen en interieurbouwer Luyten toch wel kunnen verzinnen. We zijn voor een inbouw-dampkap gegaan die met een afstandbediening uit het werkblad kan komen wanneer ik die nodig heb. Zo valt ze nauwelijks op wanneer er niet of niet al te uitgebreid gekookt wordt, maar ze is er wel binnen de paar seconden, wanneer het nodig is.

Het was trouwens best een huzarenstukje. Voor de voorkant van ons keukenblok heeft de architect zich namelijk laten gaan met een soort van creatief plooiwerk met kwartsiet. Dat creëert een mooie diepte en is architecturaal echt prachtig. Maar dat zorgt dat het volume van het eiland wat minder is, en er moest naast de dampkap genoeg plaats overblijven voor laden en kasten. En ook in het werkvlak wou ik de inkeping voor de dampkap zo weinig mogelijk laten opvallen, maar dat hebben de mannen van Il Granito super opgelost: je ziet nauwelijks de overgang tussen de steen van het werkblad, en de steen die bovenop de dampkap is geplaatst, de tekening loopt prachtig door.

Nog één ding: zo’n ingebouwde dampkappen bestaan al een tijdje, maar over de eerste generatie waren er veel klachten: te traag; niet krachtig genoeg, etc. Maar ik kan je verzekeren: die van ons doet het uitstekend. Geen geurtjes of rare damp in huis wanneer de dampkap tevoorschijn is gehaald en het afzuigen is begonnen. Ik ben superblij met deze oplossing, en ik zou ze iedereen durven aanraden. Er bestaan een paar merken die deze oplossing aanbieden, dus vraag maar even na wanneer het je interesseert.

Dè vraag over onze keuken: waar zit de dampkap?
Dè vraag over onze keuken: waar zit de dampkap?

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer