Dit zijn ze: de ultieme kanshebbers voor de derde Michelinster
Nieuws

Dit zijn ze: de ultieme kanshebbers voor de derde Michelinster

Ze zullen wel weer zenuwachtig zijn, de topchefs in ons landje, want vandaag stelt Michelin z’n nieuwe gids voor. Er zullen weer winnaars zijn, maar helaas ook verliezers. Michelin heeft vandaag nog steeds een grote impact, en best veel macht om je restaurant te doen schitteren of te breken. Waar iedereen dit jaar ontzettend naar uitkijkt, is of er eindelijk weer eens een nieuw drie sterrenrestaurant bijkomt in België. Want op dit moment is het bijzonder eenzaam aan de top kunnen voor Peter Goossens en zijn Hof Van Cleve.

Ik vroeg in dezelfde periode vori jaar al even rond bij verschillende foodies en culinaire journalisten wat hun prognose precies is en op wie ze zouden durven gokken. Michelin heeft namelijk zeer uitgesproken criteria, al zullen ze niet zo gauw zelf toegeven wat die precies inhouden. Het eten moet uiteraard wereldtop zijn. Maar opvallend: er moet ook echt genoeg op de borden liggen. Een paar gram kaviaar of een vingerhoedje kaviaar haalt het niet, het moet echt een mooie portie zijn, om maar iets te zeggen. Er moet gebruik gemaakt worden van topproducten, maar er mag ook niet te gek gedaan worden. Noma, jarenlang de nummer 1 in de wereld in Kopenhagen heeft bijvoorbeeld nooit z’n derde ster gehaald. Te zot. Te alternatief. Voor de klassieke Michelin-klant te ver van de main stream topkeuken. En verder moet het huis ook klasse uitstralen en stabiliteit.

Daarom worden volgende restaurants al jaren getipt. De Sea Grill van Yves Mattagne. Bon-Bon wordt ook getipt. En wie weet krijgt Comme Chez Soi z’n derde ster wel terug. In Vlaanderen wordt nog altijd Boury in Roeselare getipt. Ook een kanshebber blijft L’Air Du Temps van San Degeimbre.

Een jaar geleden gonsde het van de geruchten dat La Source in La Butte aux Bois in Lanaken een derde ster zou krijgen. Dat is toen niet gebeurd. Ik ging er enkele maanden geleden eten en ik was echt onder de indruk. Er wordt klassiek gekookt maar tegelijkertijd hedendaags genoeg voor Michelin. Op de koop toe worden de gasten er op het hoogste niveau verwend in een prachtig pand met een fantastische bediening. Ik vind het één van de mooiste twee sterrenrestaurants van het land, maar of de derde ster valt vandaag, ik vraag het me af…

In elk geval: straks ga ik naar de uitreiking van de Michelinsterren, en je zult alles kunnen volgen op mijn Instagram account, en ook snel hier op de blog.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer