Ze zullen wel weer zenuwachtig zijn, de topchefs in ons landje, want vandaag stelt Michelin z’n nieuwe gids voor. Er zullen weer winnaars zijn, maar helaas ook verliezers. Michelin heeft vandaag nog steeds een grote impact, en best veel macht om je restaurant te doen schitteren of te breken. Waar iedereen dit jaar ontzettend naar uitkijkt, is of er eindelijk weer eens een nieuw drie sterrenrestaurant bijkomt in België. Want op dit moment is het bijzonder eenzaam aan de top kunnen voor Peter Goossens en zijn Hof Van Cleve.
Ik vroeg in dezelfde periode vori jaar al even rond bij verschillende foodies en culinaire journalisten wat hun prognose precies is en op wie ze zouden durven gokken. Michelin heeft namelijk zeer uitgesproken criteria, al zullen ze niet zo gauw zelf toegeven wat die precies inhouden. Het eten moet uiteraard wereldtop zijn. Maar opvallend: er moet ook echt genoeg op de borden liggen. Een paar gram kaviaar of een vingerhoedje kaviaar haalt het niet, het moet echt een mooie portie zijn, om maar iets te zeggen. Er moet gebruik gemaakt worden van topproducten, maar er mag ook niet te gek gedaan worden. Noma, jarenlang de nummer 1 in de wereld in Kopenhagen heeft bijvoorbeeld nooit z’n derde ster gehaald. Te zot. Te alternatief. Voor de klassieke Michelin-klant te ver van de main stream topkeuken. En verder moet het huis ook klasse uitstralen en stabiliteit.
Daarom worden volgende restaurants al jaren getipt. De Sea Grill van Yves Mattagne. Bon-Bon wordt ook getipt. En wie weet krijgt Comme Chez Soi z’n derde ster wel terug. In Vlaanderen wordt nog altijd Boury in Roeselare getipt. Ook een kanshebber blijft L’Air Du Temps van San Degeimbre.
Een jaar geleden gonsde het van de geruchten dat La Source in La Butte aux Bois in Lanaken een derde ster zou krijgen. Dat is toen niet gebeurd. Ik ging er enkele maanden geleden eten en ik was echt onder de indruk. Er wordt klassiek gekookt maar tegelijkertijd hedendaags genoeg voor Michelin. Op de koop toe worden de gasten er op het hoogste niveau verwend in een prachtig pand met een fantastische bediening. Ik vind het één van de mooiste twee sterrenrestaurants van het land, maar of de derde ster valt vandaag, ik vraag het me af…
In elk geval: straks ga ik naar de uitreiking van de Michelinsterren, en je zult alles kunnen volgen op mijn Instagram account, en ook snel hier op de blog.
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer