Ze zullen wel weer zenuwachtig zijn, de topchefs in ons landje, want vandaag stelt Michelin z’n nieuwe gids voor. Er zullen weer winnaars zijn, maar helaas ook verliezers. Michelin heeft vandaag nog steeds een grote impact, en best veel macht om je restaurant te doen schitteren of te breken. Waar iedereen dit jaar ontzettend naar uitkijkt, is of er eindelijk weer eens een nieuw drie sterrenrestaurant bijkomt in België. Want op dit moment is het bijzonder eenzaam aan de top kunnen voor Peter Goossens en zijn Hof Van Cleve.
Ik vroeg in dezelfde periode vori jaar al even rond bij verschillende foodies en culinaire journalisten wat hun prognose precies is en op wie ze zouden durven gokken. Michelin heeft namelijk zeer uitgesproken criteria, al zullen ze niet zo gauw zelf toegeven wat die precies inhouden. Het eten moet uiteraard wereldtop zijn. Maar opvallend: er moet ook echt genoeg op de borden liggen. Een paar gram kaviaar of een vingerhoedje kaviaar haalt het niet, het moet echt een mooie portie zijn, om maar iets te zeggen. Er moet gebruik gemaakt worden van topproducten, maar er mag ook niet te gek gedaan worden. Noma, jarenlang de nummer 1 in de wereld in Kopenhagen heeft bijvoorbeeld nooit z’n derde ster gehaald. Te zot. Te alternatief. Voor de klassieke Michelin-klant te ver van de main stream topkeuken. En verder moet het huis ook klasse uitstralen en stabiliteit.
Daarom worden volgende restaurants al jaren getipt. De Sea Grill van Yves Mattagne. Bon-Bon wordt ook getipt. En wie weet krijgt Comme Chez Soi z’n derde ster wel terug. In Vlaanderen wordt nog altijd Boury in Roeselare getipt. Ook een kanshebber blijft L’Air Du Temps van San Degeimbre.
Een jaar geleden gonsde het van de geruchten dat La Source in La Butte aux Bois in Lanaken een derde ster zou krijgen. Dat is toen niet gebeurd. Ik ging er enkele maanden geleden eten en ik was echt onder de indruk. Er wordt klassiek gekookt maar tegelijkertijd hedendaags genoeg voor Michelin. Op de koop toe worden de gasten er op het hoogste niveau verwend in een prachtig pand met een fantastische bediening. Ik vind het één van de mooiste twee sterrenrestaurants van het land, maar of de derde ster valt vandaag, ik vraag het me af…
In elk geval: straks ga ik naar de uitreiking van de Michelinsterren, en je zult alles kunnen volgen op mijn Instagram account, en ook snel hier op de blog.
Op Would Be Chef houden we graag vast aan heerlijke tradities. Elke week selecteer ik vijf recepten die perfect zijn om samen met het gezin van te genieten … Lees meer
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik vind het altijd een beetje raar dat Gazpacho Day blijkbaar op 25 november valt. Midden in de winter stilstaan bij een koude zomerse soep voelt voor mij toch een beetje vreemd, bijna als een culinair grapje … Lees meer
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer