Ik ben gek op kalfsvlees. Dat is inderdaad de slogan van de Europese campagne ‘Met kalfsvlees smaakt het beter’ om kalfsvlees van bij ons in de kijker te plaatsen. Maar ik ben het ook echt: een fan van het heerlijke subtiele, en lekker lichte van kalfsvlees. Ik heb in het verleden al verschillende gerechten ontwikkeld met kalfsvlees, denk maar aan mijn Pittige taco’s met paprika schnitzels van kalfsvlees, jalapeño mayonaise en gepickelde rode ui of kalfspiccata met verse pasta en een luxueus slaatje en Gemarineerde kalfskoteletjes op de bbq met een lekkere noedelsalade.
En toen mij een tijdje geleden gevraagd werd om voor een mooi gezelschap van foodbloggers een volledig menu met kalfsvlees te bedenken en te bereiden bij ons thuis, zag ik dat meteen zitten. Niet evident hoor, want die gasten kunnen allemaal een serieus potje koken, maar wel een mooie uitdaging die ik wel durfde aan te gaan. Als je een mooi lokaal product in zijn waarde laat, en combineert met een paar andere edele ingrediënten kun je hele mooie dingen bereiken.
Op het dessert na, met speculoos, karamel en appeltjes, speelde kalfsvlees van bij ons de hoofdrol in alle gerechten van mijn menu. Ik maakte eerst Tartaar van kalfsvlees, salade van kingcrab en kaviaar. Daarna Vitello Tonato met verse truffel. Om te eindigen met Gestoomde buns met pulled kalfsvlees, gepekelde rode ui en jalapeño mayonaise.
Myriam van Hap en Tap, Debbie van Goestingske en Glenn en Désiré van The food tryout en Ann en Charlotte van oSérieux waren allemaal enthousiast over mijn gerechten, en dat maakte me ontzettend gelukkig, want ze zijn allemaal meer dan verdienstelijke chefs.
Voor nog meer inspiratie surf naar Lekker van bij ons! Als je nog andere gerechten met lekker kalfsvlees wil bekijken dat kun je dat altijd doen op www.gekopkalfsvlees.be
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer