Nieuws

Hoe groot kunnen kreeften worden?

Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken. Ik heb behoorlijk gestoeft met het dier op sociale media, want zo’n beest had ik nog nooit gezien. Toch kreeg ik best wat reacties van mensen die zeiden: kreeften worden nog veel groter dan dat, als ze niet gevangen worden.

En dat klopt helemaal! Kreeften kunnen indrukwekkend groot en zelfs behoorlijk oud worden, afhankelijk van hun soort en hun leefomgeving. In het wild bereiken kreeften vaak een leeftijd van tientallen jaren, en sommige kunnen zelfs meer dan 50 jaar oud worden. Er zijn zelfs meldingen van kreeften die mogelijk ouder dan 100 jaar zijn geworden, hoewel dit moeilijk te bevestigen is.

De gemiddelde Amerikaanse kreeft (Homarus americanus) kan een lengte van ongeveer 60 centimeter bereiken en meer dan 9 kilogram wegen. De grootste kreeft ooit gevangen woog zelfs ongeveer 20 kilogram en werd in Canada gevangen. Europese kreeften (Homarus gammarus) blijven meestal iets kleiner blijven dan hun Amerikaanse tegenhangers. De gemiddelde lengte van een volwassen Europese kreeft ligt tussen de 30 en 50 centimeter, met een gewicht van ongeveer 1 tot 2 kilogram. Ik had dus echt een topexemplaar te pakken.

Over het algemeen geldt trouwens dat oudere kreeften ook groter zullen zijn, omdat ze hun hele leven blijven groeien door middel van vervellingen, waarbij ze hun skelet afwerpen om een nieuwe, grotere te laten groeien.

In elk geval: kreeften zijn heerlijk! Probeer maar eens een van mijn recepten

Frisse cocktail van kreeft en papaya
Recept

Frisse cocktail van kreeft en papaya

Net zoals mijn gevulde perzik is een goede ouderwetse zeevruchtencocktail nog zo’n onverwoestbare klassieker uit de jaren 70. Krabcocktail, garnalencocktail, we kennen het toch allemaal? Er is een restaurant bij ons in de buurt waar je dat soort gerechten nog gewoon eten kunt, en ik zou ze daar bekers en medailles voor geven … Lees meer

Thaise kreeft met noedels
Recept

Thaise kreeft met noedels

Eén van de gerechten die ik ontzettend graag maak als ik gasten heb is deze Thaise kreeft. Alle gasten vinden ze verrassend en fantastisch lekker. Het is ook een relatief makkelijke bereiding. Het geheim zit hem in de lekkere saus die je moet maken met alle typische Thaise ingrediënten. Als je daar dan lekkere noedels met paksoi bijmaakt heb een je verfijnd maar best copieus hoofdgerecht … Lees meer

Gerelateerde nieuwsberichten

Kan zwarte chocolade tijdens een dieet?

Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer

Vier de nationale feestdag van Mexico met dit zalige eten!

16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer

Ken jij het verschil tussen linguini, spaghetti en tagliatelle?

Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer

Ik neem je de komende weken mee op culinaire reis!

Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer

Dit zou een ober toch echt niet mogen doen…

Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Een grote fout die ik maak in mijn keuken, en jij wellicht ook…

24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer

Buns met pulled duck, gepekelde rode ui en hoisin mayonaise

22 augustus is Bao Day! Laat ons dat vieren met dit toprecept.

Ik ben een grote fan van Bao buns, en heel vaak als mensen bij me komen eten serveer ik dit als een van de gerechten. Een bao, ook wel bekend als baozi of bao bun, is een gestoomd broodje afkomstig uit de Chinese keuken … Lees meer