Frisse cocktail van kreeft en papaya

Net zoals mijn gevulde perzik is een goede ouderwetse zeevruchtencocktail nog zo’n onverwoestbare klassieker uit de jaren 70. Krabcocktail, garnalencocktail, we kennen het toch allemaal? Er is een restaurant bij ons in de buurt waar je dat soort gerechten nog gewoon eten kunt, en ik zou ze daar bekers en medailles voor geven! Met onze goede oude klassiekers is natuurlijk niks aan de hand, er is een reden waarom mensen die jaren lang geserveerd hebben!

Dus ga ik er graag eens mee aan de slag. Dit is een voorgerechtje dat ik je van harte aanraden kan! Meestal stoom ik de kreeften een paar minuutjes in m’n hoge-druk-stomer van Miele. Maar je kunt ze ook in een court-bouillon koken (3 l water, 2 vis-bouillonblokjes, 2 takjes selder, 2 wortels,1 ui, een Bouquet garni en 20 gr peperkorrels). Laat ze vooral niet te gaar worden, dan worden kreeften immers rubebrachtig en dat is echt niet lekker!

Meestal haal ik de poten van de kreeft en gebruik die voor dit voorgerecht. De staart deel ik in twee en daar maak ik met een kruidenboter en single malt klaar in de oven. Maar het voorgerechtje is minstens even lekker! By the way, je kunt deze cocktail uiteraard ook maken met lekkere krab of het veel goedkopere maar ook gezonde en lekkere surimi. Allemaal heerlijk tijdens zomerse dagen.

Bereiding

  1.  Stoom de kreeften(pootjes) een paar minuutjes of kook ze in een court-bouillon ((3 l water, 2 vis-bouillonblokjes, 2 takjes selder, 2 wortels,1 ui, een Bouquet garni en 20 gr peperkorrels)
  2. Laat de pootjes afkoelen en haal ze uit hun schaal
  3. Hak of snij ze fijn in kleine stukjes
  4. Snij met een (aard)appellepel bolletjes uit de halve papaja
  5. Meng de mayonaise, ketchup, honing, het limoensap en de whisky.

Dresseren

Serveer de geplukte sla, de papaja-balletjes en de kreeft heerlijk door elkaar met voldoende van de zelfgemaakte cocktailsaus in een martiniglas. Rasp er wat zeste van limoen over.