Frisse cocktail van kreeft en papaya
Recept

Frisse cocktail van kreeft en papaya

Dit heb je nodig Klein voorgerechtje voor 4 personen

  • 2 kreeftjes (enkel de pootjes is voldoende, maar als je het copieuzer wilt kun je ook de staart versnijden)
  • Een halve papaja
  • 3 el mayonaise
  • 3 el ketchup
  • 1 el honing
  • Het sap van een halve limoen
  • 1 el whisky
  • De zeste van een halve limoen
  • Een handvol frisée-salade
Frisse cocktail van kreeft en papaya

Bereiding

5 stappen

1 / 5

 Stoom de kreeften(pootjes) een paar minuutjes of kook ze in een court-bouillon ((3 l water, 2 vis-bouillonblokjes, 2 takjes selder, 2 wortels,1 ui, een Bouquet garni en 20 gr peperkorrels)

2 / 5

Laat de pootjes afkoelen en haal ze uit hun schaal

3 / 5

Hak of snij ze fijn in kleine stukjes

4 / 5

Snij met een (aard)appellepel bolletjes uit de halve papaja

5 / 5

Meng de mayonaise, ketchup, honing, het limoensap en de whisky.

Laat het smaken.

Net zoals mijn gevulde perzik is een goede ouderwetse zeevruchtencocktail nog zo’n onverwoestbare klassieker uit de jaren 70. Krabcocktail, garnalencocktail, we kennen het toch allemaal? Er is een restaurant bij ons in de buurt waar je dat soort gerechten nog gewoon eten kunt, en ik zou ze daar bekers en medailles voor geven! Met onze goede oude klassiekers is natuurlijk niks aan de hand, er is een reden waarom mensen die jaren lang geserveerd hebben!

Dus ga ik er graag eens mee aan de slag. Dit is een voorgerechtje dat ik je van harte aanraden kan! Meestal stoom ik de kreeften een paar minuutjes in m’n hoge-druk-stomer van Miele. Maar je kunt ze ook in een court-bouillon koken (3 l water, 2 vis-bouillonblokjes, 2 takjes selder, 2 wortels,1 ui, een Bouquet garni en 20 gr peperkorrels). Laat ze vooral niet te gaar worden, dan worden kreeften immers rubebrachtig en dat is echt niet lekker!

Meestal haal ik de poten van de kreeft en gebruik die voor dit voorgerecht. De staart deel ik in twee en daar maak ik met een kruidenboter en single malt klaar in de oven. Maar het voorgerechtje is minstens even lekker! By the way, je kunt deze cocktail uiteraard ook maken met lekkere krab of het veel goedkopere maar ook gezonde en lekkere surimi. Allemaal heerlijk tijdens zomerse dagen.

Bereiding

  1.  Stoom de kreeften(pootjes) een paar minuutjes of kook ze in een court-bouillon ((3 l water, 2 vis-bouillonblokjes, 2 takjes selder, 2 wortels,1 ui, een Bouquet garni en 20 gr peperkorrels)
  2. Laat de pootjes afkoelen en haal ze uit hun schaal
  3. Hak of snij ze fijn in kleine stukjes
  4. Snij met een (aard)appellepel bolletjes uit de halve papaja
  5. Meng de mayonaise, ketchup, honing, het limoensap en de whisky.

Dresseren

Serveer de geplukte sla, de papaja-balletjes en de kreeft heerlijk door elkaar met voldoende van de zelfgemaakte cocktailsaus in een martiniglas. Rasp er wat zeste van limoen over.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Corned Beef met kruidenkaas en Sint-Jacobsoester

Soms mag een mens al eens zot doen in de keuken. Dit lijkt misschien een gewaagd hapje, omdat het iets heel eenvoudigs als corned beef (Amerikaanse soldatenkost uit de oorlog) combineert met Sint-Jacobsoester een heel verfijnd product … Lees meer

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Sint-Jakobsoester met aardbei en gelei van kippenbouillon

Mijn allerbeste culinaire reis ooit was naar Japan. Ik heb er zoveel heerlijke restaurants bezocht op één week tijd, en was toch flink afgevallen, wat wil een Would Be Chef en Would Be magere bink nog meer … Lees meer

Sven-C-261185-rode-biet-bulgur-paling-geitekaas

Rode biet met bulgur, paling en geitenkaas

‪‬‬‬‬Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkelder met een grote liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer

Hummus van rode biet om de nieuwe kleur van KitchenAid te vieren #advertentie

Hummus van rode biet

Er bestaan veel heerlijke recepten voor hummus, maar dit is een van mijn favoriete. Ik voeg er behalve de prachtige rode bieten die de hoofdrol spelen in deze heerlijke dip, ook kikkererwten, Griekse yoghurt, look en kruiden aan toe, maar ook zachte geitenkaas … Lees meer

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer