Net zoals mijn gevulde perzik is een goede ouderwetse zeevruchtencocktail nog zo’n onverwoestbare klassieker uit de jaren 70. Krabcocktail, garnalencocktail, we kennen het toch allemaal? Er is een restaurant bij ons in de buurt waar je dat soort gerechten nog gewoon eten kunt, en ik zou ze daar bekers en medailles voor geven! Met onze goede oude klassiekers is natuurlijk niks aan de hand, er is een reden waarom mensen die jaren lang geserveerd hebben!
Dus ga ik er graag eens mee aan de slag. Dit is een voorgerechtje dat ik je van harte aanraden kan! Meestal stoom ik de kreeften een paar minuutjes in m’n hoge-druk-stomer van Miele. Maar je kunt ze ook in een court-bouillon koken (3 l water, 2 vis-bouillonblokjes, 2 takjes selder, 2 wortels,1 ui, een Bouquet garni en 20 gr peperkorrels). Laat ze vooral niet te gaar worden, dan worden kreeften immers rubebrachtig en dat is echt niet lekker!
Meestal haal ik de poten van de kreeft en gebruik die voor dit voorgerecht. De staart deel ik in twee en daar maak ik met een kruidenboter en single malt klaar in de oven. Maar het voorgerechtje is minstens even lekker! By the way, je kunt deze cocktail uiteraard ook maken met lekkere krab of het veel goedkopere maar ook gezonde en lekkere surimi. Allemaal heerlijk tijdens zomerse dagen.
Serveer de geplukte sla, de papaja-balletjes en de kreeft heerlijk door elkaar met voldoende van de zelfgemaakte cocktailsaus in een martiniglas. Rasp er wat zeste van limoen over.
Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik al jaren een trotse ambassadeur ben van Comté, die sublieme kaas uit de Franse Jura. Comté wordt op traditionele wijze gemaakt, rijpt maandenlang in natuurlijke grotten en ontwikkelt zo een unieke, rijke smaak – nootachtig, hartig en altijd verrassend complex … Lees meer
Ik ben een ontzettend grote fan van asperges. Wanneer het seizoen daar is, moet je er echt van profiteren! Asperges à la Flamande zijn heerlijk. Met een beetje gerookte zalm bij zijn kraakverse asperges helemaal te gek … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik weet dat veel mensen foie gras serveren absoluut not done vinden. Bij mij thuis staat het ook niet zo vaak meer op het menu … Lees meer
Jan en Filip zijn twee van onze meest gastvrije vrienden. Filip is de grote wijnkenner met een liefde voor mooie Franse wijnen, en zijn man Jan is een uitstekende kok … Lees meer
Van tonijn kun je net als van biefstuk een heerlijke tartaar maken. Belangrijk is wel om die bijna à la minute te maken, want zeker als je hem al lang op voorhand begint te bereiden, gaat hij verkleuren omdat door het zuur de vis begint te garen, en dat is hier echt niet de bedoeling … Lees meer
Ik had ooit het geluk om te eten in het toenmalige beste restaurant van de wereld, ‘Noma’ van René Redzepi in Kopenhagen. Het was een prachtige avond, met zes goede vrienden, drie koppels die houden van lekker eten en daar wel eens voor willen reizen … Lees meer
Peking Duck is één van de heerlijke klassiekers uit de Chinese keuken. De crispy eend plooi je dan met wat hoisinsaus, ui en komkommer in gestoomde pannenkoekjes … Lees meer
Het is meer dan 15 jaar geleden dat we op reis waren in het waanzinnig mooie Nieuw-Zeeland. Terwijl het hier stevig aan het winteren was vlogen we voor drie weken naar de gulle zomerzon van eind december, begin januari aan de andere kant van de wereld … Lees meer