Frisse cocktail van kreeft en papaya
Recept

Frisse cocktail van kreeft en papaya

Dit heb je nodig Klein voorgerechtje voor 4 personen

  • 2 kreeftjes (enkel de pootjes is voldoende, maar als je het copieuzer wilt kun je ook de staart versnijden)
  • Een halve papaja
  • 3 el mayonaise
  • 3 el ketchup
  • 1 el honing
  • Het sap van een halve limoen
  • 1 el whisky
  • De zeste van een halve limoen
  • Een handvol frisée-salade
Frisse cocktail van kreeft en papaya

Bereiding

5 stappen

1 / 5

 Stoom de kreeften(pootjes) een paar minuutjes of kook ze in een court-bouillon ((3 l water, 2 vis-bouillonblokjes, 2 takjes selder, 2 wortels,1 ui, een Bouquet garni en 20 gr peperkorrels)

2 / 5

Laat de pootjes afkoelen en haal ze uit hun schaal

3 / 5

Hak of snij ze fijn in kleine stukjes

4 / 5

Snij met een (aard)appellepel bolletjes uit de halve papaja

5 / 5

Meng de mayonaise, ketchup, honing, het limoensap en de whisky.

Laat het smaken.

Net zoals mijn gevulde perzik is een goede ouderwetse zeevruchtencocktail nog zo’n onverwoestbare klassieker uit de jaren 70. Krabcocktail, garnalencocktail, we kennen het toch allemaal? Er is een restaurant bij ons in de buurt waar je dat soort gerechten nog gewoon eten kunt, en ik zou ze daar bekers en medailles voor geven! Met onze goede oude klassiekers is natuurlijk niks aan de hand, er is een reden waarom mensen die jaren lang geserveerd hebben!

Dus ga ik er graag eens mee aan de slag. Dit is een voorgerechtje dat ik je van harte aanraden kan! Meestal stoom ik de kreeften een paar minuutjes in m’n hoge-druk-stomer van Miele. Maar je kunt ze ook in een court-bouillon koken (3 l water, 2 vis-bouillonblokjes, 2 takjes selder, 2 wortels,1 ui, een Bouquet garni en 20 gr peperkorrels). Laat ze vooral niet te gaar worden, dan worden kreeften immers rubebrachtig en dat is echt niet lekker!

Meestal haal ik de poten van de kreeft en gebruik die voor dit voorgerecht. De staart deel ik in twee en daar maak ik met een kruidenboter en single malt klaar in de oven. Maar het voorgerechtje is minstens even lekker! By the way, je kunt deze cocktail uiteraard ook maken met lekkere krab of het veel goedkopere maar ook gezonde en lekkere surimi. Allemaal heerlijk tijdens zomerse dagen.

Bereiding

  1.  Stoom de kreeften(pootjes) een paar minuutjes of kook ze in een court-bouillon ((3 l water, 2 vis-bouillonblokjes, 2 takjes selder, 2 wortels,1 ui, een Bouquet garni en 20 gr peperkorrels)
  2. Laat de pootjes afkoelen en haal ze uit hun schaal
  3. Hak of snij ze fijn in kleine stukjes
  4. Snij met een (aard)appellepel bolletjes uit de halve papaja
  5. Meng de mayonaise, ketchup, honing, het limoensap en de whisky.

Dresseren

Serveer de geplukte sla, de papaja-balletjes en de kreeft heerlijk door elkaar met voldoende van de zelfgemaakte cocktailsaus in een martiniglas. Rasp er wat zeste van limoen over.

Recepten die je waarschijnlijk ook lekker vindt

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Croque met Comté, prosciutto en paddenstoelenmix met truffeltapenade #advertentie

Een goede croque is altijd lekker, en deze luxe versie is al helemaal top. De combinatie van de lekkere Comté, de Prosciutto, de paddenstoelen èn de truffeltapenade maakt het voor mij één van de lekkerste croques ooit … Lees meer

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Pita met kreeft MSC en mango #advertentie

Iedereen houdt van kreeft en zeker wanneer je iets te vieren hebt. Met kerst of nieuwjaar, of op een verjaardag. Het is ook lekker in de zomer voor een zalige picknick of lunch in de tuin … Lees meer

KONINGINNEHAPJE VAN SLAKJES

Koninginnehapje van slakjes

Slakjes? Die vind je bijzonder lekker of wansmakelijk. Ongeveer iedereen heeft er een uitgesproken mening over, maar ik hou er wel van. Ik ben bijvoorbeeld een grote fan van de Petits Gris de Namur, de kleine slakjes uit Namen die je in de speciaalzaak kunt kopen … Lees meer

Gazpacho met kersen en krab

Gazpacho met kersen en krab

Eerlijk is eerlijk: je kunt prima gazpacho in brik kopen tegenwoordig in de speciaalzaak of in de supermarkt. De truc is dan om die kant- en klare soep een beetje te pimpen, met wat brunoise van verse tomaten, komkommer en paprika’s, verse basilicum, een goede draai van de pepermolen en een flinke scheut olijfolie … Lees meer

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Watermeloen en rode ui, mousse van feta, sneeuw van Wycam’s muntbollen #advertentie

Dit is een speelse variant op het populairste recept op mijn foodblog Would Be Chef. Mijn salade met feta, rode ui en watermeloen met munt scoort daar sinds jaar en dag gigantisch … Lees meer

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Salade van gegrilde paprika’s van Hoogstraten met couscous en gegrilde zeeduivel #advertentie

Gegrilde paprika’s zijn zo onwaarschijnlijk smaakvol dat je er eigenlijk niet al teveel moet mee doen om ze te laten schitteren in een heerlijk gerecht … Lees meer

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

Kruidenlasagne met Miss Perfect Délice tomaten van Hoogstraten #advertentie

De zalige smaak van de Miss Perfect tomaten van Hoogstraten wordt hier echt de grote ster in deze zalige open lasagne met verse kaas en heel veel verse tuinkruiden … Lees meer

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Heerlijke salade van Kumato Délice tomaten met tonijn #advertentie

Dit recept heb ik eigenlijk stiekem gestolen van zowat elk goede traiteur en  restaurant in Barcelona. De kwaliteit durft eens te verschillen tussen goed en waanzinnig goed … Lees meer