HOF VAN CLEVE EN THE JANE NIET MEER IN DE TOP 50 VAN DE WERELD
Nieuws

Hof van cleve en the jane niet meer in de top 50 van de wereld

Ik kreeg vandaag nogal wat bezorgde berichtjes van vrienden die weten dat ik de “TOP 100 met beste restaurants in de wereld” van San Pellegrino nogal van dichtbij volg. Peter Goossens met het Hof Van Cleve en ook The Jane van Sergio Herman en Nick Bril zijn immers allebei uit de TOP50 gezakt. Peter naar plaats 63, Sergio naar 89. En van Hertog Jan is al helemaal geen sprake meer in de lijst die nu bekend is gemaakt (51-100). Dat wil zeggen dat Gert De Mangeleer z’n eettempel ofwel naar de TOP50 klimt of verdwijnt uit de TOP100. Wat ook best zou kunnen, sinds Gert heeft aangekondigd dat Hertog Jan definitief stopt eind december. Op het eerste zicht dus weinig goed nieuws voor de Belgische toprestaurants.

Maar de vraag is maar of dat nu erg voor hen is? Of er iets aan de hand is met de Belgische gastronomie? Of we ons zorgen moeten maken? Het antwoord is echter kort en krachtig: neen, geen zorgen, het gaat uitstekend met die Belgische toprestaurants, en met de chefs, en er is niks waar we ons vandaag zorgen moeten over maken. Alleen wordt de lijst elk jaar mondialer, andere keukens dan de traditioneel Franse worden ook populairder en verschijnen in de lijst. En op zich is het een wonder dat er al verschillende Belgische restaurants in de top 100 staan. Ongeveer alle toppers in de lijst gaan trouwens weleens op en neer, voormalige toppers als The Fat Duck in Bray en Per Se in New York staan ver onder het Hof Van Cleve.

Plus: het is ook maar een lijst als een ander. Eentje samengesteld door foodies en culinaire journalisten die wel moeten kunnen aantonen dat ze de voorbije 18 maanden jouw restaurant hebben bezocht. En ja, dan is Kruishoutem net iets moeilijker qua locatie dan Parijs of New York, wat je kans op positieve recensies een stuk moeilijker maakt. Plus de lijst is heel trendgevoelig. Ik bezocht bijvoorbeeld in New York ook de hippe Mexicaan Cosme, de nummer 40 in de wereld. Heerlijke hippe plek, met zalig comfortfood, maar als deze Mexicaan in pakweg Gent of Oostende had gelegen, dan had die nooit de lijst gehaald. Dus ook al vind ik het zelf een erg boeiende lijst om trends te voelen, de Belgische gastronomie hoeft zich geen zorgen te maken. Je eet in onze toprestaurants voortreffelijk en het niveau blijft er constant indrukwekkend hoog.

En toch ben ik benieuwd naar de definitieve TOP 50 die volgende week dinsdag 19 juni bekend gemaakt wordt. Staat Eleven Madison Park waar ik een paar maand geleden heel lekker at weer op nummer 1, of is er een splinternieuwe winnaar? Het zou zomaar kunnen, want in een populariteitspoll als de TOP50 van de wereld is alles mogelijk. En over smaak is veel discussie mogelijk. Ik zal het jullie hier zeker laten weten!

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer