HOF VAN CLEVE EN THE JANE NIET MEER IN DE TOP 50 VAN DE WERELD
Nieuws

Hof van cleve en the jane niet meer in de top 50 van de wereld

Ik kreeg vandaag nogal wat bezorgde berichtjes van vrienden die weten dat ik de “TOP 100 met beste restaurants in de wereld” van San Pellegrino nogal van dichtbij volg. Peter Goossens met het Hof Van Cleve en ook The Jane van Sergio Herman en Nick Bril zijn immers allebei uit de TOP50 gezakt. Peter naar plaats 63, Sergio naar 89. En van Hertog Jan is al helemaal geen sprake meer in de lijst die nu bekend is gemaakt (51-100). Dat wil zeggen dat Gert De Mangeleer z’n eettempel ofwel naar de TOP50 klimt of verdwijnt uit de TOP100. Wat ook best zou kunnen, sinds Gert heeft aangekondigd dat Hertog Jan definitief stopt eind december. Op het eerste zicht dus weinig goed nieuws voor de Belgische toprestaurants.

Maar de vraag is maar of dat nu erg voor hen is? Of er iets aan de hand is met de Belgische gastronomie? Of we ons zorgen moeten maken? Het antwoord is echter kort en krachtig: neen, geen zorgen, het gaat uitstekend met die Belgische toprestaurants, en met de chefs, en er is niks waar we ons vandaag zorgen moeten over maken. Alleen wordt de lijst elk jaar mondialer, andere keukens dan de traditioneel Franse worden ook populairder en verschijnen in de lijst. En op zich is het een wonder dat er al verschillende Belgische restaurants in de top 100 staan. Ongeveer alle toppers in de lijst gaan trouwens weleens op en neer, voormalige toppers als The Fat Duck in Bray en Per Se in New York staan ver onder het Hof Van Cleve.

Plus: het is ook maar een lijst als een ander. Eentje samengesteld door foodies en culinaire journalisten die wel moeten kunnen aantonen dat ze de voorbije 18 maanden jouw restaurant hebben bezocht. En ja, dan is Kruishoutem net iets moeilijker qua locatie dan Parijs of New York, wat je kans op positieve recensies een stuk moeilijker maakt. Plus de lijst is heel trendgevoelig. Ik bezocht bijvoorbeeld in New York ook de hippe Mexicaan Cosme, de nummer 40 in de wereld. Heerlijke hippe plek, met zalig comfortfood, maar als deze Mexicaan in pakweg Gent of Oostende had gelegen, dan had die nooit de lijst gehaald. Dus ook al vind ik het zelf een erg boeiende lijst om trends te voelen, de Belgische gastronomie hoeft zich geen zorgen te maken. Je eet in onze toprestaurants voortreffelijk en het niveau blijft er constant indrukwekkend hoog.

En toch ben ik benieuwd naar de definitieve TOP 50 die volgende week dinsdag 19 juni bekend gemaakt wordt. Staat Eleven Madison Park waar ik een paar maand geleden heel lekker at weer op nummer 1, of is er een splinternieuwe winnaar? Het zou zomaar kunnen, want in een populariteitspoll als de TOP50 van de wereld is alles mogelijk. En over smaak is veel discussie mogelijk. Ik zal het jullie hier zeker laten weten!

Gerelateerde nieuwsberichten

Thaise kreeft met noedels

De beste hoofdgerechten voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer

Makkelijk hapje milkshake met paling

De lekkerste hapjes voor de feestdagen

Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

De lekkerste voorgerechten voor de feestdagen

Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Bestel Mijn Mama’s Kookboek nu als kerstcadeau voor het te laat is!

Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer

Kun je diabetes vermijden?

Kun je diabetes vermijden?

14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer