NUMMER 40 IN DE WERELD: COSME
Restaurant

Nummer 40 in de wereld: cosme

Contactgegevens

Na mijn slechte ervaring met m’n boeking met Brooklyn Fare, waar ik eerder deze week al over schreef zijn we op zoek gegaan naar een ander tof restaurant om te gaan dineren in New York. Het hoefde voor ons deze keer absoluut geen sterrenrestaurant te zijn, maar liever een no nonsense plek die lekker eten zonder al te veel blabla serveerde.

Om een of andere reden had ik Cosme over het hoofd gezien in m’n zoektocht naar toffe restaurants in New York. Cosme staat nochtans op nummer 40 in de lijst met de 100 beste restaurants van de wereld, de lijst waarop Eleven Madison Park op nummer 1 prijkt, en waarin de hoogste Belg Hof van Cleve van Peter Goossens is, op de 50ste plaats.

Cosme is een superhippe Mexicaan van chef Enrique Olvera. Het eten en de toffe losse sfeer staan er volledig in the picture, en voor de rest moet je geen gedoe verwachten. Geen mooie verhaaltjes bij je gerechten. Geen tafelkleedjes. Geen knipmessen van obers. Gewoon: superlekker Mexicaans eten. In een mooi hip luidruchtig levendig interieur, met mensen die aan de bar een glas staan te drinken en daar wat hapjes eten. Het was trouwens een van de plekken waar Barack Obama net voor het einde van z’n laatste termijn als president kwam eten in 2016.

We deelden eerst twee fantastisch frisse voorgerechtjes met rauwe vis: “Kampachi, sea buckthorn aguachile, turmeric, cucumber” en nadien “Cobia al pastor, pineapple puree, cilantro“. Vervolgens een soort van Mexicaanse pizza, een tortilla met cheddarkaas, paddenstoelen en truffel: “Sweet corn tlayuda, king trumpet, cured NY cheddar, black truffles” om te eindigen met het absolute signatuurgerecht van dit restaurant: succulente eend, met radijsjes en ui, veel lekkere kruiden en verse tortilla’s: “Duck carnitas, onions, radishes, cilantro“. Ook de desserts die we deelden waren fantastisch, vooral de merengue met maïsroom was indrukwekkend: “Husk meringue, corn mousse” maar ook de Caramelized cacao butter, pistachio sorbet, raspberries” was bijzonder lekker. Is dit beter dan Hof Van Cleve. Onmogelijk te vergelijken. Is echt een kwestie van appelen en citroenen. Maar we hebben wel fantastisch lekker en ongedwongen gegeten, dat hadden ze ons bij Brooklyn Fare nooit kunnen serveren. Nèh!

NUMMER 40 IN DE WERELD: COSME
NUMMER 40 IN DE WERELD: COSME
NUMMER 40 IN DE WERELD: COSME
NUMMER 40 IN DE WERELD: COSME
NUMMER 40 IN DE WERELD: COSME
NUMMER 40 IN DE WERELD: COSME

Restaurants die je waarschijnlijk ook leuk vindt

IMG_2941 2

Parking Pizza, niks snob maar zeer lekker

Wat zijn we blij met deze hippe en lekkere pizzatent vlakbij onze flat. Niks is chique aan dit restaurant dat in 1995 is gestart, maar dit is wel al eventjes the place to be voor vooral jonge mensen … Lees meer

Le Du Kaan Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand9

Le Du Kaan, lekker eten op de 56ste verdieping

Neen, het hoeven niet altijd gastronomische restaurants te zijn, ook niet als we op vakantie zijn. In Bangkok moet je ook de rooftops een kans geven. Het eten is er niet per se om hetzelfde niveau als de hallucinante hoogte waar je soms zit te dineren, maar er zijn uitzonderingen en Le Du Kaan is er een van … Lees meer

Nusara Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef3

Nusara, schitterend eten en het uitzicht is waanzin!

Bangkok is de stad met misschien wel de zaligste rooftops van de wereld. De stad met meer dan tien miljoen inwoners heeft veel hoogbouw, en op veel van die wolkenkrabbers zit een restaurant of café met schitterend uitzicht … Lees meer

Gaggan Anand Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef29

Gaggan Anand, het zotste sterren restaurant ooit

Wat volgt, is een verslag van misschien wel het zotste etentje ooit. We slaagden erin om twee plaatsen te bemachtigen aan de guest table van Gaggan Anand … Lees meer

Sorn Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef1

Sorn, het enige restaurant met 3 sterren in Bangkok

Een paar maanden geleden, in november 2024 gebeurde iets historisch. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg een Thais restaurant een derde Michelinster … Lees meer

Potong Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef1

Potong van ‘Pam’, de strafste vrouw in de Aziatische culinaire scene

Ik kan je zeggen: als je ooit in Bangkok bent dan moet je alles op alles zetten om bij chef Pam te gaan eten. Ze is een absolute culinaire popster in de Aziatische culinaire wereld … Lees meer

Pastel Bangkok Thailand Sven Ornelis Would Be Chef11

Pastel Rooftop in Bangkok

Wanneer je na een paar drukke maanden op een vrijdagmiddag naar Bangkok vliegt, dan weet je dat je op zaterdag met een kleine jetlag en een beetje vermoeid aan de reis begint … Lees meer

Assador Etxebarri Spanje Would Be Chef Sven Ornelis3

Is dit terecht het tweede beste restaurant ter wereld: Asador Etxebarri?

Ik zal maar met de deur in huis vallen: dit is misschien wel het allermoeilijkste verslag van een restaurantbezoek ooit op deze blog. Het heeft dan ook lang geduurd voor ik het helemaal heb uitgeschreven … Lees meer