Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Nieuws

Koken voor je kat: “gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen…”

Vandaag is het wereld kattendag. Dat mag wel eens gevierd worden. Als er feestjes zijn voor mensen komt daar lekker eten aan te pas. Maar kun je dat doen voor katten: een speciale feestmaaltijd koken? En wat maak je dan? Of houden poezen het liever droog en zijn de korrels van elke dag het beste voor hen?

Would Be Chef interviewt de beroemdste cat lady van Vlaanderen Véronique Puts over haar ervaring met ‘kokerellen voor katten’ en vroeg haar hoe goed droge voeding nu werkelijk is voor je spinnende viervoeter?

Véronique deelt haar eigen avonturen met haar poezen Cootje & Pernod via Miauwkes Ze schrijft ook voor Dag Allemaal en heeft al zeven succesvolle boeken uit over haar twee katten, waaronder het splinternieuwe “Ik miauw van jou” & ze deelt graag haar culinaire ervaringen met Would Be Chef:

Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Heb je zelf al gekookt voor jouw poezen?

“Ik kook wel eens voor de katten als ze een kwaaltje hebben en ik hun spijsvertering onder controle moet krijgen. Vooral bij Pernod is er nogal eens een probleempje met de darmen en dan probeer ik dat op die manier op te lossen.”

Wat heb je al klaargemaakt voor Pernod & Cootje?

“Ik kook wel eens specifiek voor hen … dan maak ik vooral gekookte vis of gekookte kip. Meestal maak ik dat voor onszelf klaar maar hou ik de pure stukken zonder kruiden en zonder zout voor hen apart.”

Laat je hen soms gewoon meeëten van tafel?

“Ofschoon mijn katten echte voedseldieven zijn en mijn eten van mijn bord of uit de pan zouden durven stelen, mogen ze geen menseneten hebben. Het is niet goed voor ze en bij ons krijgen ze daarom niets van tafel.”

Je bent wel bezig met de voeding van je katten. Hoe doe je dat precies?

“Ik kijk vooral heel goed op de verpakkingen om zeker te weten dat mijn katten gezond eten. Katten leven van vlees, van (bijna) niets anders. In veel kattenvoeders zit geen of heel weinig vlees. Vier procent is heel gewoon. De rest is mais, graan, vulmiddelen, alles om de prijs voor de fabrikant zover mogelijk te drukken. Dat is ongezond en in mijn ogen bedrieglijk. Heel veel katten hebben om die redenen grote gezondheidsproblemen.”

Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."
Veel mensen stappen af van natvoer voor katten maar jij bent er wel voor?

“Droog voer is een gemak voor de eigenaar en voor de producent. Het is in veel gevallen een ramp voor het dier. Droge kattenbrokken die nauwelijks vlees bevatten en soms 10 jaar houdbaar zijn: hoe gezond kan dat zijn voor een dier?”

“Een kat is een jager en heeft vers, nat vlees nodig. Als het voedsel droog is, compenseert een kat dat niet met voldoende drinken. Het zijn van oorsprong woestijndieren die heel weinig drinkreflex hebben. Het meeste vocht moeten ze binnenkrijgen via het vlees. Dat is de reden voor de vele nierproblemen die katten hebben en waaraan heel veel oudere katten overlijden.”

Mocht je toch zelf een volledige maaltijd serveren voor je poezen … wat zou je op het menu zetten?

“Beetje gekookte kabeljauw, wat garnalen, beetje gekookte kip … Om katten via je eigen kookkunsten volledig van voedsel te voorzien, heb je wel recepten nodig, want bij volledig kattenvoer hoort ook bot en huid etc.”

Wat is voor Pernod & Cootje hun ideale maaltijd?

“Cootje kun je geen groter plezier doen dan met een warme, verse muis. Ze eet ze volledig op, alleen de maag laat ze liggen. Altijd! Pernod houdt heel veel van zijn kip met garnalen en ook konijn uit blik vindt hij zalig. Na afloop zullen ze proberen nog wat snacks los te weken bij me: met kaassmaak, they love it!”

“De grootste voedselzonde die we begaan is dat de katten onze yoghurtpotjes 1x per week mogen uitlikken. Geen afwas meer nodig!”

Koken voor je kat: "gekookte kabeljauw of kip, wat garnalen..."

Volg Véronique Puts op de voet via Miauwkes of via Instagram en Facebook! Veronique heeft trouwens ook een nieuw boek uit. “Ik miauw van jou” is een boek dat ronkt van liefde voor katten.

Want door de ogen van Veronique Puts is iedere kat -dus ook die van jou- adembenemend. In elke kat ziet zij een getalenteerde muizenvanger, een acrobaat, een fluwelen manipulator of charmante verleidster. En als de kat ligt te slapen, blijkt ze ook nog een zenmeester te zijn! Mediteren en ontstressen? Je leert het vanzelf door te kijken naar je eigen kat. Pernod, de grijze kater van stand, deelt zijn mandje met Cootje, een meisje met een gretige neus voor kattenkwaad. Het dagelijkse leven van deze twee katten vormt de basis voor alle hilarische verhalen en tekeningen in dit boek.
Veronique Puts is columniste bij Dag Allemaal (BE) en Majesteit (NL). Ze schreef en illustreerde al zeven succesvolle boeken over haar katten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer

Belachelijke gewoonte? Of topidee?

Een “doggy bag” vragen? Belachelijk? Of net een topidee?

Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer